Втрата для науки присутня, – краєзнавець про ремонтні роботи на вулиці Левчанівської у Луцьку

Втрата для науки присутня, – краєзнавець про ремонтні роботи на вулиці Левчанівської у Луцьку

Під час земельних робіт на вулиці Сенаторки Левчанівської у Луцьку замовник не виконав вчасно умови ордеру, зокрема не забезпечив археологічного нагляду, і як результат – наука зазнала певних втрат, вважає краєзнавець, начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Олександр Котис.

Про це він написав у фейсбуці.

Нагадаємо, 11 грудня під час ремонтних робіт на перетині вулиці Сенаторки Левчанівської та Лесі Українки працівники «Волиньобленерго» виявили шашку «Трилінку», якою на початку ХХ століття була вимощена центральна вулиця міста. Згодом повідомили, що вона зникла. 

Наразі, за інформацією Котиса, акти обстеження з фотофіксацією складені і надіслані управлінню культури Волинської ОДА для реагування. 

«Цього можна було б уникнути, якби замовник робіт вчасно виконав умови ордеру і листа департаменту культури й забезпечили нагляд. Наразі археолог присутній. У підсумку все увійшло в те русло, в якому воно мало відбуватися з самого початку», – констатував він.

«Зроблені фізично роботи і так були б зроблені. Яма так і так була б викопана в тій конфігурації, як вона і є. Єдина різниця – фіксація археологічною методикою знайденого у первинному контексті. А це – кераміка, деревина, бруківка. Це, звісно ж, має значення! Певна втрата для науки, для історії Луцька присутня», – наголосив краєзнавець.

«Наприклад, мене найбільше цікавить кінець траншеї біля вул. Б. Хмельницького. Як пригадуєте, тижнів зо три тому я вже писав про значну для цього району синагогу Ашкеназі, яка була поряд із цим краєм ями – на пішохідному переході вул. Б.Хмельницького. Яма не потрапила ані на місце синагоги, ані навіть на її двір, позаяк яма – по центру дороги.

Але все ж. Саме з таких маленьких фрагментів формується великий дискурс історії міста. В цьому випадку найцікавіше залишилося поруч, не копане. Потенціал можливих знахідок і закон вимагають археології в КОЖНОМУ випадку риття серйозних ям на території історичного Луцька!» – додав він.

Також Олександр Котис повідомив, що шашка «Трилінка» знайшлася і наразі знаходиться в департаменті ЖКГ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Близько половини населення в Україні вже перехворіло на коронавірус, – лікар
Наступна новина У Луцьку нові екологічні автобуси курсуватимуть на маршруті №2
Останні новини
Схожі новини