«Ми часто чули, чи зробить ІKOS взуття для жінок. І зробили». Осінні історії бренду луцького взуття

«Ми часто чули, чи зробить ІKOS взуття для жінок. І зробили». Осінні історії бренду луцького взуття
Іванна Ковальчук. Та, хто моделює взуття луцького бренду IKOS

Вони продають своє взуття далеко за межами рідного Луцька, але тільки в Луцьку мають брендовий магазин. Називають його «наш простір» і не інакше. Там можна пити каву і розглядати класне взуття, шукаючи родзинки рідного лучанам бренду ІKOS.

В осінь 2020-го луцький IKOS зайшов тихо, але впевнено. З історіями ПРО СВОЄ. Про своє перше взуття для жінок. Про те, як ковід навчив шукати нові ідеї. Про нові підошви для чоловічого взуття, якими вони пишаються. Про те, як вони все ближче і ближче до задуму – стати брендом для всієї родини. Про довіру і якість. Про теплі деталі.


Ми йдемо у фірмовий магазин на луцькій «стометрівці» (так в народі тепло звуть вулицю Лесі Українки) почути про взуття, з яким затишно, і новинки луцького бренду. Бо – осінь. Бо – пора. А може, йдемо просто випити кави одного жовтневого ранку, щоб потім залишити цей магазин з відчуттям, наче ти щойно був вдома і прочитав якусь життєствердну історію про бізнес, який перемагає тим, що справжній.

Іванка Ковальчук – одна з тих, чиє ім’я закодоване в назві бренду IKOS.  У їхній великій взуттєвій родині вона відповідає за моделювання. Про те, з чим зайшов IKOS в осінь 2020-го, вона розказує натхненно і щиро. У філіжанці холоне тим часом американо…

Говорить: Іванна Ковальчук

Локація: простір кави та взуття IKOS, м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 49

Настрій: осінь

ЧИТАТИ ІСТОРІЮ БРЕНДУ IKOS 

 *  *  *

ЧОЛОВІКАМ. «Ми думали про того, хто їх носитиме»

IKOS іде в осінь з новою колекцією взуття для чоловіків. Фішкою цих моделей є нова підошва. Технологія дозволяє нозі мінімально відчувати втому. Створена спеціально для чоловіків, які носять це взуття часто, постійно на ногах і мають себе відчувати максимально затишно чи то у стильних лоферах, чи в класичних дербі, чи в утеплених на осінь кедах.

… «Новинка цієї осені – наша підошва.  У чоловічому взутті ми часто відштовхуємося від  цікавої технології, а далі створюємо моделі. Бо технологічність і практичність – це те, що ми вважаємо у взутті дуже важливим.  Ми привезли підошву Gum Touch, запатентовану технологію, і стали робити нові конструкції.

Цікаво, що її теж виготовляє сімейна компанія, яка більше ста років робить підошви тільки з гуми. Пояснюють це просто: автомобіль їздить на гумових колесах, велосипед – теж… Тому ця підошва – то сто відсотків гума без додавання будь-чого іншого.

Всередині - м’яка вставка з матеріалу Eva, вона дає амортизацію стопи. Повністю: від пальців до п’яти.

І звичайно, це може комусь звучати як маркетинговий хід (бо багато хто зараз говорить про амортизацію), але наші клієнти (моделі на цій новій підошві в нашому магазині продаються вже понад два тижні) люблять стати, похитатися і тоді так кивають: от, мовляв, воно! Бо цю підошву треба відчувати».

… «Технологію Gum Touch ми використали також у зимовій підошві, з грубим протектором. Моделі на цій підошви теж скоро з’являться в продажу».

Якщо ви оглянетеся на наші полички, то побачите, що ми любимо хрестоматійні європейські конструкції. Цього ми дотримувалися і з цією підошвою: тобто ми відразу побудували чисті оксфорди, броги, лофери…».

 

… «Ми думали про чоловіка, який їх носитиме часто і, можливо, кожного дня. Ми думали про практичність. Для прикладу - лофер. Тут, на п’ятці, вставлена смужка поролону, згорнутого вдвоє, це щоб нозі було м’яко».

 

…«Коли ти робиш взуття, постійно думаєш: для кого воно? Чоловіче взуття цієї осені дуже лаконічне і універсальне. Ми тримали в руках цю підошву, то бачили, звичайно, дербі – найбільш універсальний вид взуття, яке можна носити і під джинси, і під світлі штани, і під костюмні штани.

Здається, то просто туфлі. Класика. Але ми вирішили прострочити шви трішки контрастною ниткою і лишити трошки сирого краю. І щоб це взуття виглядало ще чуть менше класично, а більш універсально, то тут є блочки, які зазвичай використовують у кросівках чи кедах».

