«Шукають цапа-відбувайла», – депутати облради про «наїзди» на «Волинську ягідку»

«Шукають цапа-відбувайла», – депутати облради про «наїзди» на «Волинську ягідку»

Підприємство «Волинська ягідка», яке працює у Шацькому районі і яке окремі представники влади «підозрюють» в обмілінні озера Світязь, продемонструвало свою роботу ізсередини депутатам Волиньради. Обранці змогли побачити, звідки черпає підприємство воду для поливу лохини та на власні очі переконатися, що воно не причетне до обміління озера.

Окрім депутатів облради, на підприємстві побували журналісти та представники контролюючих структур. Представники ж виконавчої влади чомусь захід проігнорували.

За 6 місяців – 7 обшуків

«Ви не бачите сьогодні тут ні губернатора, ви не бачите виконуючого обов’язки голови Шацького району. А в цей район ми вклали більше 70 мільйонів гривень. Це інвестиція. І на нас сьогодні йде рейдерська атака. Це за 6 місяців роботи підприємства – 7 обшуків… І до кінця тижня в нас ще 4 перевірки. Це що відбувається, як ви думаєте?» – запитує депутат Волинської обласної ради, представник ТзОВ «Волинська ягідка» В’ячеслав Богдан.

Окрім того, каже директор підприємства Василь Голядинець, досить підозрілі систематичні анонімні заяви і звернення до екоінспекції та інших контролюючих органів щодо перевірки «Волинської ягідки».

«Взагалі якщо є такі речі, їх треба перевіряти... Бо всі контролюючі органи через будь-які анонімки до нас приїжджають кожен день. Ви нам просто не даєте можливості нормально працювати», – нарікає Василь Голядинець.

Виправдовуватись взявся головний екоінспектор області Олександр Кралюк.

«Державна екологічна інспекція теж не може виходити за рамки. На жаль, ми не маємо права перевіряти заявників», – пояснив начальник управління екологічної інспекції Волинської ОДА Олександр Кралюк.

Представник Волинської ягідки В’ячеслав Богдан стверджує, що тут річ навіть не в екоінспекції та поліції.

«Рік часу, 6 обшуків, 100 записів, а результату – нуль. Сьогодні жодна дамба не відремонтована, не одна гривня інвестицій не затягнута на меліорацію, на вичищення тих каналів… Чому? Воно нікого не цікавить», – каже В’ячеслав Богдан.

А з приводу проблеми обміління Світязя, у причетності до якої звинувачують ягідників, то це таки безпідставно, адже підприємство не використовує води з цього озера. Більше того, каже депутат обласної ради Володимир Бондар, сьогодні можна спостерігати цікаву картину щодо його наповнення.

«Дощі пішли і Світязь наповнився сьогодні… Це що – єдина і основна причина, з якої Світязь міліє? Але знайшли одне підприємство, яке тут ключове – і кошмарять практично щотижня. От людей з поля забирають, бо прийшла контролююча організація – і дайте одне, друге, дайте третє. Питаємо в контролюючої організації: а хто заявив? А це людина, якої не існує у природі, адреса, якої нема в природі», – розповів депутат Волиньради Володимир Бондар.

Читати також: Хам-понятий і слідча без повноважень: нова атака на шацьких ягідників

Звідки бере воду підприємство

З приводу забору води, то депутати обласної ради та представники різних структур захотіли на власні очі побачити, звідки ж черпають воду на полив ягід. Детально про усе розповів заступник директора підприємства Сергій Маїло.

«У нас розроблена система краплинного зрошення, яка складається з водонакопичувального басейну та насосної станції. Вода для поливу використовується із двох джерел. Це згідно з дозволом забір поверхневих вод з річки Прип’ять, інша – зі свердловини глибокого буріння до 20 метрів», – каже фахівець.

Інженер-гідротехнік підприємства продемонстрував присутнім лічильники на воду та насосну станцію.

