Вячеслав Рубльов:  «У «Проліску» можна жити й без царя». ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Вячеслав Рубльов:  «У «Проліску» можна жити й без царя». ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Серед знакових рішень 21-ї сесії Волинської облради, яка відбулася 26 вересня, – розподіл бюджетних коштів і резонансне звільнення багаторічного керівника санаторію матері та дитини «Пролісок» Валентини Касарди. Із більш ніж 70-ма питаннями порядку денного обранці справилися фактично до обіду.

Одразу після завершення сесії лідер фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов підсумував роботу волинських обранців.  

Читайте також: Осінь у Волиньраді: троянду - Столяру, Касарді - проліски. РЕПОРТАЖ

 

- Вячеславе Володимировичу, як би одним словом ви охарактеризували 21-шу сесію облради?

- Консолідована. А все тому, що питання, які виносилися на 21-шу сесію, чітко відпрацьовані в комісіях. На комісії часто запрошують голів фракцій, тому коли доходить до сесій, то вже питання обговорені і щодо них прийняті певні рішення.

Звичайно, можуть бути бачення окремих депутатів (і вони були), але в основному ми після комісій виходили на консолідовану позицію. Результат ви бачили.

- Під час сесії ділили чималу суму коштів від перевиконання показників надходжень до бюджету,  понад 30 мільйонів…

- Я сказав би, що від перевиконання ми ділили якраз порівняно маленьку суму коштів. Добре, що чималу суму коштів заклали в бюджет під час його формування у лютому. Це гроші, які були передбачені на відкриття перинатального центру. У зв’язку  з тим, що відкриття відтермінувалося.

- Чому відтермінувалося, до речі?

- Бо є моменти з набором персоналу (медики нині з країни виїжджають, тому це нелегка справа). Є ще потреба в обладнанні. Крім того, виникають і певні  технічні питання щодо добудови. Але частину коштів ми якраз перекинули на добудову перинатального центру.

- Продовжу попереднє запитання. Які найважливіші акценти при розподілі брали до уваги: проблемні об’єкти, можливо, борги, дороги, як треба залатати до зими?..

- Основний акцент, на якому ми наголошуємо вже впродовж року, - це медицина. Ми проїхали всі великі обласні медичні установи і побачили, що вони у вкрай занедбаному стані, бо ніхто не виділяв на них кошти майже 30 років поспіль. Тому це передовсім перинатальний центр, це закінчення ремонту обласної інфекційної лікарні… Відділення хоспісу, яке знаходилося у приміщенні онкодиспансеру, переноситься у Боголюби, тому відповідно і там треба ремонт. І тубдиспансер, де ми теж хочемо виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію.

- У сесійній залі можна було помітити психолога Олену Звєрєву, хлопців-атошників, які відстоюють  доцільність відкриття у Луцьку реабілітаційного центру. Чи були закладені у змінах до бюджету кошти на його облаштування?

- Була пропозиція обласної адміністрації щодо виділення 5-ти мільйонів  на реабілітаційний центр у Луцьку. Але після перемовин з міською радою стало зрозуміло, що у них вивільнилися кошти з інших статей. Вони ці 5 мільйонів закривають самі. А ми змогла дати гроші і на центр у Боголюбах, де проходитиме фізична реабілітація, і на тубдиспансер, онкодиспансеру (розширення відділення хіміотерапії). Наскільки мені відомо, місто теж виділило ці 5 мільйонів.

Читати також: Депутат в темі: «Ми повиймали «тузи» з рукавів ОДА», - Вячеслав Рубльов

- Під час сесії голова Волинської ОДА Олександр Савченко говорив про співпрацю з депутатами. Ви як лідер найбільшої фракції можете оцінити роботу Савченка?

- За ці півроку дуже приємно, що нас чують підрозділи адміністрації. Було багато людей, які або, напевне, не спрацювалися з новим головою облдержадміністрації, або не відповідали його вимогам. Ми побачили кадрові заміни, які проходили. Тому, мабуть, набагато легше працювати, тому що вони дослухаються до депутатів. Переважно це спілкування на рівнях департаментів.

Із головою ОДА Олександром Савченком ми не так часто спілкуємося. Можливо, коли перетинаємося у приміщенні обласної ради. Але взаєморозуміння та конструктив присутні.

- Багато питань обранці підтримали без обговорення, в тому числі й щодо певних регіональних програм. А от за програму розвитку туризму фактично без пояснень не проголосували. Чим вона не така?

- Ця програма з давньою історією. Спочатку її розробляв Іван Мирка (нині керівник облосередку «Солідарності», – авт.). Ну як розробляв? Раз розробив і щоразу чекав, що ми за неї проголосуємо.

Але, на нашу думку, її, на жаль, ще не допрацювали до того рівня, якою б ми її хотіли затвердити. Всі говорять про туризм, про рекреацію на Волині, але за ці роки ми не бачимо якогось поступального руху чи якогось стратегічного напрямку розвитку туризму в нашому регіоні. Бачимо, як пропагують свій туризм Тернопільська область чи Львівська. У нас цілісної картини нема. Тому депутати наголошують, що програму треба допрацювати, щоб вона була промоцією області.

- Ваш колега по фракції Григорій Павлович запропонував зняти з порядку денного всі проекти, внесені до нього депутатом Сергієм Слабенком. Спершу пропозиція не набрала голосів. Але з другої спроби таки пройшла. Чим спровоковане таке рішення?

- Павлович – то перш за все не просто депутат, а член комісії законності. На цій комісії розглядали всі питання Сергія Слабенка. Комісія витратила досить багато часу на них. Доцільності у їх розгляді на сесії нема.

То питання, які Сергій Іванович з разу в раз переносить – і знову подає на сесію. Він повинен зрозуміти, що якщо питання розглядалися на комісії і не пройшли, то вони вже не повинні обговорюватися у сесійній залі. Не потрібно їх вносити. Якщо це продовжуватиметься, буде продовжуватися і така практика. Це 20 питань, які фактично незмінні.

- Коли волинські обранці на сесії проголосували, щоб не продовжили контракт із Валентиною Касардою, вона демонстративно вийшла із сесійної зали. Чимало людей прийшло її підтримати. Як, на вашу думку, розвиватимуться події довкола санаторію «Пролісок»?

- Колектив там нормальний, спокійний, адекватний. Без царя ж можна жити. Правильно?

Незмінних царів не буває. Це не приватна лавочка, це комунальне підприємство. Приходить час – і все змінюється. 

Думаю, буде оголошено конкурс, на конкурсній основі люди, які бажають зайняти цю посаду, розроблять своє бачення розвитку санаторію. Прийдуть і будуть захищати його перед конкурсною комісією, яка й визначить потім, яке рішення з цього приводу рекомендувати приймати депутатському корпусу.

- Гостро прозвучала тема нестачі коштів на придбання інсуліну для волинян. Передбачили 1,5 мільйона, коли треба 8. Були у сесійній раді обурені люди. Бачила, що спілкувалися вони із Дмитром Дубняком, керівником апарату. Який вихід з проблемної ситуації ви запропонували б?

- Скажу так: наприкінці 2016-го у Луцьку прийняли програму щодо забезпечення інсуліном. Саме за моїм депутатським поданням згодом була внесена на розгляд сесії відповідна обласна програма. Вона діє. Але біда в тому, що нині ми силами обласного бюджету робимо те, що мали б робити коштом Державного.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми думали, що від нас багато залежить», – боєць АТО з Луцька розповів, чому розчарувався у війні 
Наступна новина Курс валют на 27 вересня: долар дещо зріс, євро подешевшало
Останні новини
Схожі новини