Фейсбук заробив більше 13 тисяч доларів на волинських кандидатах у нардепи

Фейсбук заробив більше 13 тисяч доларів на волинських кандидатах у нардепи
Ілюстрація «Сили правди»

Кандидати у нардепи на волинських мажоритарних округах офіційно заплатили соціальній мережі Фейсбук за політичну рекламу 13,2 тисячі доларів.

Про це йдеться у статті Юрія Горбача для центру журналістських розслідувань «Сила правди».

5 кандидатів із 31-го, які створили свої публічні сторінки, не витратили на рекламу в «Facebook» жодної копійки. 8 із 26 кандидатів витратили на неї менше 100 доларів США. Решта 18 кандидатів з Волині витратили на просування себе щонайменше 13,2 тисячі доларів США, тобто близько 340 тисяч гривень.

Від «Слуги народу» активно рекламувався лише Вячеслав Рубльов

Більшу частину цієї суми (7,5 тисяч доларів США) витратили на рекламу 11 кандидатів-самовисуванців. Решта витрат розподілилася між висуванцями політичних партій. Із них найбільше в рекламу на «Facebook» вкладалися кандидати від партії «Європейська Солідарність» (близько 3950 доларів США).

Натомість, із висуванців партії «Слуга народу» на Волині лише один серйозно вклався в соцмережну рекламу. Це висуванець у 20 виборчому окрузі Вячеслав Рубльов. Ще троє взагалі не витрачалися на рекламу у «Facebook», а один витратив на неї до 100 доларів.

Лідером за кількістю прорекламованих дописів серед усіх кандидатів-мажоритарників на Волині є народний депутат Ігор Гузь. Протягом червня-липня у нього їх було близько 150. Проте, активну роботу з просування своєї сторінки він робив ще й в березні-травні, до оголошення виборів. Загалом – 170 дописів з рекламою. Варто відзначити, що один із цих дописів був таргетований і на «день тиші», коли агітація заборонена.

На другому місці за кількістю прорекламованих дописів – кандидат від партії «Слуга народу» у 20 виборчому окрузі Вячеслав Рубльов. Його публічна сторінка створена на початку червня і лише в липні він прорекламував 100 своїх дописів.

Третє місце за кількістю рекламних дописів у висуванця «Європейської Солідарності» в цьому ж окрузі – Івана Мирки (67). Один з них – відеоролик, який приховано закликає голосувати за «ЄС» – був таргетований на «день тиші» та день голосування, коли агітація заборонена.

Знехтували забороною агітації в «день тиші» та день голосування й кандидати в луцькому (22) та маневицькому (23) окрузі. Від чотирьох кандидатів у Луцьку (Юрій Моклиця, Ігор Палиця, Сергій Адамчук та Микола Федік) в ці дні поширювалося 25 рекламних дописів. Найбільше – зі сторінки кандидата Ігоря Палиці – 15.

Луцькі кандидати найбільше економили

Кандидати-мажоритарники 22 виборчого округу (Луцьк) найменше витратилися на рекламу у «Facebook» – близько 1700 доларів на чотирьох. Найбільше соцмережі Цукерберга заплатив висуванець «Європейської Солідарності» Юрій Моклиця – 968 доларів. Друге місце – у Ігоря Палиці (399 доларів), третє – у Сергія Адамчука (208), четверте – у Тараса Шкітера (114). Ще четверо витратили до 100 доларів.

Найбільше ж витратилися на соцмережну рекламу кандидати 20 виборчого округу з центром у Горохові – майже 4300 доларів на п’ятьох. Найбільше вклалися кандидати, між якими йшла основна боротьба – Вячеслав Рубльов (1490 доларів) та Сергій Мартиняк (1400 доларів).

Однак, серед усіх кандидатів-мажоритарників на Волині найбільше на «Facebook» витратився самовисуванець у 23 виборчому окрузі з центром у Маневичах Дмитро Махортов – 1519 доларів США.

У 19 виборчому окрузі із центром у Володимирі-Волинському найбільше на рекламу в соцмережі витратився головний фаворит, чинний нардеп, а згодом і переможець виборчої гонки Ігор Гузь – 1376 доларів США.

Менш активними були кандидати у 21 виборчому окрузі з центром у Ковелі. 805 доларів витратив самовисуванець Віктор Мовчан, однак у нього лише п’яте місце за результатами голосування. Переможець виборів в цьому окрузі Степан Івахів на просування своєї сторінки витратив на сто доларів менше – 705.

Півтори тисячі доларів на рекламу у Facebook Дмитру Махортову принесли тільки шосте місце в окрузі

Реклама на «чужих» сторінках

Волинських кандидатів-мажоритарників рекламували не лише з їхніх офіційних сторінок. Реклама та антиреклама щонайменше шістьох кандидатів з’являлася зі сторінок засобів масової інформації та громадських організацій, які витратили на це щонайменше 1000 доларів.

Так, «12 канал» за 194 долари прорекламував агітаційне інтерв’ю кандидата-самовисуванця Степана Івахіва.

Сторінка Громадського руху «Свідомі» з лютого періодично рекламує дописи про свого співзасновника і директора Тараса Шкітера. За шість місяців – понад 20 дописів і 193 долари на рекламу протягом червня-липня. Крім того, свого керівника піарила і сторінка інформаційного агентства «Конкурент» – щонайменше 17 дописів на рекламі протягом червня-липня (до 100 доларів).

До 100 доларів на рекламу у соцмережі кандидатів Ігоря Гузя, Юрія Поліщука, Миколи Федіка та Дмитра Климука замовили зі сторінок інтернет-видань «Кордон», «ВолиньUA», ГО «Розвиток мікрорайонів міста».

Наприкінці червня у соцмережі створили сторінку «Гузьвам», яка висвітлювала головного фаворита виборів у 19 виборчому окрузі Ігоря Гузя в негативному світлі. Не враховуючи виробництва контенту, лише на просування цієї «чорнухи» хтось витратив 444 долари США.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Їли соус з сирих яєць. Відомо, чим отруїлись люди у луцькій піцерії «Фелічіта»
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Понеділок, 29 липня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини