Що хочуть зробити на місці Старого ринку у Луцьку: показали проєкти

Що хочуть зробити на місці Старого ринку у Луцьку: показали проєкти

У Луцьку триває архітектурний конкурс концепцій розвитку території, прилеглої до Луцького замку.

Роботи, які перейшли до другого етапу конкурсу, виставили на вулиці Лесі Українки. Лучани можуть переглянути їх та надіслати міській раді свої пропозиції і зауваження.

Побачити концепції у центрі міста можна буде до 10 вересня, - розповіла заступниця управління архітектури та містобудування Софія Гула.

Зі слів чиновниці, на перший тур конкурсу подали 19 конкурсних робіт. Журі відібрало 6, які архітектори допрацювали і подали на другий тур.

Після громадського обговорення журі визначить переможця. Це буде у вересні, однак точна дата поки невідома.

«Ми залежні від ситуації з коронавірусом, тому що хочемо збирати журі, а не проводити обговорення та голосування онлайн», - пояснила Софія Гула.

Реалізувати проєкт цього року не будуть – не вистачить ні часу, ні грошей. В управлінні архітектури кажуть, що зважаючи на велику територію, можлива поетапна реконструкція.

Роботи на конкурс подані анонімно для об’єктивної оцінки. Імена авторів розкриють вже після визначення переможців.

Згодом концепції також виставлять на сайті Луцької міської ради. Свої зауваження можна надсилати на електронну адресу [email protected] або залишати в письмовому вигляді на рецепції ЦНАПу, що на вулиці Лесі Українки, 35.

Концепція №1

Автори пропонують створити зони сільськогосподарського ярмарку, проведення фестивалів, свят, готельно-ресторанного комплексу, містечко майстрів (квартал історичної забудови з майстернями художників).

На дахах будівель пропонують облаштувати зелені зони з газоном та деревами.

Концепція №2

Концепція передбачає реконструкцію існуючих павільйонів Старого ринку, а також будівництво нового критого павільйону та майданчика з сезонним базаром. Комплекс будівель хочуть продовжити до зупинки «Старий ринок». Також передбачене будівництво бетонно-скляного культурного центру. В одній частині, за планом, діятиме конференц-хол, в іншій – коворкінг та офіси (за попереднім планом для IT-компаній).

Також автори хочуть обмежити в’їзд транспорту на територію Старого міста, а швидкість руху зменшити до 30 км/год. Для громадського транспорту пропонують відвести окрему смугу руху на вулиці Глушець.

Концепція №3

Концепція передбачає прокладання нової пішохідної вулиці, що сполучить замок з вулицею Лесі Українки. Біля замку пропонується створити велику зелену галявину, на якій можна проводити масові заходи, фестивалі, концерти.

Вздовж вулиці Глушець запроєктовано громадські будівлі, в тому числі музей з виставковими просторами, міський ринок їжі.

Концепція №4

Передбачає поділ території на 3 зони: житлову, комерційно-обслугову та культурну. В житловій заплановане будівництво нових терасових будинків.

В комерційній зоні натомість може бути торговий центр «Під замком», ресторани, кафе. В культурній зоні – заклади освіти, туристичні об’єкти, зокрема Замковий музей.

Концепція №5

Передбачає продовження парку, створення нових ландшафтних форм. «Всі приміщення (культурні центри, ресторани, готелі) вписані в об’єми, що мають форму пагорбів. Таким чином автори проєкту навмисно відмовляються від фасадів у класичному розумінні», - йдеться в описі концепції.

В проєкті йдеться про демонтаж будівель Старого ринку, хоча їхнє збереження було однією з умов конкурсу. Нові будівлі (ринок органічних продуктів, кав’ярні, музеї, художні та ремісничі майстерні, виставкові зали) повинні бути не вище 11 метрів, аби зберегти домінанту замку та костелу.

Концепція №6

Проєкт передбачає часткове відновлення елементів окольного замку, облаштування ристалища з трибунами для лицарських поєдинків, літнього театру зі сценою на місці електропідстанції.

Автори пропонують також збудувати дворівневий торговий комплекс з пішохідним мостом, що сполучатиме різні будівлі, а також відкрити громадський центр з оглядовим майданчиком.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Степанов заявив, що «друга хвиля» коронавірусу буде в жовтні-листопаді
Наступна новина Показали, як у Луцьку оновлюють центральний басейн. Фото
Останні новини
Схожі новини