Скасовані результати виборів та майже 700 постраждалих. Що відомо про протести у Киргизстані?

Скасовані результати виборів та майже 700 постраждалих. Що відомо про протести у Киргизстані?

Після парламентських виборів у Киргизстані, що відбулися 4 жовтня, у країні спалахнули масові протести проти їх результатів. Як наслідок –  Центральна виборча комісія уже прийняла рішення визнати підсумки виборів недійсними.

Чому люди вийшли на протест

Вибори відбувалися у неділю, 4 жовтня.

ЦВК Киргизстану заявила, що в парламент проходять чотири партії, які подолали 7-відсотковий бар’єр, а дві провладні партії, «Бірімдік» і «Мекен Киргизстан», здобули переконливу перемогу, отримавши приблизно по 24% голосів кожна.

У наступної за ними партії – «Киргизстан» – набралося, за офіційними даними, трохи більше ніж 8% голосів. Цю партію також вважають близькою до влади.

Єдина опозиційна партія – націоналістична «Бутун Киргизстан» – пройшла в парламент, подолавши 7-відсотковий бар’єр і здобувши 7,13% голосів.

10 з 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати попередні результати голосування.

Лідер партії «Бір Бол» Алтинбек Сулайманов закликав призначити нові вибори без участі партій, пов'язаних з владою.

Міжнародні спостерігачі заявили, що на виборах мали місце серйозні порушення, в тому числі підкуп і залякування виборців.

Протестувальники звільнили засудженого експрезидента

Уже 5 жовтня в столиці Киргизстану та інших містах почалися акції протесту проти результатів парламентських виборів. Учасники вимагають анулювання підсумків голосування і проведення перевиборів.

Вночі учасники масової акції в столиці Киргизстану зайняли будівлю, де розміщені парламент та адміністрація президента.

Крім того, учасники протесту в Бішкеку захопили будівлю Державного комітету національної безпеки Киргизстану і випустили колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, засудженого у червні до 11 років за обвинуваченням в корупції.

Зі СІЗО та колоній вийшли також його прихильники: Сапар Ісаков, Фарід Ніязов, Меербек Міскенбаєв, Канат Сагинбаєв.

Громадський телеканал КТРК теж перейшов під контроль учасників протестів. В ефірі вони просили не влаштовувати мародерства в Бішкеку.

У ніч на 6 жовтня на третьому поверсі будинку, де працюють президент і парламент Киргизстану, спалахнула пожежа.

Також протестувальники захопили кілька підприємств гірничодобувної промисловості. За інформацією представників компаній та користувачів соціальних мереж, невідомі розграбували склад та підпалили будівлю заводу з видобутку золота на родовищі Єруей, що у Талаській області. Напад здійснено також на золотий рудник Джамгир. Крім того, є повідомлення, що всіх працівників було вислано.

Державний комітет промисловості, енергетики та використання надр Киргизстану наразі не коментує інформацію.

На тлі протестів мер Бішкека Азіз Суракматов подав у відставку за власним бажанням

За останніми даними Міністерства охорони здоров'я Киргизстану, постраждали 686 громадян, з яких 521 після надання первинної допомоги відправили на амбулаторне лікування. Померла одна людина – хлопець 2001 року народження.

Будуть нові вибори

Зрештою, Центральна виборча комісія Киргизстану прийняла рішення визнати підсумки виборів депутатів Жогорку Кенеша (парламенту), які відбулися 4 жовтня, недійсними.

За словами члена Центрвиборчкому Гульнари Джурабаєвої, обговорювалося також питання про саморозпуск ЦВК.

«Я вважаю, що цією виборчою кампанією ми дискредитували себе, і тому найкращим і найправильнішим у цьому разі буде рішення про дострокове складання повноважень», – сказала Джурабаєва.

Підготовлено за матеріалами видань Радіо Свобода, Українська правда, 24 канал, 5 канал.

Читати також:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Медведчук заявив, що зробив щеплення російською вакциною від COVID-19
Наступна новина Вибори ректора Луцького НТУ: оголосили прізвища кандидатів
Останні новини
Схожі новини