Перший в облраді: Василь Столяр про «Волиньприродресурс», полювання та сміттєзвалища

Перший в облраді: Василь Столяр про «Волиньприродресурс», полювання та сміттєзвалища
Василь Столяр

Проблеми з видобуванням торфу та бурштину, боротьба з нелегальними копальнями піску, виникнення стихійних сміттєзвалищ на Волині – про це і не тільки «Першому» розповів депутат, голова екологічної комісії Волиньради Василь Столяр.

– Комісія рекомендує дозволити підприємству «Українська геологічна компанія» провести геологічне вивчення родовищ міді у Ратнівському та Камінь-Каширському районах. Чому подібних дозволів не отримували підприємства, які мали б видобувати газ та інші корисні копалини?

– Не погоджували для ПАТ «Укргазвидобування», бо їхня філія не зареєстрована у Волинській області. Це підприємство претендувало на розвідку і видобування газу. У Локачах стоять дві свердловини. Селищній раді нічого не платять.

А тут зацікавлена громада, тому що це родовище знаходиться на межі з родовищем КП «Волиньприродресурс».

Ситуація з «Українською геологічною компанією» інша. Це підприємство виконуватиме лише геологічну розвідку за державні кошти. Тому наша область зацікавлена у співпраці з ним.

– Свого часу Ігор Палиця казав, що на Волині є поклади міді на мільярди доларів. Він мав на увазі саме ці поклади?

– Він мав на увазі ліцензійовані площі, які надавались «Волиньприродресурсу» для видобування. Три місяці пройде, щоб пройшло обговорення громад, доки можна буде видобувати. Мало того, там інвестор треба. 

– Якщо розпочнеться видобуток, хто його здійснюватиме?

– Інвестор з-за кордону. У нас нема такого інвестора. Це будуть провідні іноземні компанії. Можливо, Аргентина.

– «Волиньприродресурс» має ліцензію на видобування корисних копалин. Чому не можна залучити його для видобування міді?

– Тому що нема грошей в нас. На це все треба інвестиція 570 млн гривень.

– Чи видобуває зараз щось «Волиньприродресурс»?

– Ні, ми нічого не видобуваємо. Готуємось до цього, готуємо документи. Влада не хоче нам давати дозволів, щоб ми нічого не робили. Це більше бурштину стосується, а не міді.

– Під час комісії мова йшла про відсутність фінансування лісової галузі. Чи задоволені Ви тим, як працює Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства?

– Все у порівнянні. Я вважаю, що Олександр Кватирко робить більше, ніж попередники. На них теж іде тиск, що вони всі крадії, але це не так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісівникам ніщо не заважає прогресувати: є ресурс і працьовиті люди», – Олександр Кватирко

Зараз вони самоокупні, а раніше було державне фінансування. Волинська область  на сьогоднішній день віддає частину прибутку Дніпропетровському управлінню ОУЛМГ, а Рівненська – Одеському, тому що в них нема лісу.

Якщо держава їх фінансуватиме, то буде й контролювати їхню роботу. А зараз що хочуть, те і роблять.

– У плані роботи обласної ради на 2 півріччя багато уваги на родовищах піску. Чому?

– У нас лише два чи три кар’єри офіційно добувають пісок. Всі інші – незаконні. Але ці два не можуть охопити все, що будується у Волинській області. Люди просто крадуть пісок і будують будинки.

– Як можна вирішити проблему з підпільними кар’єрами піску?

– Ми готуємо звернення на провоохоронні органи, на всі інспекції, щоб прозвітували нам, чому ніхто нічого не робить.

– На одній з оперативних нарад голова Волинської ОДА Олександр Савченко радив брати пісок для посипання вулиць взимку із підпільних кар’єрів. Наскільки ця ідея взагалі можлива?

– Це те саме, що сказати: «хто не має грошей, сходіть у магазин і заберіть хліб». Як може губернатор такі речі говорити. Це теж злодійство. Генерал-полковник каже красти для держави. Я вважаю, що це некомпетентно.

– Чи можете вплинути на появу на Волині стихійних сміттєзвалищ?

– За сміттєзвалища відповідають місцеві органи влади. Це вони мають впливати. Ну їм так подобається – жити у смітті. Вся проблема в них. Вони повинні слідкувати. Туди мають інспекції виїжджати. Я постійно пишу ці скарги, але щоб перевірила екологічна інспекція, треба в Києві дозвіл брати. У нас свідомість не та.

– Одне з питань, яке розглядала комісія, стосувалось заборони полювати на території заповідного фонду. Чи порушують вимоги закону на Волині?

– Є, звісно, і такі випадки. У Волинській області за минулий рік склали 200 чи 300 актів, а у Львівській 20. Тому що лісівники працюють і ловлять браконьєрів.

Текст: Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото: прес-служба Волинської обласної ради

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший в облраді: Валерій Курстак про новий термінал на Ягодині та спецслужби Росії


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ігор Гузь знову попливе через озеро
Наступна новина Сільськогосподарські товаровиробники перерахували 29,1 млн. гривень в бюджет Волинської області
Останні новини
Схожі новини