Осіння краса загадкового волинського озера. ФОТО

Осіння краса загадкового волинського озера. ФОТО
Фото Андрія Куницького

Фотограф Андрій Куницький зробив чудові фото озера Озюрко, що поблизу Каменя-Каширського.

Це озеро має площу 6,9 га. У 1992 році воно отримало статус гідрологічного заказника місцевого значення.

Озеро – популярне місце відпочинку і місцевих мешканців, і гостей району.

Як розповідає краєзнавець Наталія Пась на сторінках Район.Камінь-Каширський, здебільшого, коли мова йде про Озюрко, то мається на увазі озеро, однак у минулому на північний схід від нього знаходилось поселення з однойменною назвою. На початку минулого століття воно називалось Єзьорко, що в перекладі з польської мови означає озерце. Так само називалась і місцева станція вузькоколійної залізниці на шляху від Каменя-Каширського до Янова Поліського, яка знаходилась неподалік.

Здавна ходять легенди про цілющу воду цього озера. Місцеві досі переповідають загадкову історію: мовляв колись один буковинський мольфар чи знахар рекомендував своїм відвідувачам лікуватись «живою» водою із джерела, що поблизу Каменя-Каширського на Волині. А коли  його попросили показати це місце на карті, то він вказав саме на Озюрко.

Старожили розповідають, що раніше вода в озері була чиста, як сльоза. Але у 50-60-х роках колгоспники вимочували у воді великі партії льону й конопель, пригнічуючи їх колодами й пеньками. Після цього мікрофлора й якість води змінились.

Хоча й досі на східному боці Озюрка б’є джерело. Місцеві мешканці впевнені, що вода в ньому унікальна. Більше 30 джерельних ключів б’ють із землі, наповнюючи озеро  живодайною водою, - каже Наталія Пась.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Ковельській у Луцьку відремонтують тротуари
Наступна новина Любив пофестивалити на «передку». Історія кіборгів Сергія Чмура і Андрія Серганчука. POBRATYMY
Останні новини
Схожі новини