Санкції не спрацювали: товарообіг між Росією та Україною почав зростати

Санкції не спрацювали: товарообіг між Росією та Україною почав зростати

За минулий рік імпорт з Росії збільшився на 40%, експорт звідти – на 10%.

Аналітики компанії YouControl відзначають «відлигу» у торговельних стосунках з Росією. Зокрема, у 2017 році значно збільшився імпорт – на 40%, та експорт – на 10%, порівняно із попереднім роком, йдеться у повідомленні на сайті сервісу.

Як зазначається, аналітики YouControl проаналізували увесь товарообіг між Україною та Росією за 2013–2017 роки.

Так, якщо порівнювати 2016 та 2017 роки, то значно зріс імпорт ‒ на 40% (з $5,1 до $7,2 млрд). Найбільшу частку в ньому займають, прогнозовано, нафта, добрива і чорні метали. Минулого року ми отримали на 161% більше залізничних локомотивів та 191% більше свинцю з Росії.

Торгове пожвавлення відбулось й у галузі мінералів. Якщо у 2014 році Україна фактично здобула незалежність від поставок газу з Росії та у 2015 році імпорт мінеральних продуктів знизився вдвічі, то у 2017 році відбулось зростання їх у грошовому обсязі на 42,9%.

Водночас аналітики зазначають, що експорт товарів з України до Росії у 2017 році порівняно з 2016-м зріс на 10% (з $3,5 до $3,9 млрд). Минулого року Україна найбільше продавала північному сусіду мінеральної та хімічної продукції, машин та обладнання. Також з України відправилось на 163% більше жирів рослинного та тваринного походження.

Позитивне торговельне сальдо і незначне нарощення експорту з України до Росії спостерігається у металургійній сфері, харчовій промисловості, експорті жирів та олій, взуття та головних уборів, машин та обладнання, текстилю. Обсяг продажів приладів та апаратів, меблів, іграшок та інших промтоварів залишається майже незмінним впродовж двох останніх років.

Як зазначається, до 2013 року зовнішньо-економічні стосунки з Росією були настільки тісними, що важко було собі уявити якісь кардинальні зміни. Акції громадських активістів «Не купуй російське» чи «Бойкотуй російське» почались ще 14 серпня 2013 року у відповідь на торговельну експортну блокаду України з боку Росії. Водночас з березня 2014 року акція набула іншого характеру і стала етапом протесту проти російського вторгнення на територію України та анексії Криму. Цього ж року Україна почала вводити офіційні санкції проти Росії. Цей процес триває й дотепер.

Так, у результаті дефіцит торгового балансу з Росією складав $18,6 млрд. За 2013–2016 роки товарообіг між Україною та Російською Федерацією скоротився у 4,4 раза. Однак у 2017 ми спостерігаємо пожвавлення торгових відносин.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Великдень - це грунт, на якому будується наше суспільство, - Ківа. ВІДЕО
Наступна новина Волинян закликали зробити сюрприз доньці загиблого захисника
Останні новини
Схожі новини