Радію, що Михайло обрав полк «Азов»: мама загиблого Героя з Волині розповіла, яким був її син

Радію, що Михайло обрав полк «Азов»: мама загиблого Героя з Волині розповіла, яким був її син

Михайло Волощук з дитинства хлопчина був сором'язливим, але дисциплінованим і ввічливим. Учителі завжди говорили, що лише за зразкову поведінку йому можна ставити хорошу оцінку. Він завжди совісно ставився до обов'язків. Ніколи не афішував, чим займається, але завжди невтомно працював над собою. Він цікавився історією та посилено займався спортом. Коли в 2014 році розпочалась війна на Сході України, він був ще зовсім юним, але вже тоді думав над тим, що особисто може зробити для користі справи. Боронячи Україну, Михайло загинув під час оборони Маріуполя навесні минулого року, коли йому було лише 20. 

Історію військового – юного, але надзвичайно сильного та мужнього "азовця" з Ковеля, розповіла газета Вісті Ковельщини. 

Мама Світлана каже, що серце за Михайла завжди було спокійне:

"Це син, який прийшов у цей світ просто янголом. Він не завдавав мені ніякого клопоту. Я ніколи за нього не хвилювалася. Він не мав ніяких шкідливих звичок, ніколи ніде не затримувався". 

У сім’ї Волошуків – двоє дітей: 24-річна Яна та назавжди 20-річний Михайло. І хоч Світлана їх завжди виховувала і любила однаково, із сином у них був особливий зв'язок.

Жили разом з турботливими батьками чоловіка, тож з дитинства у сина був чудовий друг – дідусь Петро:

"Він був дуже хорошою людиною. Слава Богу,  що не дожив до цього моменту, адже це було б дуже важко для нього. Мої діти завжди згадували дідуся з радістю та світлом. Він мав чудове почуття гумору, з легкістю йшов по життю – це й передав моїм дітям.  Дуже важко нині нашій бабусі, адже дім спорожнів. Вона з великою любов'ю піклувалася про нас. Відколи встановили пам'ятний банер, Олена Євгеніївна зажди приносить туди свіжі квіти, а от перед святами сплела різдвяний віночок". 

Пані Світлана каже, завжди пишалася досягненнями сина і бачила в ньому великий потенціал. У 2014-му році Михайло об'єднався з однодумцями в спортивному клубі рукопашу гопак "Січ". Їх наставником був Олександр Філон. В клубі гартували не тільки своє тіло, а й дух. Їх гасла: "Спорт! Здоров'я! Націоналізм!", "Алкоголь вбиває націю!".

Михайло закликав вести здоровий спосіб життя і підтримував рух "Ні краплі нікотину, ні краплі алкоголю!".  Однокласники знали про це і дуже поважали його за твердість у цьому питанні, за погляди на життя. Він говорив лише правду і тільки в очі. Ніколи не любив хизуватися своїми досягненнями, тому не розповідав про себе. Говорив мало, але чітко і по суті. 

Так спортивний клуб рукопашу гопак "Січ", політичний осередок "Національний корпус", ГО "Ватра" сформували у хлопця своєрідний фундамент мужнього воїна. Ці культурно-просвітницькі осередки допомогли йому освоїти свою справу. Там постійно відбувались тренінги з домедичної, тактичної допомоги, вдосконалення української мови, а також спілкування в колі однодумців, досвідчених викладачів. Тут об'єдналась  культурна еліта молодіжного середовища Ковеля. 

Також Михайло спільно з групою патріотичної молоді боровся з наркорекламою в місті. Був донором крові у проєкті "Одна кров" (керівник Наталія Курач), який діє в Ковелі з 2018 року. 

"Що міг за цей період часу зробити, він зробив. Та найбільша самопожертва – його життя. Якось він сказав: "Мамо, я зараз по-іншому ставлюсь до смерті". Я ж цю тему не розвинула – думаю, дитинко, тобі про таке рано думати – ще все життя попереду. Та він ніби знав щось, і ще з більшим ентузіазмом робив те, що подобалось, і цим формував свою особистість", – підсумувала мама Світлана. 

Після школи юнак продовжив навчання в "Ковельському центрі професійно-технічної освіти", але вже тоді точно вирішив, що буде військовим. Для себе обрав полк "Азов" і посилено працював над собою. Адже потрапити туди не так і просто. Їх вишколи, курс молодого бійця, який триває 9 тижнів, – це круто на словах, але дуже важко і фізично, і морально. Забігаючи наперед скажу, що йому це вдалося! Більше того – він увійшов у 20 кращих бійців. 