IKOS - чоловікам

… «Тато мій, до прикладу, який ніколи не носив лофери, чомусь вважав, що вони тільки для італійців. Але цей лофер він взув під свої широкі сині джинси, і все нормально зіграло. Наша остання фотосесія, де ми вдягали це взуття з різними видами джинсів, - тільки це підтвердила.

Тому класика – то не тільки про весілля і костюми. Якщо ці класичні конструкції гарно ввести у свій повсякденний гардероб, вони  можуть зіграти дуже класно».

 

… «Нашим кедам ми доробили осінню компанію. Це кеди, утеплені волокниною (байкою) з 80 відсотками шерсті. Вони виглядають легкими, але водночас – дуже теплі. Це перше комфортне осіннє взуття. Наступні два тижні ми активно наповнюватимемо цей простір саме утепленими моделями».

ЖІНКАМ. «Прості речі, які ми любимо»

Жіноче взуття від IKOS – це те, що клієнти компанії просили давно і натхненно. Сьогодні осіння колекція для жінок уже на поличках фірмового магазину. Як не дивно, причиною появи взуття для жінок став ...карантин. А в IKOS розказують про це особливу історію.

… «Ідея про взуття для жінок насправді визрівала давно. Зберігалися якісь задуми, робилися замальовки. Навіть на виставках в Італії останні три роки ми дивилися на жіночі моделі. Але виробництво у нас налаштоване на взуття для чоловіків, тому постійно це відтягувалося. Навіть вдома ми щоразу говорили: «Ну, вже з наступного сезону…».

Але тут треба подякувати карантину.Тому що стався карантин, стало більше часу подумати. Це був час, щоб заглибитися в себе і визначитися.

«Добре, ми будемо робити жіноче взуття. А що ми можемо дати зараз?» - думали ми. Але думали недовго. Просто почали робити.

І коли скрізь все було «локдаун», коли все було зачинено, у нас проектувалися жіночі моделі, робилися паперові тести –  так ми готувалися до цієї осені.

Були такі дні, коли виходили на роботу лише ми з татом і мамою. Але той період дав час і відповіді на важливі питання. Карантин показав, що ми можемо змінити вже. Ми вирішили, що ми може зробити жіночий лофер, монки і… А далі – буде видно».

 

… «Коли ми думали конкретно над тим, що IKOS як виробник чоловічого взуття, може дати жінкам, то на думку не спадали ідеї про високий каблук чи ботфорти. Нам приходили в голову оці прості речі, які ми любимо.

Ми любимо робити лофери для чоловіків? А давайте ми зробимо лофери для жінок.

Ми любимо робити броги для чоловіків. А чому не жіночі? Це ж може бути так гарно.

І ми почали робити ті конструкції, в яких впевнено себе почуваємо, і їх ожіночнювати:  з жіночими колодочками та тонкими підошвами».

ІСТОРІЯ. «Першими були білі лофери…»

На поличках фірмового магазину IKOS  уже є перші жіночі моделі осінньої колекції 2020. Але то перші. Будуть ще і ще, і ще. Яке це взуття? Наприклад, є тут традиційні лофери в яких гармонійно поєднані грубість і ніжність, практичність та елегантність. І не тільки…

… «Ми, звичайно, стежимо, що модно цієї осені. Але тут ми вирішили дати жінкам щось таке, що модно цієї осені, наступної і навіть через осінь».

 

… «Насправді саме білі лофери були першими. Я дивилися на них і бачила жінку в такому монохромному образі, в чомусь однотонному, а взуття тут – акцент, ключова біла точка.

Чому – лофери? Класика – це про вічне. Лофери – аналогічно. Це конструкція, якій більше ста років. Цими класичними конструкціями і чистотою лініями ми насправді хочемо дати щось постійне, щось те, у чому можна бути впевненому.

Пробували обіграти лофери і з білими шкарпетками, і з кольоровими – і тут: всі тренди - вперед. Зараз насправді лофери на піку. Причому лофери і на тонкій підошві, і на товстій, і зі шкарпетками, і без – все стильно і саме те, що треба».

IKOS - жінкам

… «Ми аналізували, що носять сучасні жінки і що вони мають взути. Коли ми беремо взуття зі шнурівками – бачимо жінку в тренчі в бежевих відтінках і взуття, що підкреслює її образ.

Маємо монки. Тут ми навіть трохи сумнівалися, чи варті вони жіночої моделі. Історично це ж взуття монахів: вони розстібали собі верхню пряжку і так ходили. Монки прийнято вважати чоловічим взуттям, але на жіночій колодці й на жіночій ніжці воно виглядає дуже колоритно і стильно».

