Пропали $8 млн, які мали піти на супутник «Либідь» – ЗМІ

Пропали $8 млн, які мали піти на супутник «Либідь» – ЗМІ

Канадська компанія MDA припинила співпрацю з «Укркосмосом» щодо запуску телекомунікаційного супутника через зникнення $8 млн в офшорах, – пише mind.ua

У травні 2010 року державне підприємство «Укркосмос» і канадська компанія MDA підписали контракт зі створення першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь». З моменту підписання контракту з канадцями пройшло сім років, однак досі український супутник на орбіту так і не вийшов.

Фінансувало проект канадське експортне агентство EDC, яке видало Україні кредит у розмірі $292 млн під гарантії українського уряду. Однак сейшельська компанія-посередник Briklin Limited, яка з'явилася в договорі з ініціативи України, втратила $8 млн, які сейшельська компанія мала передати «Південмашу».

Сейшельський офшор став посередником між канадською стороною й українським підприємством «Південмаш». Останнє мало би побудувати ракету-носій «Зеніт» для виведення супутника на орбіту.

Роботу над проектом тоді доручили Михайлові Гриншпону, бізнесмену з ненайкращою репутацією, який у 2000-х роках був радником міністра оборони України Олександра Кузьмука, а також голови космічного агентства Олександра Зінченка.

Поява Михайла Гриншпона викликала неоднозначну реакцію працівників агентства, адже багато хто сумнівався в його професіоналізмі й обізнаності в космічній галузі. Сам Гриншпон не заперечує своєї причетності до сейшельських офшорів, де зникли гроші для ракети-носія.

«Так, компанією Briklin Limited я повністю керував. Пам'ятаєте: на Кіпрі, коли банки всі накрилися? І офіційно все там. Ми ж винаймали аналітиків», – сказав Гриншпон.

Операцією зі зниклими мільйонами, нарешті, зайнялося Національне антикорупційне бюро України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Муніципали виявили в центрі Луцька звалище мотлоху
Наступна новина Муніципали знову виявили незаконний продаж алкоголю в нічний час
Останні новини
Схожі новини