Що Максим Нефьодов планує змінити на митниці

Що Максим Нефьодов планує змінити на митниці
Переможець конкурсу на посаду очільника митниці Максим Нефьодов

Перший заступник голови Мінекономрозвитку Максим Нефьодов переміг у конкурсі на посаду очільника митниці.

Виданню «Новое время» він розповів, що планує зробити на цій посаді.

Які проблеми на митниці

На думку Нефьодова, митниця недофінансована і внаслідок цього на кордоні з’являються величезні черги.

«Зрозуміло, що це породжує корупцію, бо якщо хтось чекає два дні з вантажем, який швидко псується, у нього є величезна мотивація йти домовлятися. На митниці чомусь не встановлені ні автоматичні сканери, ні автоматичні ваги, ні камери, які дозволяють стежити за всім процесом. Є об'єктивні інфраструктурні проблеми, є і питання суб'єктивних проблем. Це і питання того, що митниця багато років була об'єднана з податковою», — сказав Нефьодов.

Під час співбесіди заступник міністра зазначив, що втрати держбюджету від контрабанди та інших митних порушень оцінюються в сотні мільярдів гривень.

Нефьодов додав, що ще одна велика проблема — непрофесіоналізм, який пов’язаний, зокрема, з низьким рівнем оплати праці. За його словами, офіційні зарплати на митниці стартують від 6 тис. грн. Нефьодов зазначив, що «вже сталося дуже істотне вимивання професійних кадрів, які не бажають і не можуть перебувати в таких умовах».

Крім того, за словами чиновника, є величезні проблеми з митною інфраструктурою, через що постійно з’являються черги, а також досі не організовано обмін інформацією з митними службами більшості країн-партнерів.

Що він планує зробити

Нефьодов вважає, що процеси на митниці потрібно електронізувати

«Побудова електронної митниці має бути одним із перших пріоритетів, кого б не обрали керівником. Треба визнати, вже певні кроки зроблені. Працює „єдине вікно“ і майже 100% бізнесу оформляється через це вікно, але його функціонал, м’яко кажучи, далекий від того, щоб можна було сказати, що електронні сервіси на українській митниці займають якісь перші позиції в світі», — сказав посадовець.

На його думку, потрібно провести інтеграцію з базами даних, запровадити бізнес-аналітику і ризик-менеджмент, щоб можна було на основі аналізу наявної інформації знаходити ризикові операції та контрагентів. Він підкреслив, що в перспективі 95% компаній може працювати з митницею, взагалі не спілкуючись з інспекторами.

Кадрові зміни

За словами Нефьодова, частину працівників, схильних до корупції, доведеться звільнити. Він має намір змінити керівництво тих митниць, де є великі проблеми.

На думку Нефьодова, потрібно підвищувати зарплати співробітникам за рахунок збільшення державного фінансування або донорських коштів, а також пропонувати їм соціальний пакет, наприклад, забезпечення житлом, службовими автомобілями, надання пільгових кредитів тощо.

Спеціалізація митниць

Заступник міністра виступає за те, щоб зменшити кількість митниць і поділити співробітників на «продуктові групи», які будуть відповідати за різні категорії товарів або різні види бізнесу з погляду їх ризикованості. У різних груп будуть різні показники ефективності (KPI).

«Ми повинні рухатися шляхом спеціалізації, щоб особливо ризиковані групи товарів заходили там, де є відповідна інфраструктура і відповідний досвід», — заявив він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Світязь може стати курортом державного значення, - Міністр екології
Наступна новина Як у Луцьку відкривали новий ресторан
Останні новини
Схожі новини