 

… «Я зараз у лоферах. Але мої лофери є менш зручними, ніж все те, що стоїть зараз на поличках магазину чи буде стояти. Бо насправді то була тестова пара взуття. Потім вона пройшла багато апробацій та змін, перш ніж потрапити на полички. Зараз, коли чую відгуки жінок про те, що це дуже зручно, я знаю, чому це зручно.

Коли робиш щось нове і дуже важливе, то хочеться, аби найперше тебе підтримали близькі. Не всі. А найближчі.

Для мене важливо, що у цьому взутті мої подруги, моя мама і мамині подруги.

Мама носить чорні лофери.

Аналогічно – швеї на виробництві: кожна з них уже знає, в чому вони ходитимуть цієї осені».

 

… «Жіноча лінійка IKOS – це про різних жінок. Хочеш бути сьогодні діловою: одягаєш штани, лофери – і ти ділова. Хочеш бути грайливою: береш лофери, кольорові шкарпетки, міді-спідницю - і ти в них грайлива. Хочеш бути ніжною і витонченою – тобі треба монки в бежевих відтінках, повітряний тренч. Важливо бути різною».

СВОЄ. Деталі, які гріють

Чи то лофери, чи броги, чи монки - а десь у тому зручному та стильному взутті має бути закодоване послання від IKOS. Як-от малопомітний витиснений візерунок квітки. Так обережно і скромно він додає жіночності моделям для жінок.  Або шов, який, виявляється, повторює «хвіст ластівки» точно так, як повторюють його дахи у старих хатах десь поміж самобутніх поліських хуторів. Або філіжанка кави, обриси якої заховані поміж візерунків на …підошві.

… «Так, IKOS - то про деталі. Ми так багато про це говоримо. Вони для нас є важливими і ключовими. Хочеться додати тим всім моделям якоїсь родзинки. І ми це робимо».

 

… «Бачите закріпку? Ось тут шов у формі хвоста ластівки. І в старих поліських хатах, і в старих вуликах використовують столяри використовували скріплення у формі хвоста ластівки. Ми повторили цей візерунок. Ось він – хвіст ластівки на чоловічих лоферах.

І нехай це хрестоматійний чистий лофер, але ми додали в нього трішки СВОГО. Ось такою закріпкою, що нагадує про хвіст ластівки і розповідає трохи навіть про якусь волинську самобутність. Чому – ні?»

… «Хотілося розказати, що це IKOS. Але це жіноча лінійка IKOS. Тому десь на устілці чи десь на планці є маленький абстрактний квітковий знак. Кожен бачить у ньому щось інше: хтось листочок, хтось квітку, хтось смайлик. Але це така абстрактна квітка, якою ми позначили нову лінійку. Таким чином в цих моделях є трохи грубості і водночас – трохи ніжності.

В одному з варіантів ми спробували цю квітку не тиснути. А шити. Відтак швея, поки це робила, як мінімум 5 версій вигадала на тему, на що це схоже. Але ми це лишаємо нашим клієнтам, хай кожен загляне, знайде – і подумає про щось СВОЄ…».

 

… «Ми зав’язували ці туфельки – і намагалися зробити квітковий вузлик.

 

… «Тонкий майже ювелірний шкіряний рант, вставлений вручну між шкірою та підошвою – родзинка чоловічих брогів».

ІKOS у Фейсбуці

IKOS в Інстаграмі

P. S…

З давньогрецької IKOS – дім. Насправді у назві бренду, і це вже знають лучани, заховані імена родини Ковальчуків (Івана, Іванки та Світлани), яка вивела цю справу з майже домашньої спроби шити якісне взуття до успішної компанії та вже впізнаваного луцького бренду.

Сімейний бренд IKOS йде далі, бо прагне стати брендом для всієї родини. Жіночі моделі осінньої колекції від IKOS ще в якості прототипів вперше публічно вийшли у світ ще в липні, бо були презентовані під час однієї з виставок у Києві.

Ще рік тому, думаючи про те, якою буде осіння колекція 2020 від IKOS, Ковальчуки мріяли про гучну презентацію. Мріяли голосно заявити про це світові. Ковід і карантин змінили плани IKOS – і нова колекція вийшла у світ тихо.

«Але це ніяк не применшує важливості цієї події для нас. Це все сталося природньо і поступово. Тим часом зараз на виробництві ми вже зараз робимо весну», - каже Іванка Ковальчук на прощання.

І вона про взуття, а ти думаєш раптом.

Що не тільки…

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Осінь 2020 від IKOS

Шоурум на Лесі Українки, 49


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Петра Порошенка виявили коронавірус
Наступна новина Луцький бізнесмен зробив собі рекламу, як у Зеленського
Останні новини
Схожі новини