Контроль за смородом у Луцьку. Встановили сім станцій, які моніторять якість повітря

Контроль за смородом у Луцьку. Встановили сім станцій, які моніторять якість повітря

У Луцьку з’явилося сім станцій моніторингу якості повітря «екотруба». Система втстановлена за грантові кошти.

Про це розповів мешканець Вишкова й один з ініціаторів проєкту «Еко-місто» Дмитро Климук, інформує Суспільне.

«Залучили 13,5 тисячі гривень. І близько шести – своїх. І закупили сім таких пристроїв громадського моніторингу якості повітря. Ми ставили за мету, щоб мати додаткову інформацію про якість повітря в місті Луцьку», – зауважив Дмитро Климук.

Ігор Пус, який мешкає в районі вулиці Львівської, розповів, як працює пристрій.

«Поставили під дашком, вода не затікає, провід підключений до 220 В у розетку, підключений до Інтернету, і воно в автоматичному режимі передає всі дані. Коли прокинуся, перше, що роблю, – заходжу у програму і бачу, які тут показники. Зараз у нас 49 балів – це повітря є чисте. Показує пил, температуру повітря, вологість. Ще є карта повітря, де встановлені інші такі датчики, і можна порівняти повітря, де краще, де гірше. Сморід з’являється в травні. І на сьогоднішній день хай ці датчики не сертифіковані, але вони вже стоять. І вже не треба доказувати, що щось там засмерділо, а це явні будуть цифри», – каже Ігор Пус.

На Вишкові пристрій встановили на будинку Петра Мельничука.

«У нас є кілометрова зона очисних споруд, і коли вітер повертається із заходу на схід, з’являються неприємні запахи. На сьогоднішній день повітря хороше, вчора було гірше. Думаю, що сам пік неякісного повітря буде літом», – розповів Петро Мельничук.

Встановили прилади моніторингу якості повітря на вулиці Дубнівській, Володимирській, Львівській, 33-му та 40-му кварталах, у мікрорайонах Вишків, розповіла начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

«На жаль, в цій системі немає центру міста, району Відродження, де час від часу бувають скарги громадян. Ця система, на мою думку, доповнює інформацію про картину про забруднення в місті Луцьку, але орієнтуватися тільки на неї, на жаль, не можна. Є стаціонарні пункти спостережень, за ним здійснюють контроль Волинський гідрометцентр. Об’єднуючи всі показники, ми будемо бачити більш точну картину якості повітря у Луцьку», – зазначила чиновниця.

Читати також: Луцьк хоче виграти онлайн-сервіс для контролю за смородом. Просять проголосувати за проєкт

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Зеленський присвоїв почесні звання викладачці і фельдшерці з Волині
Наступна новина Був там, де горить земля. Не стало воїна з Луцька Юрія Дем'янюка
Останні новини
Схожі новини