ОТГ на Волині обрала законний шлях до розширення меж. ФОТО. ВІДЕО

ОТГ на Волині обрала законний шлях до розширення меж. ФОТО. ВІДЕО

До однієї з найуспішніших ОТГ Волині із виїзною консультацією завітала команда Офісу реформ регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС.

Так, до Дубівської ОТГ, що на Ковельщині, консультанти Валентин Малиновський, Василь Гром, Тамара Зубенко та виконавчий директор Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко.

Як відомо, такі заходи в межах проекту ПУЛЬС, який Асоціація втілює за підтримки USAID, є традиційними, – повідомляє прес-служба Волинського РВ АМУ. 

На початку зустрічі виконавчий директор Богдан Самойленко ознайомив присутніх із роботою Асоціації міст України та Волинського РВ АМУ і запропонував Дубівській сільській раді стати членом Асоціації та окреслив перспективи від такого членства.

– Ставши членом-громадою АМУ, отримуєте можливість консультаційної підтримки з питань, які стосуються вашої діяльності, насамперед, бюджетних та правових.

Оскільки АМУ здійснює щоденну роботу, яка спрямована на захист інтересів органів місцевого самоврядування, як член Асоціації зможете відстоювати власні інтереси на рівні держави, доносити ваше розуміння децентралізаційних процесів до її керівництва, вносити пропозиції щодо формування нового законодавства та брати участь в обговоренні і вдосконаленні чинного, – розповів пан Самойленко.

– Окрім того матимете нагоду безкоштовно отримувати посібники, які розробляють фахівці Асоціації. До речі, останнє із виданого – практичний посібник «Передача земель сільськогосподарського призначення державної власності за межами населених пунктів у власність об’єднаних громад», розроблений Аналітичним центром АМУ в рамках проекту USAID ПУЛЬС, де описані алгоритми передачі земель та особливості окремих етапів, пропонуються зразки документів.

Посібник поширили серед об’єднаних територіальних громад, які є членами АМУ, а їх на Волині 23, з яких 11 ОТГ.

Чимало тем підіймали під час консультації голова Дубівської ОТГ Роман Троцюк та члени його команди, але головне їх цікавили варіанти розширення меж громади. Наразі спільно з ними хочуть спільно господарювати дві сільські ради із сусідньої Старовижівщини – Секунська та Буцинська.

– Я їздив на збори, виступав перед людьми і вони, оцінивши зроблене нами від моменту створення ОТГ, виявили бажання приєднатися. Мені повірили, тож тепер відповідальний за них. Депутати і наші, і їхні теж за таке приєднання, – каже очільник Дубівської ОТГ.

Такий варіант приєднання імпонує й експертам АМУ, але вони закликали представників Дубівської ОТГ дотримуватися закону.

– Механізму одночасного приєднання Секунської та Буцинської сільрад наразі закон не передбачає. Із Секунем проблем не буде, бо території межують, а Буцинь – білу пляму на децентралізаційній карті Волині, зможете приєднати або після довиборів у сільраді з якою межуєте, або внісши зміни до Перспективного плану та включивши Буцинську сільраду до складу Дубівської ОТГ, – зауважив Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань проекту ПУЛЬС.

– Тож не зволікайте з поданням документів та якщо Мінрегіонбуд і ЦВК гальмувати процесів не буде, то є варіант без порушень закону розширити Дубівську ОТГ за рахунок Секуня і Буциня, до кінця 2018-го.

Підтримав колегу і консультант з бюджетних питань Василь Гром, який переконаний, що «другий етап приєднувати дві сільради разом – ризиковий, а почерговість дає стовідсоткову гарантію». 

Тож, після обговорення зійшлися на думці, що поради консультантів-«ПУЛЬСовиків» слушні й убезпечать на майбутнє, якщо раптом комусь закортить визнати процес приєднання сільрад із сусіднього району до Дубівської ОТГ незаконним.

До речі, попри те, що ця ОТГ одна з найуспішніших громад краю за оцінкою фінансової спроможності за 2017 рік вона посіла 68 місце серед ОТГ України і друге на Волині, має реверсну дотацію, вона за кількістю населення не відповідає визначеним параметрам спроможної громади.

За офіційними даними на території ОТГ мешкає 3 тисячі 648 осіб, а реально їх – 4 тисячі 930, але для спроможної громади потрібно щонайменше п’ять. Приєднання Секунської та Буцинської сільрад вирішить цю проблему.

Окрім того, Секунь непогано підтримає ОТГ фінансово, адже має надходження в межах двох мільйонів податку з фізичних осіб, а в Буцині, хоч ПДФО і невелике, але там гарно збережена інфраструктура. Також обидва села мають чим зацікавити туристів: Секунь – іконою Божої Матері реставрованою самим Тарасом Шевченком, а Буцинь – озером Пісочне.

І насамкінець, того ж таки дня, коли експерти Офісу реформ при Волинському РВ АМУ побували в громаді з виїзною консультацією, оцінивши їхню фаховість, депутати Дубівської сільради, одностайно проголосували за членство в Асоціації міст України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Від початку російської агресії Україна та РФ розірвали або призупинили 44 договори
Наступна новина Польща підтримує розвиток сучасних плантацій малини на Волині
Останні новини
Схожі новини