Позачергової сесії Волиньради з приводу «формули Штайнмаєра» не буде. Звернення голови Ірини Вахович

Позачергової сесії Волиньради з приводу «формули Штайнмаєра» не буде. Звернення голови Ірини Вахович
Фото ілюстративне

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович заявила, що не буде скликати позачергової сесії на вимогу протестувальних груп.

Про це стало відомо із її звернення на сайті Волиньради.

Нагадаємо, після того, як 1 жовтня погодили «формулу Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі, значна частина українців стала її трактувати як капітуляцію України перед Російською Федерацією. В області створили навіть Волинський комітет протидії капітуляції, учасники якого проводили акції протесту, виступаючи проти погодження «формули Штайнмаєра».

Чому хочуть скликання позачергової сесії?

У понеділок, 7 жовтня, волинські активісти прийшли до Волинської обласної ради, аби вимагати в голови Ірини Вахович скликання позачергової сесії, повідомляє ІА Конкурент.

Депутат Волиньради Олександр Пирожик зареєстрував проєкт рішення про звернення до голови Верховної Ради та Президента України щодо недопущення капітуляції України за «формулою Штайнмаєра». Проєкт подали як невідкладний, тому сподівалися, що облрада оперативно збереться на позачергове сесійне засідання та проголосує за нього.

Що відповіла Вахович?

Після зустрічі з активістами 7 жовтня голова Волиньради Ірина Вахович оприлюднила текст звернення, у якому заявила, що не буде скликати позачергової сесії, мовляв, 24 відбудеться планова сесія, де депутатські фракції зможуть висловити свої позиції, у тому числі з цього питання.

Подаємо текст звернення Ірини Вахович повністю.

«Війна на Сході України, яка ведеться з 2014 року, забрала життя уже понад 13 тисяч людей. І ця цифра щодня невблаганно зростає як серед українських військових, так і мирних жителів, приносячи у домівки наших співвітчизників сльози, горе і страждання.

Чи хочемо ми припинення війни на Донбасі? Безумовно, відповідь на це запитання може бути лише ствердною. Більше того, саме це першочергове і надважке завдання ставить собі Президент України Володимир Зеленський та його команда. Чи може бути мирний процес простим, швидким і безпроблемним? Хотілося б вірити, але за наявних обставин, коли Україна вимушена вести переговори з такими підступними супротивниками, на жаль, нереально.

Тристороння контактна група у столиці Білорусі Мінську узгодила й підписала документ, що розвиває так звану «формулу Штайнмаєра». Він передбачає запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів згідно із законодавством України та підтвердження вільного і демократичного волевиявлення спостерігачами від ОБСЄ.

Ця подія для окремих політичних сил в Україні стала приводом для піару та маніпуляцій, які ширяться з екранів їх телекомпаній та провокують напруження в суспільстві. У Києві та інших містах України відбуваються акції під гаслом «Зупинимо капітуляцію», учасники яких вважають «Формулу Штайнмаєра» згубною, яка допускає здачу українських інтересів на тимчасово окупованих територіях.

Чи мають вони право на вільне висловлення своєї позиції у демократичному суспільстві? Так. Чи є їх думка єдино правильною? Гадаю, що ні. Тим більше, що нещодавні соціологічні дослідження показали, що майже 60 відсотків опитаних не знають, у чому полягає ініціатива мирного врегулювання на Донбасі, відома як «формула Штайнмаєра».

Переконана, що за таких обставин ми маємо керуватися не емоціями та категоричними гаслами, а опиратися на факти, офіційні джерела й інформацію з перших вуст. На даний час таким єдиним офіційним джерелом є звернення Президента України, оприлюднене у минулий четвер.

Глава держави детально пояснив співвітчизникам, що означає ця формула. Він категорично висловився за неприпустимість порушення «червоних ліній». Чи передбачає ця формула, що Україна визнає анексію Криму і відмовляється від Донбасу? Ні. Чи передбачає вона, що вибори на Донбасі відбудуться завтра і під дулом кулеметів? Ні. Жодних спільних документів з представниками фейкових республік «ДНР» та «ЛНР»  підписано не було. Ця формула каже лише одне – коли має запрацювати оновлений закон про особливий статус Донбасу.

А це відбудеться лише після того, як там пройдуть місцеві вибори згідно з Конституцією і законами України. А також після того, як місія ОБСЄ засвідчить, що ці вибори відбулися згідно із законодавством України та демократичними стандартами. Отже, ніяких виборів під дулом кулеметів бути не може. Ніяких виборів за наявності на цих територіях військових або озброєних осіб – з боку Росії чи невизнаних територій – бути не може. Без відновлення Україною контролю над державним кордоном виборів бути не може. Якщо Росія не виведе свої війська з Донбасу, бандитські формування не будуть розформовані – ні міжнародна спільнота, ні Україна таких виборів не визнає.

Отож, жодних реальних передумов для паніки та нагнітання напруженості у суспільстві сьогодні я не бачу. Ми не маємо жодних підстав вважати, що Президент України не цінує власну державу, не вболіває щиро за її долю чи якимось чином допускає ймовірність капітуляції. Провокаційні протистояння всередині країни, на мою думку, грають на користь ворогам, а не нашій країні.

Волинь підтримала Володимира Зеленського на президентських виборах 21 квітня 2019 року, вона віддала голоси за його політичну силу на парламентських виборах 21 липня 2019 року. Закликаю краян висловити кредит довіри Президенту і у цей складний час, коли питання мирних перемовин є дуже потрібним та надто важким завданням. А політиків прошу не нагнітати ситуацію, адже реальними ворогами України є, окрім путінської агресії, внутрішні провокатори, що породжують протистояння між співвітчизниками.

Вірю, що спокій, виваженість і мудрість не зрадять нам. Попереду в нас довгий і тернистий  шлях до миру. Ми повинні пройти його разом і тут нам потрібна єдність та довіра. Головне – не нашкодити, адже ціна надто велика. 

Тому позачергової сесії Волинської обласної ради на вимогу протестувальних груп я скликати не буду. Планова сесія Волинської обласної ради відбудеться 24.10.2019 року, де депутатські фракції зможуть висловити свої позиції в тому числі з даного питання».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Доступне житло: на Волині планують видавати довготермінові кредити для молоді
Наступна новина До кінця тижня на Волинь повернеться тепла погода
Останні новини
Схожі новини