Обладнання з Туреччини допоможе попереджувати поширення «біологічної пожежі», - Володимир Бондар

Обладнання з Туреччини допоможе попереджувати поширення «біологічної пожежі», - Володимир Бондар

На Харківщині відкрили лабораторію для боротьби зі шкідниками лісу.

Участь в урочистому заході взязи заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар та Почесний консул Турецької Республіки в місті Харкові Володимир Білий.

Про це йдеться на сайті Державного агенства лісових ресурсів України. 

«Нашестя короїда в лісах спостерігається протягом останніх років.

Хімічних ліків проти таких шкідників і захворювань на сьогодні немає. Лісівники можуть лише вживати певних заходів з підвищення стійкості лісів та зменшувати ризики їх пошкодження комахами та хворобами.

На сьогодні, єдиним методом боротьби з цим жуком є вчасне вирубування свіжезаселених дерев, поки жук ще не вилетів із них», - повідомив Володимир Бондар.

Читати також: Короїд йде у наступ на волинські ліси

За словами заступника Голови Держлісагентства, існує проблеми із вчасним забиранням хворих та ослаблених дерев з лісу. Зокрема, довгий період погодження санітарно-оздоровчих заходів та сезон тиші, який діє з 1 квітня до 15 червня.

«Ми працюємо над тим, щоб були внесені зміни до Санітарних правил та законодавства. Хочу наголосити, що вигоди в тому, щоб зрубати побільше хворих дерев немає. Навпаки, чим швидше ми приберемо з лісу хворі та ослаблені дерева, тим менше лісівники рубатимуть потім.

Ми не маємо на меті відміняти сезон тиші. Однак, саме в цей період шкідники найбільше розповсюджуються, а ми нічого з цим зробити не можемо. Тому запроваджуємо всі можливі методи – і вносимо зміни до нормативних та законодавчих актів, і впроваджуємо біологічні методи боротьби», - сказав Володимир Бондар.

Читати також: Депутат в темі - Володимир Бондар: Мораторієм на експорт кругляка ми стимулюємо банальне лісопиляння

Він зазначив, що крім своєчасних рубок, необхідно працювати на упередження розмноження шкідників.

Для цього відтепер в Україні використовуватимуть біологічний метод вирощування і випускання хижих комах.

Сучасна лабораторія, надана Генеральним директоратом лісового господарства Туреччини, буде працювати в державному спеціалізованому лісозахисному підприємстві «Харківлісозахист».

«Треба усвідомити, що застосування біологічних засобів це недешевий і довготривалий процес. Необхідно виростити достатню кількість жуків в лабораторії для випуску.

Тому на великих територіях, у десятки тисяч гектарів, ефект застосування хижих комах буде помітний тільки через декілька років. Але зниження щільності другої популяції короїда, буде помітно вже в рік випуску», - наголосив заступник Голови Держлісагентства.

Читати також: Бондар розповів, як успішно провести реформу лісового господарства

У свою чергу, працівники Харківлісозахисту підкреслили, що за допомогою лабораторного обладнання вирощуватимуться два види комах-хижаків, які потім випускатимуть у ліс як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів.

Личинки короїдів розвиваються приховано в тканинах дерев, формуючи специфічні ушкодження під корою. Thanasimus formicarius – мурахожук – особи якого здатні знаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку ремонтуватимуть міст
Наступна новина «Волиньгаз» зафіксував фактів крадіжок газу на мільйон гривень
Останні новини
Схожі новини