«Ляшко здувся, бо в політику прийшов інший гуморист – Зеленський», - політолог Новосад

«Ляшко здувся, бо в політику прийшов інший гуморист – Зеленський», - політолог Новосад
Політолог Олександр Новосад

Чому волиняни підтримують партії, які не пройшли до парламенту, хто на Волині голосує за «Опозиційну платформу» і «Партію Шарія» та чому більшість мажоритарників – не нові обличчя.

Про це «Перший» запитав політолога Олександра Новосада.

– Як загалом оцінюєте результати виборів і на Волині зокрема? Тут більшу підтримку, ніж в середньому в Україні, мають «Батьківщина» (12,5%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (7,26%), «Сила і честь» Смешка (5,37%). Чому так?

– Загалом в Україні перемогли лідерські проекти. І «Слуга народу», і «Опозиційна платформа – За життя», і «Батьківщина», «Європейська Солідарність», і «Голос» – це партії, рейтинг яких тримається на лідерах. Невідомо, де ми братимемо нових лідерів, які замінять через 5 років Тимошенко, Зеленського, Вакарчука. На жаль, партії не виховують нових лідерів і не дають розвиватись їм. Щоб йти в політику, їм потрібно вийти з партії і створити нову. А, якби лідери змінювались, самі партії були б більш стабільними і європейського типу.

Зеленський виграв кампанію на тому, що «політики погані і я їх зроблю». Зробили, вони прийшли до влади, але уявлення про те, що політики погані, зберігається в населення. Він посилав всіх в «С» (йдеться про флешмоб «Йдіть у сраку», який Володимир Зеленський запустив у жовтні 2018 року, - ред.), а сам тепер ходить в ОПУ – Офіс президента України. Народний гнів може обернутись, тому це небезпечно для нього.

Щодо Ляшка, то я ще 1 січня (коли Зеленський заявив, що йде на вибори, - ред.) казав, що Зеленський – його головна загроза, оскільки двох боліварів комедійного фронту в політиці бути не може. Тому, коли президентом став чоловік, який займався сатирою близько 20 років, зрозуміло, що Ляшко «здувся». На Волині він зберіг трохи підтримки, тому що багато їздив по селах. Думаю, якщо будуть дострокові місцеві вибори, радикали спробують закріпити цей результат.

– В «Опозиційної платформи – За життя», «Партії Шарія» і «Опозиційного блоку» на Волині не такі високі результати, як в інших регіонах. В «Опозиційної платформи», наприклад, 3,65% проти 12,87% загалом в Україні. Та все ж своїх прихильників ці відверто проросійські політсили тут мають. Хто за них голосує?

– Шарій на Волині набрав небагато – менше відсотка. Думаю, це молодіжного і середнього віку виборці. Можливо, залишки новітнього комунізму. Зрештою, вони використовують червоний колір у своїй символіці.

Щодо «Опозиційної платформи – За життя», то це начебто нова партія, але її ідейна платформа ще від попереднього опоблоку. На Волині за неї голосують колишні прихильники Партії регіонів, можливо частина етнічних росіян. В Луцьку, якщо ми беремо Привокзальний район, де живе багато колишніх військових, працівників КДБ, їхні родини, він голосує по-іншому, ніж Луцьк загалом. Є все-таки в Луцьку частина людей, яка вважає, що на сході – громадянська війна, а не війна з Росією, що з цією державою потрібно дружити. Якщо в Україні таких близько 15%, то на Волині вони також є, хай і менше.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Кандидати від «Слуги народу» на усіх округах, окрім 20-го, були слабкі», - політолог Наход

– Більшість волинян підтримали «Слугу народу», що каже про запит на нові обличчя, в той же час майже на всіх мажоритарних округах перемогли досвідчені нардепи. Чому так?

– Справа в тому, що волиняни мало знали про кандидатів. Деяким від «Слуги народу» свідомо не давали розкрутитись. В той час, коли весь Луцьк, був в сіті-лайтах «ЗеДепутат – слуга народу», кандидат від «Слуги народу» просив: «Ну дайте хоча б кілька бордів». Йому відповіли: «Вам же ніхто не заважає власні гроші в це вкласти». Ті мажоритарники, чиї благодійні фонди багато років працюють, були набагато більше підготовлені до виборів. Людські, фінансові та медійні ресурси були неспівмірні.

Цікаво, що при цьому кандидати від «Слуги народу», які практично не вели кампанії, посіли в своїх округах другі місця. Просто ні за що вони автоматично отримали 20 і більше відсотків. Але проти них були серйозніші опоненти.

– 20-ий округ – єдиний на Волині, де переміг кандидат від «Слуги народу» Вячеслав Рубльов. В чому його успіх?

– З Рубльовим спрацював і бренд партії, і активна кампанія, хоча інтрига зберігалась до останнього. Під брендом «УКРОПу» він не виграв би, і його команда це розуміла.

Думаю, «УКРОП» зараз плавно інтегрується в «Слугу народу», що по суті вже відбувається. Парадокс в тому, що вибори виграла партія, в якій місяць тому був єдиний відомий член – нинішній в.о. голови СБУ Іван Баканов. Ефемерні уявлення українців про політику, романтика спрацювали.

– Чи можна вже прогнозувати, якою буде нова парламентська коаліція?

– Потрібно дивитись на те, скільки мажоритарників буде у «Слуги народу». Але думаю, що когось таки запрошуватимуть, щоб показати більшу суспільну підтримку. Той же «Голос» Зеленський сказав, що запрошуватимуть.

Щодо «Батьківщини», то Юлія Тимошенко хоче вступити до коаліції, але серед кандидатів у прем’єрміністри її вже не розглядають. Вони мають свої кадри.

Зрозуміло, що «Опозиційна платформа» спробує якісь посади отримати, але в коаліції її не буде.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Слуга народу» - 537 мільйонів, партія Шарія - 38: яке фінансування від держави отримають партії
Наступна новина Як працює волинський митний склад: відеоекскурсія від WEST AUTO HUB
Останні новини
Схожі новини