Недільна кава з Оленою Турченюк: «В мене все в шоколаді. І на кухні, і в житті»

Недільна кава з Оленою Турченюк: «В мене все в шоколаді. І на кухні, і в житті»

Луцьк – чудове місто. І живуть в ньому надзвичайні люди. Особливо молодь. В нас багато талановитих людей, які попри всі негаразди і труднощі змогли реалізувати свої задумки і мрії саме тут, в Луцьку. Таких історій успіху багато. І вони дуже надихають на звершення, а самих героїв мотивують на розвиток далі.

Тож ми, команда молодих людей, вирішили спробувати себе в ролі журналістів-аматорів і познайомити вас з успішною молоддю Луцька. Щотижня за недільною кавою ми будемо дізнаватися їх секрети успіху. 

Проект «Недільна кава з успішною молоддю Луцька» ми задумали, щоб показати, що в житті багато цікавих професій і можливостей для реалізації. Якщо чогось дуже сильно хочеш – це здійсниться!

Впевнені, що досягнення наших гостей буде мотивувати кожного на здійснення своєї мрій. А можливо, хтось знайде собі партнера, хтось надихнеться історією і визначиться зі своєю справою життя. Та й просто ми всі краще дізнаємося, хто живе з нами в місті. Адже місто – це люди.

Перша наша гостя – Олена Турченюк. Чарівна дівчина з милою посмішкою. Народилася вона в Нововолинську, згодом переїхала в Луцьк і навчалася медичному коледжі. А потім 6 років жила в Італії, де і зрозуміла, до чого лежить душа, і про що мріє. Сьогодні Олена – шоколатьє. Вона робить шоколад і цукерки без цукру. Це не тільки божественно смачно, але і корисно.

Зустрічаємося ми з Оленою не випадково в кав’ярні Франс.уа. Тут є «здорові» тістечка та різноманітний чай. Отже, сьогодні говоримо про здоровий шоколад, молодь, місто, і чому Олена не залишилася в Італії.

– Привіт, Олено! Раді, що ти погодилася зустрітися. Про тебе нам розповідали багато людей. Вони або куштували твої цукерки, або були на майстер-класі в тебе. Цікаво, а ти вважаєш себе відомою?

– Можливо, трішки відомою вже так. В мене активна робота: проводжу майстер-класи по шоколаду і дітям, і дорослим, беру участь у виставках, ярмарках. Спілкуюся з багатьма людьми. Навіть нещодавно була така ситуація, коли продавець в магазині впізнав мене, бо прочитав статтю про мене. Звичайно, це приємно. Але і стимулює тримати себе в тонусі.

 

 

– Олено, ти виготовляєш всілякі шоколадні смаколики. Звідки в тебе виникла ідея створювати шоколад?В дитинстві ти любила солодке?

– Так, в дитинстві дуже любила. Солодощі, які ми  купуємо в магазинах, містять багато не натуральних складників. Це мене засмучувало завжди. Потім в дорослому віці я захопилася здоровим харчування. Багато читала, дивилася відео фахівців в інтернеті. І відкрила для себе, що шоколад і солодощі можуть бути натуральними, смачними і нешкідливими. Звичайно, це не значить, що можна їх їсти з ранку до ночі. Проте невелика кількість навпаки покращує настрій, і дуже необхідна для нашого організму. Так і почала десь там в глибині душі формуватися мрія і задумка, виготовляти корисні солодощі. Я почала сама щось пробувати, робила перші цукерки. Випробовувала їх на рідних (сміється). А потім мала можливість вчитися в Італії в академії шоколатьє. Так згодом хобі переросло в невеликий мій бізнес.

– Ти згадала, що почала реалізувати себе через самосвіту. Ти радиш молоді займатись самоосвітою чи все-таки традиційна система освіти потрібна?

