Подальшого втручання у фасад не буде, – Котис про понищену пам’ятку арітектури в центрі Луцька

Подальшого втручання у фасад не буде, – Котис про понищену пам’ятку арітектури в центрі Луцька

Із власником  будівлі на вулиці Сенаторки Левчанівської, 5, у Луцьку міська рада уклала охоронний договір, де прописали його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань.

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис у фейсбуці.

Він зауважив, що із трьох власників у цьому будинку договір підписали поки із двома.

І нагадав, що охоронний договір – це обов'язкова умова, затверджена Кабінетом Міністрів для всіх користувачів та власників щойно виявлених пам'яток.

Нагадаємо, 24 грудня у Луцьку понищили пам'ятку архітектури, що на вулиці на Сенаторки Левчанівської, 5. Зокрема почали розбирати несучу стіну будівлі. У зв’язку з цим міська влада звернулася до правоохоронців.

Тепер же Котис розповів, яких домовленостей щодо подальших дій у цій будівлі вдалося досягти.

За його словами, різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, уже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою.

Також, запевняє посадовець, подальшого втручання у фасад не буде.

«Нижні бічні «тумби» з декоративними білими трикутниками відновили, нехай і формально», – додає він.

Він наголосив, що повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання встановили, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також встановили конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, за його словами, відповідає первинній.

Котис додає, що над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову.

Олександр Котис просить власників і користувачів пам’яток консультуватися з відповідними органами з приводу можливого перепланування чи будівництва.

«Якщо ви живете, працюєте, використовуєте якусь будівлю в центральній частині міста (грубо від замку до 5-ї школи) і хочете зробити якесь втручання в фасад, навіть якщо це просте пофарбування, ДАЙТЕ ЗНАТИ. Проконсультуйтеся, подзвоніть, запитайте заздалегідь! Це безкоштовно і недовго. Краще витратити 5 хв., щоб уникнути можливих майбутніх проблем», – написав Котис. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Куди звертатися водіям, якщо негода застала в дорозі
Наступна новина До кінця року від коронавірусу вакцинуються усі охочі, – Шмигаль
Останні новини
Схожі новини