«Школа в Стобихівці – це гроші на вітер», - Василь Столяр. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Школа в Стобихівці – це гроші на вітер», - Василь Столяр. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Сесія Волинської обласної ради, яка відбулась 26 вересня, прийняла чимало важливих фінансових рішень, а ще кадрових призначень.

Думками після сесії із «Першим» поділився голова фракції ВО «Батьківщина» Василь Столяр.

- Одним із головних питань на сесії обласної ради був розподіл більше 30 мільйонів гривень, які надійшли від перевиконання обласного бюджету. Кошти, на вашу думку, розділили правильно?

- Так, я цілком згідний із розподілом бюджетних коштів. Є погоджувальна рада, до складу якої входить і адміністрація, і депутати… У дебатах ми прийшли до єдиної думки, кому першочергово потрібні ці кошти. Навіть якщо хтось проти певного рішення, то все одно останнє слово за більшістю.

Читайте також: Перший в облраді: Василь Столяр про «Волиньприродресурс», полювання та сміттєзвалища

Я, наприклад, проти виділення коштів на школу в селі Стобихівка Камінь-Каширського району. Там поруч є недобудована школа в Карасині. Крім того, ймовірно, створиться ОТГ. Це гроші на вітер. Ми не знайдемо 80 мільйонів гривень. Це все популізм.

Є більш реальні проблеми. З Рожищ надходять звернення про відсутність інсуліну. Люди вмирають. Наче не на війні, але вмирають.

Добре, що почали ремонтувати інфекційну лікарню, де йдуть ремонтні роботи. З нетерпінням чекаємо завершення будівництва перинатального центру.

- А як ставитеся до ідеї назвати перинатальний центр іменем Бориса Клімчука?

- Я добре знав Бориса Клімчука, але до цієї ідеї ставлюся скептично. Як не як, а це людина Партії регіонів. Як це сприймуть люди – батьки, жінки, чиї чоловіки загинули в АТО?!

Так, Борис Петрович починав будувати цей перинатальний центр, але він не лікар, не педіатр, не гінеколог… Школу нехай назвуть його іменем, але не медичний заклад.

Знаю, і «радикали», і «свободівці» проти цієї ідеї теж, виключно з тієї ж причини, що Клімчук був прибічником «регіоналів».

- На сесії прийняли ще одне рішення, яке сподобалося не всім. Депутати не продовжили контракт із тепер уже екс-директоркою санаторію «Пролісок» Валентиною Касардою. Що думаєте про це і як ви голосували?

Чтайте також: Вячеслав Рубльов:  «У «Проліску» можна жити й без царя». ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

- Не продовжувати контракт - це була позиція, яку я зайняв давно. Ще у минулій каденції я виступав проти того, щоб Валентина Касарда очолювале це комунальне підприємство. Є багато молодих перспективних людей, які хочуть працювати, але через брак роботи втікають за кордон. Молодь втікає, бо бачить, що тут сидять клани, які не хочуть поступатися місцем. З яких пір комунальні підприємства стали «приватними»?!

Впевнений, що ревізійна комісія, яку ми створили на сесії обласної ради, покаже те, що так приховувала Касарда.

Вийшло так, що майно санаторію належить Грем’ячівській сільській раді, а воно на балансі обласної ради… Це як?

Крім того, на одній із комісій ми запитали в директорки, який прибуток має санаторій? Вона сказала, що не знає. Грошовий обіг назвала, а прибутків не знає. Знову таки – це як? Директор і не знає прибутків?!

Ще один момент. Санаторій має назву матері та дитини, але там продається спиртне. Такого не може бути.

Незрозуміло й те, як можна брати гроші за відвідини басейну в санаторії. Гроші дав ЄС, тому ця послуга мала б бути безплатною, а вона бере гроші…

- То яка кінцева мета створеної ревізійної комісії, яку очолив депутат обласної ради Ігор Лех?

- Вже наступного тижня комісія, до складу якої увійшло троє депутатів облради – Лех, Імберовський та Буліга, найме незалежну аудиторську фірму і спільно із фінінспекцією, податковою та поліцією перевірить фінансову діяльність санаторію хоча б у 2018 році.

Якщо подивитися контракт Касарди, який не змінювався із 2004 року, та статут санаторію, то волосся дибки стає. Законодавство змінилося вже, а контракт залишався тим самим. Там багато цікавих пунктів, а головний з них – директор – не несе відповідальності за господарську діяльність санаторію! Їй все дозволено, а так не можна!

- На сесії ви озвучили запит стосовно «бєспрєдєлу», який твориться на Волині із добуванням корисних копалин, зокрема, торфу та піску? Що мали на увазі?

- У законодавстві немає поняття «власні потреби», його забрали. Тобто вже не можна добувати корисні копалини, якщо вони лежать глибше двох метрів. Це суперечливе питання, але все через те, що існує два кодекси, які і створюють цей конфуз. 

Щоб добувати корисні копалини, треба перевести землі сільськогосподарського призначення на промислові, змінивши цільове призначення. Для цього потрібен і проект рекреації, але сесій районних рад не можуть приймати такі рішення.

Наприклад, депутати Турійської районної ради дають дозвіл фірмі «Аміла» на добування торфу. Як? Сесія не компетентна це робити. Куди дивиться прокуратура? Тим більше, що власник землі - не «Аміла».

Теж саме стосується добування піску. Взагалі в області є три офіційних кар’єри, де можна добувати пісок. А в реальності його добувають незаконним методом, зрозумілим як 2х2= 4. Його просто крадуть.

 - Як справи із «Волиньторфом»? Йому нарешті виділили землі для розробки і добування торфу?

- Ні. Область залишиться без палива! 60 % комунальних закладів Волині беруть торфобрикети на «Волиньторфі».

Нічого їм не виділили, а з тих площ, які були, вибрали все. Наступного року сезон немає на чому починати. Це може бути катастрофа. 

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Невдоволена ремонтом вулиці лучанка посварилася з комунальниками. ВІДЕО
Наступна новина Графік відключення світла у Луцьку 28 вересня
Останні новини
Схожі новини