Показує судини у 3D: для волинської лікарні придбали унікальний апарат. ФОТО

Показує судини у 3D: для волинської лікарні придбали унікальний апарат. ФОТО
Ангіограф нового покоління у Волинській обласній клінічній лікарні

Для Волинської обласної клінічної лікарні придбали сучасний ангіограф – апарат для дослідження судин, аналогів якому нема в жодному медичному закладі України.

Посадовці з медиками оглянули його 4 грудня.

Коштує ангіограф майже 620 тисяч доларів. Його купили в рамках субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

Ангіографічну систему виготовили у Нідерландах. Завдяки системі можна проводити втручання різної складності на серці та судинах. Вона робить знімки судин високої роздільної здатності та дає можливість проводити операції.

В апараті є 3D-станція, завдяки якій зображення судин можна отримати у 3D-форматі. Можна отримати точну інформацію про розміщення ураженої зони в судині. Якщо у хворого, наприклад, аневризма артерії, завдяки катетеру можна дійти до цієї ділянки і запломбувати її.

Зображення судин у 3D-форматі

Особливістю 3D-станції є те, що вона може поєднати в одній площині результати комп’ютерної томографії (метод рентгенівського сканування) та результати ангіографії. Для цього дані обстеження на томографі треба завантажити на диск і накласти на дані обстежень на ангіографі.

«Ми маємо досвід роботи з ангіографами різного класу, але про цей можемо сказати, що це дійсно ангіограф преміум-класу. Ми можемо побачити найдрібніші судини, для того, щоб визначити, є чи нема патології. Він дозволяє обстежувати будь-які судини організму: головного мозку, серця, нирок, печінки, верхніх та нижніх кінцівок…» - розповів завідувач відділення інтервенційної радіології № 2 Юрій Легкодух.

Будь-яке оперативне втручання на ангіографі відбувається під рентген-контролем, а в цьому апараті все збудоване так, щоб променеве навантаження було мінімальним для пацієнта та лікаря.

Обстежувати та оперувати на ангіографі можна як дорослих, так і немовлят.

Завдяки шафам-безперебійникам операцію можна проводити навіть якщо зникне електропостачання. На ній зможуть обстежуватись щоденно близько 40 людей.

«Думаю, що через місяців півтора ми будемо відкривати ще одне хірургічне відділення з таким апаратом», - сказав голова Волинської ОДА Олександр Савченко.

Головний лікар Іван Сидор та голова Волинської ОДА Олександр Савченко

«Хіба можна шкодувати грошей на таку апаратуру? Це не просто передова технологія, це надтехнологія», - сказав головний лікар медзакладу Іван Сидор. За його словами, лікарні ще необхідно закупити ще один ангіограф, щоб вчасно діагностувати важкі ураження судин та рятувати життя людей і знижувати рівень інвалідності.  

Він додав, що після багатьох операцій хворих зможуть виписати з лікарні через кілька днів.

Цікаво, що вся ангіографічна система має має масу 7 тонн та займає кілька кабінетів.

Текст та фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині за місяць викрили півсотні рибалок-порушників
Наступна новина Атмосферні світлини перших днів зими на Володимирщині. ФОТО
Останні новини
Схожі новини