– Дуже раджу. Сьогодні є доступ до будь-яких відео-курсів в інтернеті, електронних журналів та книжок, порад професіоналів різних галузей. З цього можна починати, щоб зрозуміти, це твоє чи не твоє. За короткий час можна опанувати будь що, якщо є бажання. І якщо це подобається – то далі вже необхідно заглиблюватися, постійно працювати над собою. Проте можливість самонавчатися не означає, що не потрібна професійна чи вища освіта. Вища освіта потрібна, бо вона як раз дає глибші і ґрунтовні знання різних галузей, вчить широко мислити і розвиватися, дисциплінує.

– Розкажи, будь ласка, з чого виготовляється шоколад? Звідки ти береш потрібні інгредієнти?

– Використовую тільки натуральні продукти: какао-масло, перетерті какао-боби, натуральні підсолоджувачі (мед або натуральний цукрозамінник-еритритол). Білого цукру не використовую взагалі. Барвники також лише натуральні, наприклад – спіруліна, сушені ягоди, куркума. Для мене важливо, використовувати лише природні інгредієнти, щоб шоколад був корисним.

 

 

– Ці складові виробляються в Україні чи замовляєш закордонні?

– На жаль, какао-боби в Україні не ростуть. Для вирощування шоколадного дерева необхідний клімат з температурою не нижче 20 градусів і підвищеною вологістю. Наш клімат не для них. Основні виробники і постачальники какао-бобів – Нігерія, Колумбія, Індонезія, Бразилія, Гана. Частіше за все замовляю какао-боби з Африки.

– Той шоколад, який ми бачимо на полицях магазинів – наскільки він натуральний

– Виробники пишуть: какао-масло, терті какао-боби, але часто зустрічаються і рослинний жир, пальмова олія, цукор, які є шкідливі для нашого організму або  той самий соєвий лецитин. Зараз складно знайти сою, яка не  є генномодифікована.

– При творенні шоколаду потрібні якісь спеціальні інструменти, обладнання?

– Шоколад можна зробити і в домашніх умовах, цьому я вчу на своїх майстер-класах. Я проводжу їх для діток і дорослих. З дітками ми робимо цукерочки, плитки. Для дорослих я приношу сировину і гості своїми руками творять натуральний шоколад. Якщо професійно працювати з шоколадом, то необхідні і спеціальні інструменти: мармурова плита, на якій темперуюється шоколад, різні шпателі, ложечки. Купую їх в інтернет – магазині.

– Де саме ти вчилася на шоколатьє в Італії?

– Я закінчила Accademia dei Maestri Cioccolatieri Italiani, вона знаходиться неподалік Венеції. Курс тривав майже місяць. Це не безкоштовно. Але для мене це було важливо. По закінченню курсів дають сертифікат. В Україні ця професія ще не така популярна, як в Європі. Шоколатьє – одна із нових професій в нашій краіні.

 

– Де можна купити твої цукерки сьогодні?

– Я роблю шоколадні цукерки на замовлення, адже використовую натуральні вершки. В магазинах свою продукцію не реалізовую. Люди часто замовляють на подарунок і просто для себе. На виготовлення і оформлення мені потрібно 2 дні, намагаюся, щоб все було свіже. Шоколад треба їсти в першій половині дня, адже це калорійний продукт, який спонукає до активних дій. Добова норма: 20-30 г натурального шоколаду . До кінця дня він активізує ваші можливості.

 

 

– Які твої мрії зараз? Як ти далі хочеш розвиватися? Можливо, відкрити магазинчик солодощів чи школу шоколатьє? А може взагалі – велику фабрику? Поділися, будь ласка, задумами.

– Мені хотілося б створити свою кулінарну студію, свій творчий простір, де буду реалізовувати свої кулінарні проекти, використовуючи лише здорові натуральні продукти. Зможу там проводити багато різноманітних майстер-класів для діток і дорослих. Хочеться дарувати більше шоколадних приємних емоцій, щоб більше людей  переходило на здоровий спосіб життя

– Давай поговоримо про молодь і наше місто. Часто від молоді можна почути, що в Луцьку немає ні перспектив, ні роботи, і краще за кордоном. Що ти з цього приводу думаєш?

