Новий Театральний майдан у Луцьку. Що не так з конкурсом проєктів

Новий Театральний майдан у Луцьку. Що не так з конкурсом проєктів

Архітектори луцької урбаністичної платформи Ariva Urban заявляють, що конкурс проєктів реконструкції Театрального майдану у Луцьку провели з багатьма порушеннями, а результат може не сподобатись жителям міста.

Свою позицію засновник платформи Роман Литвин висловив під час відкритого обговорення «Новий. Театральний».

Нагадаємо, у вересні у Луцьку оголосили конкурс концепцій облаштування Театрального майдану. На підготовку проєктів архітекторам дали трохи більше місяця. Згодом концепції виставили на вулиці Лесі Українки, а за трохи – оголосили переможців. В результаті 1 і 3 місце посіли роботи одного об’єднання архітекторів.

Натомість в архітекторів платформи Ariva Urban, які погодились допомогти з проведенням конкурсу, є багато питань до результатів.

Що не так з конкурсом

Засновник платформи Ariva Urban Роман Литвин каже, що місяць – це надто мало для підготовки концепції реконструкції центральної площі міста.

«Вибачте, але навіть котеджі за такий час не проєктуються», - наголошує він.

«Я дуже поважаю всіх учасників конкурсу, але вважаю, що їх ввели в оману - їм не дали чіткого технічного завдання. В Одесі завдання на конкурс – це 200 сторінок, а в нас – 5 і на жодній з них немає складу журі, при тому, що цього вимагає Постанова Кабміну про проведення архітектурних конкурсів», - каже архітектор.

Засновник платформи Ariva Urban Роман Литвин

З його слів, в технічному завданні потрібно було врахувати позиції усіх причетних – керівників культурних та релігійних закладів, розташованих на Театральному майдані, власників бізнесів, представників різних громадських організацій, більшості мешканців міста.

«Бо хтось хоче підземний перехід, хтось – не хоче, хтось хоче зробити з туалету кафе, хтось – фонтан за 14 мільйонів, не розібравшись навіть, чи потрібен він і який саме. Все робиться похапцем. На Поштовій площі у Києві вже збудували торговий центр, не погодивши з громадою. В результаті він весь обписаний графіті, люди його не шанують і руйнують. Для архітектора це провал», - наголошує Роман Литвин.

Також він незадоволений тим, що усі члени журі – місцеві:

«В складі журі є люди, яких ми поважаємо, але нам потрібно розширити масштаби. Вигляд скверу на околиці можна обирати у вузькому колі, але не центральної площі обласного центру. Вона заслуговує на те, щоб участь у конкурсі приймали топові архітектурні агентства зі всієї України та з-за кордону».

Які були домовленості з владою

Коли стало відомо про проведення архітектурного конкурсу, Ariva Urban запропонувала міським очільникам свою допомогу. При цьому брати участь у конкурсі об'єднання відмовилось.

«На першій зустрічі Ігор Поліщук та Григорій Пустовіт погодились на пропозицію. Я активував команду – ми зв’язались з Ганною Бондар (авторкою законопроєкту і єдиної книжки-посібника про архітектурні конкурси), переконали її бути головою журі, обдзвонили топові архітектурні бюро, отримали згоду на участь, запустили процес.

А на наступній зустрічі начальник управління архітектури та містобудування міської ради Веніамін Туз подивився на мене і сказав: «А ти взагалі хто такий? В нас все добре. Нащо переформатовувати конкурс? Не будуть топові бюро брати в цьому участь, таке роблять тільки безробітні архітектори. Після цього він не брав від мене слухавки», - пригадує Роман Литвин.

Після цього, зі слів засновника Ariva Urban, представники влади в закритому форматі вмовляли архітекторів взяти участь у конкурсі.

На відкритому обговоренні «Новий.Театральний»

«На останній розмові, коли вже були відомі результати конкурсу і ми сказали, що їх треба відміняти і організовувати новий конкурс, бо це нікуди не годиться, влада сказала: «Ми з вами, але робити цього не будемо. Давайте переможців нагородимо, замовимо проєкт і дамо вказівку при проєктуванні використовувати ваші соціологічні напрацювання. Але це абсурд. Наші напрацювання – це сота частина того, що повинно бути», - переконує архітектор.

Що Ariva Urban робитиме далі

Роман Литвин каже, що продовжить разом з однодумцями досліджувати думку містян. Для цього Ariva Urban планує організовувати круглі столи, зустрічі з причетними підприємцями та активістами, продовжити онлайн-опитування про очікування мешканців Луцька від Театрального майдану (наразі у ньому взяло участь трохи більше 500 людей, а в планах – щоб проголосували, принаймні, представники половини сімей, що живуть у місті).

«Думаю, на це потрібно щонайменше чотири місяці активної роботи. А результатом повинен бути новий конкурс з правильно сформованим технічним завданням, яке влаштовує всіх мешканців міста. Ми розуміємо, що у жителів Луцька, в тому числі в інтелігентної частини, яка не вийде на вулицю кричати, є багато думок, до яких варто прислухатись. Ми працюватимемо для того, щоб зібрати інформацію. А коли її буде достатньо багато, жодна влада не зможе це ігнорувати», - запевняє Роман Литвин.

На питання, для чого витрачає на це час і гроші, Роман Литвин відповідає просто: «бо йому небайдуже на те, як виглядатиме рідне місто».

Довідково: Ariva Urban – луцька команда проєктувальників. Вона розробляла проєкти «City Park» та парку 900-річчя Луцька.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські лісівники передали тонну ласощів для мешканців Луцького зоопарку
Наступна новина Лучан просять заходити у маршрутки через передні двері
Останні новини
Схожі новини