«Перший на природі»: волинський Іль-Джез та фортечні ворота – унікальність Олики. ФОТО. ВІДЕО

«Перший на природі»: волинський Іль-Джез та фортечні ворота – унікальність Олики. ФОТО. ВІДЕО

У традиційній рубриці «Перший на природі» ми розповімо про селище на Волині, яке має велику історію.

У селищі Олика ви знайдете пам’ятки архітектури як національного значення, так і місцевого, а також романтичне місце, яке нагадує Тунель кохання.

Тому Департамент інфраструктури та туризму Волинської ОДА та «Перший» запрошують вас відвідати цей куточок України, адже тут справді буде що побачити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Перший на природі»: «Волинська Мекка» або село, де досі збирають лісовий мед

ОЛИЦЬКИЙ ЗАМОК

Або ж як його ще називають замок Радзивіллів, адже розбудовувати його почали у 16 столітті за князя Миколи Радзвивіла «Чорного». У 1640 році за сприяння Альбрехта Станіслава Радзивілла завершили реконструкцію замку, розміри якого сягали близько 100х120 метрів.

Наразі на території прямокутного замку бастіонного типу розміщена Волинська психіатрична лікарня №2.

Раніше ж це був триповерховий палац з фортечними спорудами, брамою та ландшафтним парком. Із чотирьох кутових бастіонів зі сторожовими вежами сьогодні частково лишилось два.

Фото – Всвіті

Олицький замок із висоти пташинного польоту

КОЛЕГІАЛЬНИЙ КОСТЕЛ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ

Спроектували храм італійські митці Бенедетто Моллі та Джованні Маліверна. Римо-католицький костел побудували на взірець римського Іль-Джезу у 1635-1640 роках.

Його пишно декоровано скульптурами святих Войцеха, Станіслава, Петра і Павла та різьбою у виконанні львівського скульптора Мельхіора Ампелі.

До слова, цей костел планують відреставрувати у 2020 році. Наразі Фундація культурної спадщини у Варшаві має намір зробити фасад, територію навколо костелу й вівтар.

Фото – Волинські новини
Колегіальний костел Святої Трійці

Нагадаємо, раніше ми писали, чим унікальне село Сваловичі.

ЛУЦЬКА БРАМА

Колись на території Олики було три міські брами – Метеленська, Заворотська (Дубенська), Залісоцька. Проте вже на початку ХХ століття залишилася лише одна з брам — Залісоцька, відома сьогодні також як «Луцькі» або «Фортечні ворота».

Луцьку браму ви зможете побачити, в’їхавши в місто з боку Цуманя.

Луцька брама в Олиці

ЦВИНТАРНА КАПЛИЦЯ

Збудували її на початку ХХ століття на католицькому цвинтарі. Зараз вона перебуває в стані руйнації.

Після третього поділу Речі Посполитої більша частина земель Станіслава Августа Понятовського опинилася розділеною між Московією, Австрією та Угорщиною. Тоді ж волинська княжна та кохана Станіслава Понятовського Нововейська передчасно померла в своєму маленькому маєтку Чемерин під Оликою. Над її могилою на польському цвинтарі під опікою католицького Троїцького костелу з’явилася витончена каплиця в романсько-готичному стилі.

Вхід до Цвинтарної каплиці

ПІД’ЇЗНА ДОРОГА

Дорогу, вкладену шестикутною трилінкою, теж побудували за Радзивіллів між Оликою та Цуманем у міжвоєнний період. Тут були розташовані промислові підприємства князів. Це надзвичайно мальовниче місце, яке нагадує романтичний Тунель кохання, що знаходиться у Клевані Рівненської області.

Шестикутна трилінка
Волинський Клевань

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Перший на природі»: 700-літній дуб та кемпінг у давньоскандинавському стилі в селі Дубечне

До речі, з Луцька до Олики ви зможете доїхати з самого ранку й аж до вечора. «Перший» пропонує вам варіанти, за якими ви зможете добратися до селища.

Текст – Іванна Соломанчук (Перший).

Фото – Роман Домбровський (Перший).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У соціальному центрі Нововолинська - нове обладнання
Наступна новина Градус корумпованості Закону «про Валюту»
Останні новини
Схожі новини