Савченко пояснив, чому Волинська ОДА судиться з облрадою через бюджет

Савченко пояснив, чому Волинська ОДА судиться з облрадою через бюджет
Олександр Савченко (фото: Вікіпедія)

Олександр Савченко пояснив, чому Волинська ОДА подала до суду на Волинську облраду через прийнятий на сесії бюджет області. Його, переконує голова ОДА, прийняли з порушенням процедури. 

Про це йдеться на сторінці Савченка у Фейсбуці. 

«Депутати не знали, за що голосували»

Нагадаємо, обласний бюджет 2019 прийняли на сесії облради 20 грудня 2018. Голова Волинської ОДА Олександр Савченко тоді вже тоді заявив, що обласний бюджет депутати прийняли з порушенням процедури. За його словами, ОДА пропонувала до розгляду сесії той проект бюджету, який розглядався на п’яти профільних комісіях, і, фактично, усі підтримали проект бюджету, внесений облдержадміністрацією. Однак, на останньому засіданні бюджетної комісії раптово внесли зміни, які не встигли опрацювати. Мова йшла про 25 млн, які вирішили перерозподілити на інші цілі.

Тим часом в облраді заявили, що якщо виконання рішення про бюджет призупинять, то це унеможливить виконання низки обласних програм.

Голова ОДА написав, що проект рішення про бюджет у редакції постійної бюджетної комісії перед голосуванням депутатам на ознайомлення не надавався. Тобто, як такий, проект рішення обласної ради про бюджет у «редакції комісії», про що наголошувала голова комісії Ірина Вахович під час голосування за бюджет, був відсутній.

«Практично, депутати не знали, за що голосували. І наявність такого рішення («у редакції комісії») і не мало би бути, оскільки це – грубе порушення чинного законодавства», – йдеться у повідомленні. 

Рішення постійної бюджетної комісії облержадміністрації надіслане тільки 21 грудня 2018 року, тобто вже після сесії. Опрацювати ці пропозиції, вивчити їх на предмет відповідності бюджетному законодавству, бюджетним запитам та можливості врахування їх у бюджеті, мав департамент фінансів обласної державної адміністрації спільно з головним розпорядниками коштів обласного бюджету, як цього вимагає бюджетне законодавство.

Читати також: Він полетів, але обіцяв вернутися. Сесія Волиньради. РЕПОРТАЖ

Після цієї роботи обласна державна адміністрація мала прийняти рішення про подання, або неподання на розгляд депутатського корпусу ради доопрацьованого в установленому порядку проекту рішення про обласний бюджет на 2019 рік.

«Натомість, голова бюджетної комісії Ірина Вахович не представила доповіді щодо переліку змін до проекту бюджету, хто ініціатор таких змін, які законодавчі підстави та обгрунтування доцільності їх внесення. Вахович мала би зробити доповідь по новому проекту бюджету, а також відповісти на запитання депутатів щодо тих змін, які депутатська більшість в облраді внесла в останній момент», – написав Савченко.

«Гроші зняли з соціально-важливих програм» 

Олександр Савченко під час сесії виступив категорично проти пропозиції депутатів зняти 17 млн грн з перинатального центру, який можна було запустити в роботу у цьому році. Окрім того, зняли 5 млн грн і з галузі фізичної культури і спорту, та 1 млн грн з програми забезпечення дітей-сиріт житлом. 

Голова ОДА відзначив, що це безвідповідально по відношенню до волинян знімати гроші з соціально-важливих програм, щоб «віддати їх в депутатські фонди лише тих депутатів, які сьогодні формують більшість в обласній раді».

Аналогічну позицію висловив голова фракції «Солідарність» в обласній раді Володимир Бондар та його колега по фракції Михайло Бегаль. Депутати звернули увагу Ірини Вахович на те, що четвертий рік поспіль депутатська більшість в обласній раді не виділяє грошей на Ратнівський район, який в обласній раді представляють лише депутати «Солідарності».

На пленарному засіданні так і не прозвучали аргументи щодо неможливості здійснення з окремих місцевих бюджетів видатків, зокрема, на заміну вікон в деяких школах з обсягом витрат 10 – 30 тис. грн, чому саме в школах цих районів, а не в усіх. Виникає питання, що робити районам, представники яких не входять до складу бюджетної комісії чи більшості.

«Деякі пункти неможливо реалізувати»

Крім того, частину пропозицій комісії, проголосованих без обговорення, взагалі було неможливо реалізувати, запевняє Савченко.

«Так, в опублікованому обласною радою бюджеті, зменшено видатки по конкретних бюджетних програмах у галузі фізичної культури і спорту. При цьому, на комісії прийнято рішення про зменшення на 5 млн грн витрат на цю галузь у цілому. Це питання у ході прийняття бюджету не обговорювалося. Питання: хто і на підставі чого прийняв рішення про зменшення видатків відділу з питань фізичної культури та спорту ОДА за конкретними бюджетними програмами?» – пише Савченко. 

Він додав, що комісія запропонувала виділити 150 тис. грн на надання кредитів за програмою «Власний дім». Водночас, в опублікованому рішенні такі кошти спрямовуються на функціонування кредитної установи, а не для надання кредитів сільським жителям. 

«Скасування рішення про бюджет ніяк не вплине на життя волинян»

Разом із цим, очільник області зазначає, що навіть, якщо судовий позов буде задоволено і рішення обласної ради про прийняття бюджету буде скасовано, - це аж ніяк не позначиться на життєдіяльності Волинської області та добробуті волинян.

«Завдяки децентралізації територіальні громади майже всі кошти отримують напряму з Державного бюджету. Щодо коштів, які «проходять» через обласний бюджет трансфертами, то на сьогодні департаментом фінансів ОДА вже перераховані місцевим бюджетам кошти для виплати допомог сім’ям з дітьми, для проведення інших соціальних виплат», - відзначив Олександр Савченко.

«Щодо заяв представників обласної ради про неможливість реалізувати заходи Регіональної цільової програми соціального захисту населення на 2019 – 2022 роки у частині надання волинянам, які потрапили у складні життєві обставини, матеріальних допомог, то це не відповідає дійсності», – написав голова ОДА.

Він зазначив, що в проекті бюджету саме на вказані цілі ОДА передбачала понад 3 млн грн для надання матеріальних допомог у першому кварталі 2019 року.

«Щодо закидів обласної ради про позбавлення обласною державною адміністрацією волинян бюджету, слід нагадати, що обласний бюджет на 2018 рік прийнято 8 лютого 2018 року, на 2017 рік – 10 лютого, і це за ініціативи саме обласної ради. І за таких умов жодного року обласною адміністрацією не було зірвано процес забезпечення «життєдіяльності і добробуту волинян», – йдеться у повідомленні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Камені-Каширському відкриють сучасний сервісний центр МВС
Наступна новина Монатик - серед найпопулярніших у Фейсбуці музикантів
Останні новини
Схожі новини