Приєднати чи залишити самостійною? Що буде із Жидичинською громадою

Приєднати чи залишити самостійною? Що буде із Жидичинською громадою
Фото ілюстративне

Мешканці Жидичинської ОТГ постали перед вибором, оскільки нині вирішується їхня доля: залишитися як самостійній громаді чи приєднатися до іншої. За законом приєднатися можна до суміжної громади. 

Про це – у сюжеті 12 каналу.

«У вашій ситуації цих громад є три: Луцька міська, Ківерцівська міська і Княгининівська», – пояснила експертка з децентралізації Оксана Урбан.

Однак громада переконана, що необхідності в приєднанні немає. Депутати навіть проводили соцопитування і більшість дотримуються думки, що Жидичинська ОТГ спроможна існувати самостійно.

«Наразі громада функціонує самостійно. Попри те, що придумують різні ситуації, громада спроможна. Громада виконує бюджет, має реверсну дотацію, і в наступний фінансовий рік ми йдемо самостійною громадою», – впевнена голова ОТГ Галина Матвіюк.

«На даному етапі у нас більше ризиків і загроз при приєднанні, наприклад, до міста Луцька, аніж переваг», – каже депутат Жидичинської сільської ради Тарас Висоцький.

Читати також: До Луцька можуть приєднати ще три громади

Щоб існувати самостійно, об’єднана громада має відповідати показникам спроможності. Тут чимало нюансів.

«Кількість жителів – від 5 тисяч населення. Далі – показники доходів на одного жителя, наявність медичних закладів, наявність освітніх закладів», – перелічила показники спроможності Оксана Урбан.

Сільська голова Галина Матвіюк зауважила, що показники спроможності Жидичинської ОТГ неможливо визначити точно. Перепис населення востаннє робили 2001 року, відтак кількість жителів не відповідає дійсності. А саме від кількості населення і розраховують реверсні дотації та інші бюджетні нарахування для ОТГ. Відтак, грошей не вистачає.

«Ми залежні від підприємства «Волинь-зерно-продукт», яке найбільш наповнює наш бюджет. Але в нас є всі підстави для збереження громади», – запевнив депутат Тарас Висоцький.

Під час громадських обговорень представник компанії висловив підтримку громаді.

«Якщо кошти використовуються ефективно, ніхто перереєстровуватися не збирається», – зазначив юрист підприємства Микола Дей.

За словами експерта з децентралізації, приєднання до Луцька допоможе вирішити громаді певні фінансові проблеми, адже місто має найбільший в області бюджет. Окрім того, міська рада дбатиме про інфраструктуру ОТГ.

«Коли громада приєднується до міста, то всі жителі відповідної громади користуються відповідними об’єктами так, як міські жителі. Це дуже добре, і включаючи транспортне обслуговування. Тобто це вж буде як міська територія по транспортному обслуговуванню», – розповів консультант із правових питань Асоціації міст та сіл України Валентин Малиновський.

Мешканці ОТГ ще визначатимуться, чи будуть господарювати самостійно. Головне вирішити – чи достатньо у громади для цього фінансування. Експерти кажуть, нині у громад період добровільності. По його завершенню рішення прийматиме Кабмін.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Майже «в суху»: ФК «Любарт» виграв перший матч Кубку України з футзалу. Фотозвіт
Наступна новина «Вимагаємо альтернативу». Лучани хочуть, щоб оплачувати проїзд можна було ще й банківськими картками
Останні новини
Схожі новини