Найбільші міста Волині - в децентралізаційній облозі

Найбільші міста Волині - в децентралізаційній облозі

На Волині міста обласного значення опинилися в децентралізаційній облозі й нині мають невеликі шанси приєднати до себе території сусідніх громад. 

Про це заявив консультант з правових питань проекту ПУЛЬС Валентин Малиновський. 

На початку травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до громад міст обласного значення.

Цей документ дає можливість містам обласного значення об’єднати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур, зокрема, без проведення виборів міського голови і депутатів міськради.

Втім, як вважає Валентин Малиновський, консультант з правових питань проекту ПУЛЬС, «із прийняттям цього закону парламент спізнився на три роки».

Як наслідок, на Волині міста обласного значення опинилися в децентралізаційній облозі й нині мають невеликі шанси приєднати до себе території сусідніх громад.

– Ухвалення цього Закону суттєво запізнилося. Адже за період децентралізаційної реформи з 2015 року навколо таких міст у Волинській області створено більшість сільських ОТГ.

Зокрема, біля Луцька вже діють Боратинська, Заборольська, Княгининівська, Жидичинська ОТГ, фактично створені Липинська і Підгайцівська сільські ОТГ. Тому потенційними до об’єднання з обласним центром залишилися лише дві сільради – Гіркополонківська і Прилуцька.

З них, перша – навіть не розглядає перспективу об’єднання з Луцьком, формуючи власну ОТГ, а голова Прилуцької сільради Ківерцівського району вже тричі ветував рішення про об’єднання з містом, – каже Малиновський.

Зі слів консультанта Офісу реформ, який діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України, в рамках проекту ПУЛЬС, ще гірша ситуація у Володимирі-Волинському, адже у нього не лишилося претендентів на об’єднання. Всі суміжні сільради утворили власні ОТГ.

Обмежені перспективи й у Нововолинська, адже до нього може приєднатися лише одна сільська рада – Грядівська, яка поки що розмірковує над своїм майбутнім.

Дещо краща ситуація щодо розширення меж у Ковеля, до якого потенційно можуть приєднатися Білинська і Зеленська сільради. Однак, керівництво міста питання децентралізації відклало до кращих часів...

Однак, хочеться вірити, що підписаний Президентом закон зрушить із мертвої точки процес створення ОТГ на базі міст обласного значення, адже тепер, нарешті, їм надана така можливість.

В Уряді вважають, що «не скористаються цим механізмом хіба що ті, хто не розуміє користі від об’єднання для розвитку території і поліпшення якості послуг мешканцям».

У прикінцевих положеннях до закону зазначають, що в дію він вступив 1 травня 2018 року.

Нагадаємо, закон входив до переліку важливих для продовження децентралізації законопроектів і був прийнятий Верховною Радою України цьогоріч у квітні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанки з Grace Model House підкорили Міжнародний фестиваль-конкурс «BukovelFest». ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина На Волині горіла старовинна дерев'яна церква. ФОТО
Останні новини
Схожі новини