«Може, хтось сподівався тут побачити величезні труби чи резервуари, але насправді воно виглядає так. Маємо дороговартісне ізраїльське та італійське обладнання, яке дозволяє нам фільтрувати і насичувати воду киснем, змінювати лужність», – пояснив інженер-гідротехнік ТзОВ «Волинська ягідка» Андрій Лагодич

Усі документи та дозволи на забір води, як і загалом діяльність підприємства – в порядку, розповідають фахівці. Щоправда, систематичні наїзди різних структур відбуваються постійно. Депутат Володимир Бондар поцікавився, на скількох підприємствах проводять подібні перевірки.

«От я читав ваш звіт. 77 суб’єктів мають дозвіл на водокористування. І я питаю в прокурора: скільки ви перевірили сьогодні? На скількох були обшуки? Я вам даю відповідь: на одному з 77 суб’єктів», – розповів Бондар.

Що кажуть депутати

Опісля огляду підприємства депутати обласної ради усі як один висловлюють винятково позитивні враження від побаченого.

«У нас сьогодні в державі не хватає коштів ні на армію, ні на медицину, ні на освіту, ні на що не вистачає. А ми бачимо, що до нас приїхали так звані заробітчани, які хочуть знищувати наш бізнес. Тому я хочу вам подякувати, що ви відстоюєте своє підприємство», – сказав обранець Олександр Омельчук.

Стверджують: було б чудово, аби решта підприємств працювали так зразково в частині дотримання природоохоронних вимог.

«Шукають банально цапа-відбувайла. І взагалі пов’язувати це із процесами, які відбуваються не лише в нас, а й у Європі і у всьому світі, просто не можливо», – висловився депутат Юрій Ройко.   

Депутати пообіцяли, що всіляко підтримуватимуть це та й інші подібні підприємства, адже це не лише робочі місця, а й чималі податки до бюджетів усіх рівнів.

«Такі ініціативи не те що не повинні десь там створювати проблеми, а навпаки підтримувати, бо це важлива соціальна сфера діяльності», – каже депутат Волиньради Михайло Імберовський.

«Нападати на одне підприємство і не давати працювати… Можливо, і є якісь неточності, але треба навпаки допомогти, щоб ви працювали і щоб вам не заважали», – міркує депутат Ігор Лех.

«Ми хочемо, щоб нам дали спокійно заробляти собі на хліб»

Під час зустрічі на «Волинській ягідці» обранці громади та представники контролюючих органів поспілкувалися і з простими працівниками підприємства.

«За багато років після розвалу колгоспів у нас з’явилася впевненість у житті. Багато наших чоловіків і з сусідніх сіл мають постійне місце роботи… Ми маємо можливість зберегти наші сім’ї, щоб не їхали чоловіки в одну сторону, а жінки в другу», – висловилася працівниця ТзОВ «Волинська ягідка» Тетяна Положевець.

До слова, в сезон збору ягід, до роботи на плантаціях залучатимуть до 100 працівників у день.

«Ми дуже поважаємо керівників «Волинської ягідки», тому що вони ставляться до нас з повагою і підтримують нас у всьому. Вони допомагають нам у веденні наших особистих господарств. І ми хочемо, щоб припинили ці безчинства і дали нам спокійно працювати і заробляти собі на хліб», – додала Тетяна Положевець.

Геолог та краєзнавець Веніамін Туз, котрий достеменно знає цю місцевість, адже не раз досліджував та розбирався у питанні обміління Шацького поозер’я, стверджує: «Волинська ягідка» є підприємством надсучасних технологій.

Фахівець запевняє, що промислове вирощування лохини не може вплинути на рівень води в озерах. Таке могло б відбуватися лише, якби вони використовували воду зі свердловин глибиною 100 метрів, тобто з артезіанських вод.

Після побаченого учасники заходу ще раз переконалися, що «Волинська ягідка» не причетна до обміління озера Світязь.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дружина Зеленського ще й досі не одужала від коронавірусу
Наступна новина Скільки Луцькрада потратила на обстеження Лесиного ясена, якого так і не врятували
Останні новини
Схожі новини