"Все це завдяки його наполегливості й вимогливості до себе. З вигляду він худорлявий хлопчина – не кремезний, але завжди у відмінній фізичній формі. До того ж, почав багато бігати (до речі, завжди у футболці з написом "Сильним доля посміхається"). 

Якось сказав, що збирається на спортивні тренування і певний час не буде на зв'язку. Насправді ж поїхав на випробування. Там був дуже жорсткий відбір, тому й не хотів маму хвилювати раніше часу, якби раптом не пройшов

Це вже згодом, коли все вдалось, надсилав фото та розповідав коротко, що і як там відбувається. Жорсткі умови були створені на перевірку стійкості особи: як поведеться і чи зможе вижити в екстремальних умовах. Із психологічного – це те, що всі хлопці в однаковому спецодязі, на голові – кепка, на грудях – лише іменний номер. Все. Також під час курсу невід'ємною частиною була медична та психологічна підготовка. 

"Він такий юний, і все це пройшов! Їх було 60 кандидатів, а пройшло лише 39. Розумієте? Були хлопці, які не протримались навіть і тижня. Ви навіть не уявляєте, яким щасливим він був у той момент і з яким нетерпінням чекав повноліття!", – з гордістю розповідає мама Світлана. 

У жовтні 2020 року Михайло уклав контракт і отримав свій омріяний шеврон особисто від командира Дениса Прокопенка. Подальша служба проходила в окремому загоні спеціального призначення "Азов" Східного оперативно-територіального об'єднання Національної Гвардії України, де був гранатометником (оператор-навідник).

 "Він цим жив, казав, що його чекає підвищення. Дуже коротко та скупо розповідав про службу. Розповідав лише основне. Фото не висилав, як й інші бійці. Організовуючи виставку, я зрозуміла, що я не одна така. Мами та дружини інших захисників теж не знали подробиць їх служби.  Я дуже зраділа цьому фото (що на стенді фотовиставки). Цінно те, що саме він мені його надав. Це було приблизно 9 лютого 2022 року. А далі – повномасштабне вторгнення. Тоді я й подумати не могла, що таке станеться. Я була спокійна. Михайло був настільки позитивним у всьому, він так мене підтримував і  заряджав! Тому я впевнена, що останні хвилини його життя були такі ж – звісно, болючі, але з честю прожиті".

Ця історія відкрила для мами Світлани нову сторінку життя, яке вона змінила кардинально.  Звільнилась з роботи, змінила місце проживання, своє оточення, а також відкрила по-новому свої можливості. Наразі вони з батьками інших захисників активно відновлюють незнайомі для них сторінки з життя їх рідних. Вони об'єдналися своїм болем та відроджують імена сміливих і хоробрих дітей, розповідають про їх героїчний подвиг заради України, щоб ми розуміли, якою ціною йдемо до Перемоги. 

Фотовиставка, яку вони спільними зусиллями разом з небайдужими  організували, – це вписана кров'ю сторінка в історію України. Раніше це були просто фото на телефонах, нині ж за кожним знімком – історія щасливих родин та їх непоправна втрата. Герої тут посміхаються.

Тож їм – велика вдячність і  низький уклін за те, що після пережитого не замкнулись у собі, що займаються просвітницькою діяльністю, аби ніхто не був забутий.

"Третину цих бійців, я вже добре знаю, знайома з їх родинами. Це дуже сильні хлопці. Мало того, що вони всі молоді,  то вони ще й дуже вмотивовані. Їх переважна більшість – це успішні в мирному житті люди, які багато чого досягли, але залишили все заради захисту держави. Пізнавши цих хлопців, аналізуючи життя свого сина, я дійшла висновку, що вони народилися саме для цього – просто у кожного був різний шлях.

Радію, що Михайло обрав полк "Азов". Не тому, що це елітний підрозділ Нацгвардії, а тому, що тут високо цінують кожного, як професійного бійця, так і твою людяність. Побратими підтримують один одного, адже навантаження дуже важкі.  Пишаюсь своїм сином, бо завжди отримувала від нього фото медалей за пройдені випробовування в обраному напрямку (він обрав біг). Постійно, відповідно до віку, вони складали нормативи і мусили тримати себе у відповідній формі", – розповідає Світлана.

