Флот, підтримка «московських» та вплив на Волині: що пишуть про владику Михаїла столичні медіа

Флот, підтримка «московських» та вплив на Волині: що пишуть про  владику Михаїла столичні медіа

Митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл залишається одним із головних претенентів на очільника нової автокефальної церкви, якого оберуть під час Об’єднавчого собору у Софії Київській 15 грудня. Однак мало хто знає, що  Михаїл служив моряком на флоті, а на початку служіння працював у Почаївській лаврі. До призначення в Луцьку, він був єпископом на Сумщині і Чернігівщині.

Детальну інформацію про Михаїла опублікувала Українська правда.

Владиці Михаїлу (в миру Зінкевич Тимофій Семенович) 52 роки, він родом з Тернопільщини. Релігійну освіту здобув у навчальних закладах Московського патріархату: спершу закінчив Санкт-Петербурзьку духовну семінарію, а потім – Київську духовну академію.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Церква покличе – підемо», - Михаїл про можливість очолити Єдину помісну церкву

Михаїл служив моряком на флоті, а на початку служіння працював у Почаївській лаврі. Але рукоположений був у 1997 році у Київському патріархаті дуже відомим митрополитом Луцьким і Волинським Яковом.

Останній був свого роду легендарною постаттю, співмірною з Філаретом, адже коли Митрополит Московського патріархату Філарет перейшов у Київський патріархат, то Яків був намісником у Почаївській лаврі і пішов за Філаретом. Щоправда, проросійськи налаштована братія лаври за намісником не пішла і вигнала його з обителі.

10 жовтня 1997 року Михаїл був пострижений у чернецтво, а вже за три роки, 22 жовтня 2000-го, був одразу хіротонізований (висвячений) на єпископа Сумського і Охтирського.

Потім якийсь час був єпископом Чернігівським і Ніжинським, аж поки у травні 2004-го не був призначений єпископом Луцьким і Волинським, яким залишається досі.

У січні 2009 року стає архієпископом, а ще через три роки – митрополитом.

На Волині митрополит Михаїл дуже медійна фігура. Його включають його у ТОП впливових людей регіону.

Михаїл відомий своїм відкритим патріотизмом, він сам відспівує добровольців та учасників АТО, а його проповіді рясніють дуже різкими антиросійськими висловлюваннями. Для прикладу наведемо одну із таких проповідей, яка розкаже про Михаїла дуже багато.

Митрополит Михаїл – дуже енергійний і навіть жорсткий, в позитивному значенні слова, церковний менеджер. Волинська єпархія під його керівництвом стала однією з найбільших та найпотужніших в КП. Владика може собі дозволити «підтримувати» кілька інших єпархій, де справи йдуть не так добре.

Як розповідають у навколоцерковних колах, розмови про те, що саме Михаїлу варто бути наступником Філарета, точаться уже дуже давно. Але зараз почали набувати цілком практичних обрисів.

Зазначимо, що окрім митрополита Михаїла одним із найбільш вірогідних кандидатів на предстоятельство Єдиної помісної церкви називають і  митрополита Єпіфанія.

Більше до митрополита Михаїла, ніж до митрополита Епіфанія, схиляється частина перехідців з Московського патріархату. Однак патріарх Філарет швидше підтримує кандидатуру свого намісника, ніж дуже амбітного Михаїла.

Хоча жодних остаточних рішень щодо кандидатури майбутнього предстоятеля нової автокефальної Церкви у Київському патріархаті поки не ухвалено.

Такі рішення будуть мати вагу лише в тому разі, якщо КП зуміє узгодити своє бачення майбутньої церкви з УАПЦ, і головне – зі Вселенським патріархом. А відкритих питань залишається ще багато: від назви церкви до її статуту і титулу предстоятеля.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Що відомо про кандидатів на посаду Гіркополонківського голови. ВІДЕО
Наступна новина На West Media Forum 2018 у Луцьку навчатимуть, як на базі соціології створити небанальні тексти
Останні новини
Схожі новини