«Спочатку не хотіли, а потім дякували» - чиновник про успіхи реформи освіти на Волині

«Спочатку не хотіли, а потім дякували» - чиновник про успіхи реформи освіти на Волині

У Маневицькому районі завдяки освітній реформі вдалося покращити якість освіти, матеріально-технічної бази, збільшення фінансування навчальних закладів.

Про це голова Маневицької радержадміністрації Андрій Линдюк розповів під час Ради регіонального розвитку Волині, – інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Андрій Линдюк відзначив, що зміни розпочали  у 2015 році з оптимізації навчальних закладів. Зокрема, малокомплектні школи закривали, а дітей натомість шкільними автобусами довозили у великі школи з повноцінною матеріально-технічною базою.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Формат «без совка»: 9 зубрів і Олена Твердохліб. Із форуму для лідерів громад у Луцьку. РЕПОРТАЖ

Андрій Линдюк зазначив, що не все йшло гладко, адже був спротив зі сторони депутатського корпусу, освітян та вчителів, батьків та учнів. Тож з усіма говорили та переконували, що це дасть змогу покращити якість освіти та оптимізувати бюджетні кошти. Зрештою, і учні, і вчителі згодом дякували за такі рішення.

«Дякуємо, що ми і наші діти побачили і зрозуміли, що таке свято першого дзвоника», – говорили мені. Потім вони систематично дякували нам, і сьогодні дякують. Через декілька місяців туди заїхав шкільний автобус, тому радості і дітей, і батьків, учителів не було меж. Одна вчителька, яка тоді була директором малокомплектної школи, буквально цього року сказала, що завдяки цим змінам зрозуміла що таке педагогіка і що таке працювати з дітьми. Адже до того вона навчала по 2-3 учні в класі, і, прийшовши в клас, де 25 учнів, зрозуміла, що можна використовувати різні підходи», - поділився успіхом голова Маневицької райдержадміністрації.

Відповідно зміни торкнулись й форм навчання та кількості обслуговуючого персоналу. Так, проаналізувавши штат та виконуючи вимогу Закону України «Про державний бюджет 2016», районні посадовці провели 10-відсоткове скорочення таких посад. Таким чином, на Маневиччині провели скорочення 55-ти ставок та зекономили понад 3 млн грн, які спрямували на утримання шкіл.

«Паралельно із цим, суттєво зросло фінансування галузі освіти. У 2015-му році на загальноосвітні школи фінансування було 97 мільйонів гривень, тоді як в 2018 році ми вже профінансували освіту в Маневицькому районі на майже 220 мільйонів гривень. А це і заробітні плати, і все інше. До речі, в Маневицькому районі у всіх вчителів - 20 відсотків за престижність. В тих, які працюють по НУШ – це перші класи, які ми набрали, – мають по 30 відсотків престижності. Ми платимо 100 відсотків щорічної винагороди вчителям. Також отримують премії. Переможці олімпіади, районної навіть, гарантовано знають, що отримають премії. Керівники шкіл у серпні отримали всі премії у зв’язку з нормальною підготовкою до 1 вересня. І не тільки, багато вчителів шкіл також отримують», - відзначив Линдюк.

Окрім цього, першими серед районів створили 4 опорних заклади, серед яких є найбільший в області. На фінансування цієї школи спрямували 3,4 мільйона гривень.

«На той момент директор і вчителі з досвідом казали, що такого забезпечення школи не було з моменту будівництва. Школа отримала все, що тільки потрібно: кабінети, комп’ютери, ноутбуки. Все-все абсолютно отримала. Вже далі пішло значно легше створення опорних закладів», - розповів голова райдержадміністрації.

Під час заходу повідомили, що  у Маневицькому районі у 2015-му році відмовились від практики збору батьківських коштів на утримання шкіл, підготовку та ремонт класів до нового навчального року. Ремонт проводять за кошти районного бюджету.

«Централізовано закупили 217 шкільних дошок. Сьогодні фактично 100 відсотків початкових класів і більше половина середніх шкіл забезпечені новими шкільними дошками. Я думаю, що якщо не до кінця цього року, то у наступному році це питання закриємо. Цьогоріч ми закупили і забезпечили на 100 відсотків всі середні школи і майже всі 9-річні школи новими комп’ютерами. Загалом за останні три роки ми закупили 238 нових комп’ютерів, і це не окремі комп’ютери, а сертифіковані комп’ютерні класи, тож комп’ютерами забезпечені всі учні. Аналогічно у нас і з ноутбуками та телевізорами. 4 роки поспіль купуємо величезні плазмові телевізори», - відзначив очільник району.

Розповів Андрій Линдюк і про досвід провадження нової української школи:

«Не буду розписувати, звідки фінансування. Ми готувалися та розраховували на власні кошти, тобто на кошти районного бюджету. Держава дасть – це бонус. І ми вже на початку передбачали в бюджеті кошти на НУШ, про яку Міністерство освіти та Уряд говорили. Як бачите, якщо нам держава та Уряд виділили 1,5 мільйони гривень, то ми своїх добавили понад 2 мільйони. І принцип для директорів шкіл був наступний - в червні місяці з кожного першого класу винести все старе і занести все нове. Ми цього принципу дотрималися – обладнали 7 зон, які були передбачені Міністерством освіти та про які багато хто казав – це утопія, до 1 вересня були сформовані», – розповів Андрій Линдюк.

Успіхом маневиччани ділилися із партнерами з-за кордону зокрема з Литви та Польщі, які свого часу також відзначили успіх нововведень.

«Ще однією новацією, що стала можливою завдяки реформі та збільшеному фінансуванню, стала створена експериментом перша в районі сучасна бібліотека в сільській невеличкій школі на 146 учнів. На ремонт і закупівлю обладнання витратили 170 тис. грн. Є комп’ютери, медіатека, кімната для відпочинку», – відзначив посадовець.

На думку голови райдержадміністрації,  не менш важливо займатися й позашкільною освітою. Попри те, що у 2017-2018 роках утворились об’єднані громади, витрати на позашкільну роботу не зменшили, а навіть збільшили. У наступному ж році у планах збільшити видатки на це ще на 30 %, аби кожна дитина, яка хоче займатися в будь-якій спортивній секції, музичній школі чи іншому гуртку, повинна мати можливість безкоштовно туди прийти.

Говорячи про потужний освітній простір, якого вдалося досягти за останні три роки, голова райдержадміністрації розповів і про плани на найближчі роки. Серед основних - формування малого освітнього простору в усіх середніх школах Маневицького району, закупівля ще 10-ти шкільних автобусів, відкриття у сільських школах інклюзивно-ресурсних кімнат.

Реалізація освітньої реформи: досвід Маневицького району

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинським шахтарям досі не виплатили всю зарплату за вересень
Наступна новина Порошенко розповів, що може завадити проведенню виборів Президента у березні
Останні новини
Схожі новини