«Нормандська» зустріч у Парижі. Головне, про що домовилися

«Нормандська» зустріч у Парижі. Головне, про що домовилися
Учасники «нормандської» зустрічі

Завершилася зустріч «нормандської четвірки» у Парижі, і з’явилися її підсумки. Володимир Зеленський і Володимир Путін вперше поговорили тет-а-тет. Розмова затягнулася на 1,5 години. Глава Кремля запевнив, що зустріч з українським президентом пройшла «добре, по-діловому».

Про це інформує 24 канал.

За підсумками переговорів лідери нормандської четвірки вже опублікували підсумковий документ. У тексті вказані зобов'язання сторін щодо Донбасу, які вони повинні виконати найближчим часом.

Наступна зустріч нормандської четвірки повинна відбутися через 4 місяці. До цього часу радники і міністри будуть готувати умови для цієї зустрічі.

Яка доля «формули Штайнмаєра»

У своїх заявах за підсумками «нормандської зустрічі» усі лідери підкреслили, що подальше врегулювання конфлікту на сході України повинно здійснюватися на основі Мінських домовленостей від лютого 2015 року.

Зокрема в заключному комюніке окремим блоком вказана необхідність впровадити політичну частину угод. Сторони «вважають за необхідне закріпити «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство згідно з версією, узгодженою «нормандською четвіркою» та Тристоронньою контактною групою.

Коли відбудеться обмін полоненими

Президент України Володимир Зеленський та лідер Росії Володимир Путін попередньо домовились про новий масштабний обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» між Росією та Україною. Він повинен пройти до 31 грудня 2019 року.

Зеленський згодом уточнив, що домовилися про обмін всіх «узгоджених» полонених. За його словами, це 72 людини. Він додав, що треба відокремлювати полонених, які перебувають в окупованому Криму і РФ, від тих які утримуються на окупованому Донбасі.

Була узгоджена необхідність верифікувати повні списки для обміну і дати доступ представникам «Червоного хреста» до всіх утримуваних осіб.

Чи домовилися про припинення вогню на Донбасі

Володимир Зеленський під час виступу за результатами нормандської зустрічі оголосив, що сторони домовилися про повне припинення вогню на Донбасі до 31 грудня 2019 року. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель у своїй вступній заяві на пресконференції сказала, що це будуть зони «біля Станиці та Петрівського».

Лідери «нормандської четвірки» домовилися про повний доступ місії ОБСЄ на Донбасі.

Крім того, президент України Володимир Зеленський сказав про розширення мандата місії ОБСЄ для здійснення більш ефективного спостереження в зоні конфлікту. Спостерігачі мають право 24 години на добу здійснювати свої функції.

Сторони зобов'язуються підтримувати розробку і здійснення оновленого плану розмінування. Президент Росії Володимир Путін у своїй промові підтвердив цю домовленість.

Крім того, сторони домовилися про відкриття нових пунктів пропуску на лінії розмежування на Донбасі.

Коли і де буде розведення військ

Президент Зеленський заявив, що найближчим часом в рамках тристоронньої конктактної групи в Мінську повинні обговорити питання подальшого розведення військ на Донбасі.

Сторони погодили це обговорення. Мовиться про додаткові зони розведення одночасно у трьох точках. Зеленський зазначив, що вони мають гуманітарне значення для усіх українців. Водночас, за його словами, Путін, Меркель і Макрон наполягали на розведенні по всій лінії зіткнення.

У той же час український президент висловив упевненість, що «нормандська четвірка» повернеться до вирішення цього питання на наступній зустрічі у нормандському форматі.

Він зазначив, що вже попросив начальника Генштабу підготувати 3 найпростіші точки для розведення, які справді поможуть у гуманітарному напрямку і не будуть проблемними.

Що буде з особливим статусом для Донбасу

Президент Володимир Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу ще на рік. Про це свідчить комюніке «нормандської четвірки», прийняте за результатами паризького саміту.

Закон про особливий статус буде узгоджуватися в рамках тристоронньої контактній групі і в форматі «нормандської четвірки».

У Комплексі заходів, на який посилалися лідери «четвірки», прописано «проведення конституційної реформи в Україні» і «вступ нової Конституції, яка передбачає в якості ключового елементу децентралізації (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей.

У той же час Володимир Путін прямо заявив, що Україна повинна буде прописати «особливий статус» в Конституції.

Коли відновиться контроль України за кордоном

Президент Зеленський заявив, що у нього і президента РФ Володимира Путіна «абсолютно різний погляд» на передачу під контроль Києва непідконтрольного ділянки кордону України і Росії.

За словами глави української держави, він наполягав на передачі кордону України до проведення місцевих виборів. Але Путін відмовився від цієї пропозиції.

Володимир Зеленський запропонував створити окрему підгрупу, яка займатиметься виключно питанням поетапного відновлення українського контролю за кордоном.

Що буде з газовим питанням

Президент України Володимир Зеленський заявив, що є велика імовірність того, що Україна та Росія найближчим часом підпишуть нову угоду щодо транзиту газу через українську територію.

За словами Зеленського, на питання щодо цієї угоди українська сторона витратила дуже багато часу під час зустрічі з росіянами. В обговоренні з українського боку брали участь керівництво «Нафтогазу», зокрема виконавчий директор компанії Юрій Вітренко, міністр енергетики Олексій Оржель. Від Росії були присутніми очільник «Газпрому» Олексій Міллер.

Він наголосив, що це питання Україна повинна обговорювати у Тристоронній групі та з Європою. Але як Франція, так і Німеччина знали, що у межах нормандського саміту Київ підніматиме це питання на зустрічі з російською стороною.

Крім того, Україна та Росія обговорили повернення коштів за Стокгольмським трибуналом. За його словами, Україна готова взяти ці 3 мільярди доларів газом.

Відповідаючи на запитання про домовленості щодо газу між Україною та Росією, Путін згадав дитячий віршик «А у нас в квартире газ» і сказав, що в разі домовленості з Україною вона зможе отримувати газ на 20-25% дешевше. Ані про графік перемовин, ані про їхні умови Путін нічого не сказав.

Які «червоні» лінії Зеленського

Зеленський заявив, що ніколи не порушить ряд принципів:

неможливість федералізації;
Україна – унітарна держава;
неможливість кого-небудь впливати на вектор розвитку України;
неможливість здійснювати поступки за рахунок територій України;
Крим і Донбас – це Україна.

Чи говорили про Крим

Президент Зеленський заявив, що готувався предметно і дуже хотів обговорювати питання Криму під час нормандського саміту. Однак обставини переговорів з Володимиром Путіним не дозволили підняти питання Криму. До обговорення цього питання сторони так і не дійшли.

Зауважимо, що у складі української делегації разом з Зеленським були: глава Офісу Президента Андрій Богдан, міністр енергетики Олексій Оржель, виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, глава МЗС Вадим Пристайко, помічники президента Андрій Єрмак і Сергій Шефір, заступник голови ОП Кирило Тимошенко, глава СБУ Іван Баканов, глава МВС Арсен Аваков і начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак.

Що цікаво, під час самої нормандської зустрічі президента Путіна посадили навпроти Зеленського. Ліворуч від Путіна сидить Меркель, а праворуч – Макрон.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Топ-менеджери «Волиньгазу» щосуботи запрошують клієнтів на відкритий діалог
Наступна новина «Домашній улюбленець – не іграшка». У зоопарку просять думати, перш ніж брати тварину додому
Останні новини
Схожі новини