У пам'ять про самого Михайла один із його побратимів Стас зробив собі тату на грудях зі словами: "Вогонь запеклих не пече". Це слова Шевченка з поеми "Гамалія". 

Перед від'їздом на перші випробування Світлана знайшла лист від сина, де, окрім особистого тексту, були слова: "Не сумуй! Вогонь запеклих не пече!". Зізнається, що записка дуже цінна для неї, адже написана від руки. Це одна з небагатьох речей, які лишились їй.

Пані Світлана вважає, що Михайло загинув 4 березня, а не 1 травня, як зазначають в офіційних документах. Саме 4 березня з ним обірвався зв'язок.  Каже, відчувала це. Тож, тепер, окрім боротьби за Україну,  волинянка має ще  ще боротьбу за те, щоб це довести.

«Є побратими, яких евакуювали ще в березні, тож згодом з'ясувалось,  що всі, з ким він воював, – загинули. Усі, хто його знав по службі, теж пізніше загинули. Ковельчани Владислав та Андрій, які були з ним в одній роті, – в полоні. Ми з нетерпінням чекаємо на добрі новини щодо їх повернення.  Розумію, що для людей ці цифри нічого не значать, а для мене – важливі, і я обов'язково зроблю все можливе, щоб це змінити. Зокрема, дуже допоможуть свідчення командира роти, якого звільнили в останньому обміні полоненими. Саме він і підтвердив, що, мужньо тримаючи оборону Маріуполя, героїчно загинув наш Михайло зі своїми побратимами. Від початку повномасштабного вторгнення ми завжди були на зв'язку. Він постійно писав: "Як ви?", "Виїжджайте в село по можливості!", "Все добре" або навіть просто "+". Кожен з близьких військового знає, як цей плюсик важливий. Зв'язок з ним обірвався  2 березня. В цей час зник зв'язок в Маріуполі. І якби він був живий весь цей час до травня, як пишуть в офіційних документах, то уявіть, скільки б ще інформації я мала, скільки б усього він встиг мені розказати і допоміг зрозуміти, що ж там відбувається насправді. Про це все я б вам зараз теж розповіла. Я впевнена, що якби він весь цей час був живий, дав би про себе якусь звістку, бо інші захисники на зв'язок виходили», – каже пані Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Рідним сказала, де я, коли вже тиждень була на фронті». Іванка Лемешко, госпітальєрка

Ускладнює все те, що підтвердити смерть Михайла в березні ніхто не може. Нікому – всі загинули.

«Бої тривали постійно, весь час бомбардували місто, а я жила очікуванням і невідомістю. Врешті, аж 16 травня прийшло офіційне підтвердження. Виявилося, що хлопці опинились в повному оточенні, але свою позицію тримали до останнього. У ворога задіяні були і танки, і піхота. Зокрема, відомо, що було влучання танка в їхню бронемашину "Спартан", яку з поля бою так і не вдалося забрати.  Є координати, але немає можливості потрапити туди через окупаці».

"Ми помстимося за його смерть! Ми прямо зараз це робимо, – каже Олександр Філон, наставник та побратим Михайла, який зараз теж захищає Україну від лютого ворога і високо цінує жертовний патріотизм юнака:

– Мішаня з’явився у нашому русі зовсім непомітно. Та це не завадило йому стати особливим. Багато хлопців, які потрапляли в рух підтримки “Азову” у Ковелі, приходили через спортзал, де я тренував,  або через волонтерську діяльність в "НацКорпусі". Сампер опинився і там, і там одночасно.  Був виваженим, спокійним і напрочуд дорослим для свого юного віку. Я із самого початку знав, що Михайло марив службою в "Азові". Та він не просто мріяв, а впевнено йшов до своєї мети. І чомусь я ні на секунду не сумнівався, що він пройде відбір і потрапить до лав полку". 

Олександр щиро радів успіхам друга, адже завжди вважав його особливим. З одного боку – непримітним спокійним хлопцем, а з іншого – вимогливим до себе, принциповим та стриманим чоловіком, яких одиниці. Олександр теж служив в "Азові", тому впевнено говорить, що пам'ять про Сампера буде жити вічно, бо він поклав своє життя на вівтар нашої Свободи та Незалежності.

Аліна Романюк.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську громада Вознесенського храму упц мп не хоче переходити в ПЦУ, – єпархія
Наступна новина В «Устилузі» службовий собака знайшов наркотики в поляка. ФОТО
Останні новини
Схожі новини