Луцьк архітектурний: ТОП-5 унікальних споруд міста. ФОТО

Луцьк архітектурний: ТОП-5 унікальних споруд міста. ФОТО
Фото - Сергій Лагода

Луцьк має чимало будівель, якими можна пишатися.

Це і унікальні історичні пам’ятки, і споруди останніх десятиліть. 

До Всесвітнього дня архітектури, який відзначають у перший понеділок жовтня, «Перший» поцікавився у Георгія Шевчука – одного з найповажніших архітекторів міста – про найбільш, на його думку, унікальні архітектурні споруди міста.

Читайте також: Людина Часу: «Посада головного архітектора - це «ходіння по лезу бритви», - Георгій Шевчук

Архітектор переконаний, що «Луцьк насправді цікаве в архітектурному плані місто. Тож у ТОП-5 важко вмістити всі достойні варіанти...Та все ж, якщо називати першу п’ятірку, то це…»

  1. Луцький замок.

«Тут немає про що сперечатись. Замок – візитівка міста. Це унікальна споруда як з історичної, так і з архітектурної точки зору», – переконаний архітектор.

Фото – Роман Домбровський

Роком заснування Луцького Замку вважають 1340. Його будували у чотири етапи. Перші три поступово замінювали дерев’яні укріплення мурованими. Крім того, на річці Стир була побудована дамба, яка дозволила підняти рівень води навколо твердині.

Читайте також: Захід сонця над Луцьким замком: відео з висоти пташиного польоту

Периметр фортеці має форму неправильного трикутника. Були зведені Владича, В’їзна та Стирова вежі. В’їзна вежа була звернена на захід. У ній є дві замуровані арки, що раніше служили хвірткою та в’їздом до фортеці, обладнані підйомними мостами. 

До головного (Верхнього) замку свого часу почали добудовувати ще Окольний (Нижній) замок. Сьогодні від нього збереглася лише вежа Чарторийських.

  1. Костел Петра і Павла

Костел Святих Апостолів Петра і Павла серед культових споруд міста Луцька не є найстарішим, але це точно один з найбільш цікавих і величних. Розташований він в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». 

Читайте також: Старе місто Луцька з висоти пташиного польоту 

Початок будівництва датований 9-м жовтня 1616-го року. Проектував його та керував будівництвом  італійський архітектор Джакомо Бріано. Під спорудою є чотири яруси підземель, які зараз мало досліджені. Однак достеменно відомо, що одну з великих кімнат займала підземна церква — крипта.

Фото – Віктор Чухрай

Костел та колегіум, споруда якого знаходиться поруч, належали ордену єзуїтів і були збудовані для його потреб. В радянський час у приміщенні костелу був організований Музей атеїзму. Костел, як культова споруда, відновив роботу у 1990 році і сьогодні є кафедральним собором Луцької дієцезії Римо-католицької церкви.

  1. Свято-Троїцький кафедральний собор

Свято-Троїцький кафедральний собор був зведений на тому місці, де в давні часи знаходився костел Святого Хреста. Уперше про нього згадується в літописах 1585 року.

За деякий час, у 1720 році, віленський староста Карл Радзивілл побудував на цій землі камінний монастир у формі півкулі. Свято-Троїцький собор є прекрасним взірцем базиліки – тип архітектурної споруди, притаманний епосі Римської Імперії. Перекриття базиліки опирається на два ряди колон й утворює три нефи – витягнуті приміщення.

Фото – Роман Домбровський

Над центральною частиною храму зведений купол, а на західному фасаді – одноярусна дзвіниця. Первинні елементи декору фасаду все ще збереглись. Справжня цінність собору – позолочений двохярусний іконостас 17 століття псевдо-руського стилю. Головний елемент іконостасу – ажурні царські ворота із зображенням чотирьох євангелістів і Благовіщення. 

  1. Архітектурний ансамбль головного корпусу Східноєвропейського національного університету з прилеглими будівлями

Майдан із головним корпусом Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки на проспекті Волі в Луцьку свого часу був головним у місті, адже тут розташовувався обласний комітет комуністичної партії. Головний корпус із навколишніми будівлями становить єдиний архітектурний ансамбль і є пам'яткою архітектури 1950-х років.  

Фото – Роман Домбровський

Проект виконаний архітектором Ю. Бородіним у 1954 році. Також були зведені дві пари житлових будинків-близнюків: поруч з обкомом (архітектор — В. Бабій) та напроти через дорогу (архітектори К. Юровська, І. Рейтер).

Як і більшість тогочасних головних вулиць радянських міст, будівництво було виконане у стилі сталінського ампіру, якому притаманні як риси класицизму, так і суто радянські архітектурні прийоми.

  1. 33 мікрорайон

 «33-квартал сміливо можна вважати однією з найцікавіших архітектурних ансамблів не лише Луцька. На період 1970-их років таких проектів було дуже багато, але архітектори зробили новаторський крок та спробували побудувати ідеальне місто. Це не просто комплексна забудова, а приклад ідеалізму, якого прагнули архітектори тих часів», - розповідає архітектор Георгій Шевчук.

Саме тут, у 33 мікрорайоні міста Луцька розташований найдовший будинок у Європі. Прямою лінією він розтягнувся на 1750 метрів, а з «відростками» його довжина складає 3029 м. Будинок має 38 адрес, за якими проживає майже 10 тис. лучан.

33 квартал – це ансамбль, який складається з сорока об'єднаних між собою будинків. А це – 120 під’їздів різної висоти: від 5 до 9 поверхів.

Житловий квартал будувався аж одинадцять років – з 1969 до 1980 архітекторами Ростиславом Метельницьким і Василем Маловицею. Саме вони запроектували частину району у вигляді сотів уздовж теперішніх проспектів Молоді та Соборності - будинки зведені під кутом 120 градусів.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відомий гурт із Луцька святкує день народження
Наступна новина Визначили, з якого віку луцькі школярі починають вживати алкоголь
Останні новини
Схожі новини