Скільки Луцькрада потратила на обстеження Лесиного ясена, якого так і не врятували

Скільки Луцькрада потратила на обстеження Лесиного ясена, якого так і не врятували
Фото ілюстративне

За роботу науковців, які у травні 2020-го обстежили Лесин ясен і розробили комплекс заходів щодо лікування та оздоровлення дерева, виконком Луцької міськради заплатив 48 тисяч гривень. Проте нічого із запропонованих заходів за майже місяць так і не втілили в життя.

Про це повідомляє Сила правди із посиланням на веб-портал використання публічних фінансів.

Нагадаємо, 25 травня в Луцьк приїхали фахівці Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Вони обстежили пам’ятку природи і розробили комплекс заходів щодо лікування та оздоровлення дерева. За результатами дослідження науковці підготували висновки та рекомендації, які передбачали наступні поглиблені дослідження внутрішнього стану, оскільки очевидним був великий нахил дерева 30 градусів у бік площі та наявність великих порожнин, тріщин та прогресування гниття серцевини на місці зрізаної скелетної гілки.

Дерево знаходилось у незадовільному стані. За висновками фахівців, у нього була добре розвинута крона, але через пошкодження і втрату в попередні роки скелетної гілки, він мав асиметричну форму. На її місці утворилось дупло діаметром близько 0,5 м. У дуплі і стовбурі активно йшли процеси гниття. На стовбурі дерева спостерігались численні тріщини та ушкодження кори.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

«Для збереження ботанічної пам’ятки природи був визначений комплекс першочергових заходів та розроблялась проектно-кошторисна документація на проведення відповідних робіт», – запевнили у відділі екології міськради.

Уночі 30 червня під час негоди дерево впало. На його місці планують висадити крупномірний саджанець – нащадок цього історичного дерева, який, як сподіваються, у майбутньому зможе замінити та зберегти його генофонд.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Шукають цапа-відбувайла», – депутати облради про «наїзди» на «Волинську ягідку»
Наступна новина Бандерштат-2020: стало відомо, як пройде фестиваль
Останні новини
Схожі новини