– Раджу їхати за кордон, якщо є чітка мета: вивчити мову, побачити світ, щось вивчити нове, підвищити кваліфікацію. Там відкривається новий світ, новий досвід.

– А якщо жити, працювати? Чому ти повернулась, а не залишилась там

– Еміграція- це не так легко, як всі думають. Перебувавши в Італіі, моя душа  завжди линула в рідну країну. В Італії я відкрила для себе свої можливості, нову себе, зрозуміла, чого хочеться. Але реалізувати себе у своїй справі вирішила саме  тут, в рідній країні.

– Яка твоя думка, чи зараз молодь взагалі активна?

– Я брала участь в різних ярмарках, виставках і бачила там нашу активну молодь. Хлопці і дівчата виставляють різні вироби, які творять своїми руками. Знаю дівчат, які ще в школі навчаються, але вже пробують себе, випікають свої вироби, наприклад, макаруни, різні тістечка і  продаючи їх, непогано заробляють. В той же час знаю чимало людей талановитих, які вміють щось робити, але після закінчення університету не знають, як реалізувати себе.

– А чому не можуть реалізувати себе?

– Думаю, через страх поразки, невпевненість у власних діях. По собі це знаю. Є страх реалізувати свою ідею, спробувати це зробити. А якщо не вийде, а що скажуть, а як я сама це зроблю… – багато думок.

– Тобі з першого разу вдалося реалізувати свою ідею?

Ні, звичайно що ні. Стараюсь підніматись, коли падаю і знову берусь за свою мрію. Кожна людина – це особистість. Головне - розкрити це в собі.

– Чого не вистачає в нашому місті, на твою думку, щоб бути привабливим для життя лучан, для туристів?

Вважаю, що Луцьк - одне з найкомфортніших міст України. Воно компактне, невелике, дуже зручне, красиве і історичне. Тож, має всі можливості бути привабливим і для бізнесу, і для життя, і відпочинку. Що у  нас в Старому місті ? Ринок, і через це не дуже охайно біля замку. Але ж там така надзвичайна енергетика! Можна зробити круте місце, де  приємно посидіти на лавочці, помріяти, подумати. Було б добре, якби там влітку були відкриті веранди кав’ярень.

Ще було б добре, якби в нас організовували частіше марафони по бігу. Я в таких брала участь. Це і популяризує здоровий спосіб життя, і розвиває туризм, бо завзяті марафонці їздять Україною, навіть за кордон, щоб взяти участь. Круто було б зробити нескладні маршрути, щоб будь-яка людина змогла прийняти участь. Це зближує, додає нових знайомств і спонукає далі займатися спортом.

Для молоді думаю, потрібно розвивати молодіжні центри, організації, клуби. Щоб була можливість молоді знайти нові знайомства, мати підтримку, не боятися реалізовувати свої мрії.

 

– Який вислів ти найчастіше використовуєш в житті?

Є така фраза: все в шоколаді. Часто люди запитують мене про справи, про життя. Відповідаю: все в шоколаді. І в роботі шоколад, і в житті.

– Три короткі поради від тебе для молоді…

Починайте день з посмішки і зарядки. Це дуже заряджає, наповню є енергією, дає вам силу.

Любіть себе і своїх близьких. І третя: мрійте, бажайте, ідіть до своєї мети, не бійтесь ризику.

 

 

– Дякуємо тобі за розмову. Впевнені, твій приклад надихне багатьох не боятися своїх мрій. А тобі бажаємо успіху і відкрити власну кулінарну студію. Віримо, все вийде. І дуже швидко.

Дякую вам за запрошення. Я також в це вірю і працюю для цього. Бажаю вашій команді і читачам не боятися робити помилки, підніматися і йти далі. Будь-яка мрія може стати реальністю. А якщо раптом стає сумно чи опускаються руки – з’їжте цукерку. Тільки корисну! І…все буде в шоколаді!

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В УПЦ МП не захотіли змінювати назву і вирішили судитися з Мінкультом
Наступна новина Як формується ціна на проїзд у маршрутках Луцька. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини