«Кандидати від «Слуги народу» на усіх округах, окрім 20-го, були слабкі», - політолог Наход

«Кандидати від «Слуги народу» на усіх округах, окрім 20-го, були слабкі», - політолог Наход
Політолог Михайло Наход

Чому волиняни підтримують партії, які не пройшли до парламенту, хто на Волині голосує за «Опозиційну платформу» і «Партію Шарія» та чому більшість мажоритарників – не нові обличчя.

Про це «Перший» запитав політолога Михайла Находа.

– На Волині більшу підтримку, ніж загалом в Україні, мають «Батьківщина» (12,5%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (7,26%), «Сила і честь» Смешка (5,37%). Чому так?

– Підтримка «Батьківщини» на Волині завжди була високою – у них є партійні осередки чи не в кожному селі.

Щодо інших, то їхній рейтинг, думаю, пов’язаний з президентською кампанією. Значною мірою результати схожі. І Смешко, і Ляшко набрали непогані результати на Волині на президентських виборах. Їхні прихильники так само проголосували і на парламентських.

– В «Опозиційної платформи – За життя», «Партії Шарія» і «Опозиційного блоку» на Волині не такі високі результати, як в інших регіонах. В «Опозиційної платформи», наприклад, 3,65% проти 12,87% загалом в Україні. Та все ж своїх прихильників ці відверто проросійські політсили тут мають. Хто за них голосує?

– Рейтинг Шарія – це феномен протестного голосування, швидше за все молодіжного. Це або люди з анархічними поглядами або загалом аполітичні.

Натомість «Опозиційну платформу» та «Опозиційний блок» підтримують інші виборці. Швидше за все старшого і середнього віку. Ті, що симпатизували цим політичним силам ще до Революції Гідності.

– Більшість волинян підтримали «Слугу народу», що каже про запит на нові обличчя, в той же час майже на всіх мажоритарних округах перемогли досвідчені нардепи. Чому так?

– Запит на зміни, задекларований Зеленським і донесений через ЗМІ, працює і тому багато людей голосує за партію «Слуга народу». З іншого боку на Волині були сильні кандидати, які працювали на своїх округах, які мають високий авторитет і персональний рейтинг.

Очевидно, що кандидати від «Слуги народу» на усіх округах, окрім 20-го, були не надто сильні. Що б там не говорили лідери партії, кандидати не були класичними політиками, не вели настільки системної кампанії. Можливо, в «Слуги народу» не було кращих кандидатів, а можливо були домовленості не виставляти сильніших.

– 20-ий округ – єдиний на Волині, де переміг кандидат від «Слуги народу» Вячеслав Рубльов. В чому його успіх?

– Очевидно, є два пояснення. По-перше, Сергій Мартиняк (екс-нардеп, двічі обраний від цього округу, - ред.) недостатньо уваги приділяв своєму округу в міжвиборчий період і недостатньо вливав фінансових ресурсів в підтримку ініціатив.

По-друге, спрацював загалом високий рейтинг «Слуги народу». Якщо в інших округах кандидати від цієї партії не вели активної кампанії, то тут Вячеслав Рубльов активно агітував, сміливо провокував Сергія Мартиняка. Тому він отримав перемогу.

– Чи можна вже прогнозувати, якою буде нова парламентська коаліція?

– Судячи з оприлюднених результатів, вже чітко видно, що партія «Слуга народу» може одноосібно сформувати коаліцію – їм не потрібні будуть партнери. Але швидше за все вони не захочуть брати одноосібну відповідальність за долю країни і захочуть її розділити з кимось.

Серед потенційних союзників – «Голос». Вчора це задекларував президент Зеленський і Вакарчук дав відповідь. Також може бути в коаліції «Батьківщина» – від Юлії Тимошенко надходили переконливі сигнали всю виборчу кампанію.

Окрім цього, може приєднатись частина мажоритарників-самовисуванців.

А «Опозиційна платформа – За життя» і «Європейська Солідарність» швидше за все будуть в опозиції, але різній – проєвропейській і проросійській.

Не виключаю, що «Голос» таки може опинитись в опозиції. Боюсь, щоб вони не повторили долю «Самопомочі», яка спочатку була в коаліції, потім – в опозиції, а тепер взагалі ніде.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Партія Зеленського може сама сформувати більшість у парламенті
Наступна новина Улюблені солодощі та макарони - це корисно! Революція здоровго харчування від Food & Health
Останні новини
Схожі новини