Скільки волинські телеканали беруть за агітацію кандидатів у президенти

Скільки волинські телеканали беруть за агітацію кандидатів у президенти
Фото: golos.ua

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував розцінки волинських телеканалів на розміщення в ефірі політичної рекламі. Найдорожча реклама – на «Аверсі». 

Про це повідомяє Громадське.Волинь

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» засоби масової інформації в Україні зобов’язані не пізніше як за сто днів до дня виборів встановлювати розцінки вартості друкованої площі або ефірного часу на розміщення передвиборної агітації.

Затверджені розцінки публікуються у ЗМІ і не можуть змінюватися протягом усієї передвиборної кампанії. Також ЗМІ заборонено надавати знижки окремим кандидатам на розміщення агітації, або ж приймати агітацію від одного кандидата і відмовляти іншому на тих же умовах.

Напередодні початку передвиборної кампанії волинські телеканали «UA:Волинь», ТРК «Аверс» та «12 канал» затвердили свої розцінки на розміщення агітації.

Найдорожча агітація – на «Аверсі», найдешевша – на «UA:Волинь»

Усі три волинські телеканали по-різному оцінюють розміщення передвиборчої агітації.

На ТРК «Аверс» розцінки різняться залежно від часу розміщення – найдорожче між 18.00 і 22.00 годиною. Секунда ефіру в цей період коштує 57 гривень. Із 22-ї години до півночі вартість секунди трансляції складає 46 гривень, із 7-ї ранку до 18 вечора – 28 гривень. Найдешевший ефірний час уночі з півночі до 7-ї ранку – 12 грн/сек.

На «12 каналі» окрім часу розміщення розцінки диференціюють і за тривалістю роликів. За секунду показу ролика тривалістю до 45 секунд доведеться викласти від 12 до 50 гривень, секунда ролика тривалістю до 3 хвилин – від 6 до 40 гривень, довше 3 хвилин – від 4 до 30 гривень.

Натомість, Волинська регіональна дирекція ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» вирішила не розподіляти розцінки ані за часом розміщення, ані за тривалістю, а затвердити єдину ціну. Вартість секунди політичної реклами на «UA:Волинь» коштує 3,62 гривні.

 

 

Хто встиг «засвітитися» на волинських телеканалах

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» переглянув вечірній ефір волинських телеканалів 28 грудня з 18.00 до 21.30. Агітаційних роликів від зареєстрованих кандидатів у президенти в цей період не транслювалося.

Разом з тим, протягом останніх кількох місяців на ТРК «Аверс» вийшов цілий ряд інтерв’ю, а також сюжетів з ознаками «джинси» (прихованої реклами, – авт.) із народним депутатом, нинішнім кандидатом в президенти від партії «УКРОП» Олександром Шевченком. Щонайменше три інтерв’ю вийшли в ефір у грудні та кілька у січні. Таку часту появу політика в ефірі цього телеканалу пов’язують із дружніми стосунками з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею, до активів якого зараховують ТРК «Аверс».

Інтерв’ю на ТРК «Аверс» висвітлюють політика в позитивному світлі. На сторінці Олександра Шевченка у Фейсбуці використовують для реклами.

Усі інтерв’ю вийшли в ефір до моменту офіційної реєстрації Шевченка кандидатом в президенти, тож не підпадають під визначення передвиборної агітації. Одне з останніх таких інтерв’ю відбулося в середині січня. Його тривалість у вечірньому прайм-таймі – 28 хвилин. Якщо трансляцію цього інтерв’ю порахувати за розцінками передвиборної агітації, то йому довелося б заплатити телеканалу понад 95 тисяч гривень.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як лучани зробили бізнес на светрах з оленями. ФОТО
Наступна новина Інтронізація Епіфанія: очільник ПЦУ офіційно зійшов на престол
Останні новини
Схожі новини