Скандальний «Волиньекобуд»: історія одного сумнівного тендеру

Скандальний «Волиньекобуд»: історія одного сумнівного тендеру

Компанія «Волиньекобуд» яка нещодавно виграла тендер на ремонт турійської школи і облаштування спортивного майданчика майже за 20 мільйонів гривень, ще у 2017 році стала фігурантом скандалу, що пов’язаний з можливою підробкою документів.

Подробиці цього скандалу у грудні минулого року оприлюднила волинська журналістка-розслідувачка Валентина Куць.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 20-мільйонний тендер виграла компанія «Волиньекобуд», яка замішана у криміналі

Тоді, у 2017 році Волинський ліцей із військово-фізичною підготовкою придбав для будівлі КП «Санаторію матері та дитини Турія», що у Ковелі, віконні блоки на понад 2 мільйони гривень.

Навчальний заклад купив 575 віконних та балконних блоків для будівлі санаторію. Металопластикові віконні, дверні та балконні конструкції заплановані для встановлення у спальних корпусах, їдальні та перехідній галереї. 

Скарги конкурентів

Продати ліцеєві вікна спробували чотири волинські та одне львівське підприємство. На Прозорро зареєструвалось п’ять учасників:

Запропонувавши найменше серед усіх конкурентів переможцем на етапі аукціону стало ТзОВ «Екологічно чисті ідеї», їхня цінова пропозиція – 2 000 000 гривень. 

Проте найдешевшу пропозицію від цієї фірми відхилили через відсутність сертифікатів на профіль, фурнітуру та склопакети. Інший учасник - фірма «Волбуд», сам відмовився від участі, визнавши, що під час аукціону допустились технічної помилки і за вказаною ціною не зможе постачати вікна. 

Тому Замовник визначив переможцем ТзОВ «Волиньекобуд» із дорожчою пропозицією у 2 199 000 гривень. 

Конкуренти не погодились із таким рішенням і у скаргах вимагали його скасувати. ТОВ «Атлант плюс», стверджує, що надані документи «Волиньекобуду» не відповідають вимогам тендерної документації. 

З такою ж скаргою звернувся до замовника й інший учасник конкурсу – ТзОВ «Екологічно чисті ідеї», прямо вказуючи на порушення та погрожуючи кримінальною відповідальністю за підробку документів. 

Тендерний комітет відхилив скарги, а керівництво ліцею уклало договір із переможцем. 

Фірми, які програли, не пішли далі написання скарг на майданчику Прозорро, вважаючи, що зробили все можливе і відмовляючись навіть говорити по цю закупівлю. 

«Нікуди більше не скаржились, - каже керівник ТзОВ «Атлант-плюс» Ростислав Лісовий. - Ми на сайті висвітлили свою позицію. Замовник теж своє пояснення висвітлив на сайті. Коментувати свою позицію я не бачу доцільності». 

Керівник ТзОВ «Екологічно чисті ідеї» Юрій Прончак не захотів коментувати деталі та результати свого оскарження, в якому вказував на сфальсифіковані документи переможця. Спочатку він попросив передзвонити, а згодом порадив написати лист на електронну пошту. Однак на лист так і не відповів. 

Знайомий незнайомець

У тендерному комітеті ліцею скарги від учасників наприкінці 2017 року коментували неохоче. Голова комітету не побачив жодних юридичних підстав для таких оскаржень. 

– Товариство «Екологічно чисті ідеї» скаржиться на те, що переможець надав сфальсифіковану довідку про працівників і просить звернутись до правоохоронних органів. Роз’ясніть, будь ласка, чи ви перевіряли це?

– А що ми маємо перевіряти? – у відповідь запитував Голова тендерного комітету Павло Кликочко. – Яку сфальсифіковану довідку? Мені здається, що в Прозорро все видно. Ви бачите цю довідку. Прозорро – це відкритий майданчик …. Написали скаргу люди. Перед тим вони були відхилені. Після того вони написали скаргу. І скажіть, будь ласка, чи маємо ми якусь юридичну підставу чи силу оту довідку, яка там є підвантажена, брати її за основу? Ви задаєте питання, то в мене аналогічне запитання до вас. 

Проаналізувавши документацію цього тендеру та попередні закупівлі ліцею, бачимо, що понад 2 мільйони за вікна Волинський обласний ліцей заплатив уже знайомому учаснику. 

Історія перемог «Волиньекобуду» в ліцеї розпочалась не так давно. Спочатку «Волиньекобуд» виграє конкурс на реконструкцію приміщень санаторію «Турія». Цей тендер було розділено на три лоти, з яких два виграє «Волиньекобуд» - влаштування покрівлі – 740 522,90 грн. та оздоблення фасаду – 1 558 000 гривень. 

А вже через рік ліцей знову оголошує тендер, але вже на закупівлю віконних блоків, у якому з дорожчою пропозицією перемагає знову ж «Волиньекобуд». Голова тендерного комітету Павло Кликочко каже, що за першим тендером були передбачені оздоблювальні роботи із вставлянням вікон у навчальних корпусах. А нинішній тендер із закупівлі віконних блоків спрямований на встановлення вікон у спальних корпусах.

Досвід, але ...не той

На думку юриста Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослави Примак, «Волиньекобуд» як переможець тендеру на закупівлю вікон обраний безпідставно. Адже він не надав документів на підтвердження досвіду, як того вимагав замовник. 

У тендерній документації Замовник поставив вимогу, щоб учасники надали звіти про виконання аналогічного договору. Предметом цієї закупівлі є віконні блоки. Але ТОВ «Волиньекобуд» у довідці вказує виконані договори, які стосуються не постачання віконних блоків, а виконання робіт з капітального ремонту, реконструкції чи іншого будівництва.

Тож всі ці наведені договори жодним чином не свідчать про наявність досвіду у виробництві та постачанні вікон. Попри те, що у технічному завданні щодо закупівлі вікон Замовник ставив конкретну вимогу щодо виготовлення вікон учасником: 

«Сертифікати відповідності на профіль, фурнітура та склопакети мають бути надані Учасником у складі пропозиції. Учаснику, пропозиція якого знаходиться на розгляді може бути запропоновано надати зразок ПВХ профілю, з якого Учасником будуть виготовлені вікна».

За словами юристки, поведінка Замовника при закупівлі вікон насторожує ще і тому, що в один і той самий день – 20.09.2017 року – він скасував перші та оголосив другі відкриті торги на закупівлю вікон. Причина – нібито скорочення видатків. Очікувана вартість вказаного предмету дійсно зменшилась (з 2 900 000,00 грн. до 2 670 000,00) і про це скорочення Замовник оголосив вже після того, як відбувся аукціон у першому тендері між фірмою ВКПП «Варіант» та ТОВ «Атлант Плюс». 

У «Волиньекобуді» пояснюють, що у більшості робіт, які вони виконували, вставляння вікон було включене у комплексні роботи, тому окремих робіт із постачання вікон вони не виконували. 
 

Валентина КУЦЬ

P.S.

Ще 24 жовтня 2017 року луцькі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Слідчі вважають, що посадовці «Волиньекобуд» підробили документи про кількість зареєстрованих працівників, коли подавались на тендер щодо закупівлі віконних блоків для санаторію «Турія». Справу наразі розглядають у суді.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На реставрацію вежі Чарторийських у Луцьку залучать понад мільйон євро
Наступна новина Савченко пообіцяв волинським шахтарям влаштувати зустріч з Гройсманом
Останні новини
Схожі новини