Перша свердловина, всесоюзні рекорди, гірники-герої. З історії волинських шахт. ЗГАДАТИ ВСЕ

Перша свердловина, всесоюзні рекорди, гірники-герої. З історії волинських шахт. ЗГАДАТИ ВСЕ

Волинянин Олександр Горюнов – один із найдосвідченіших волинських вугільників. За його плечима – 48 (!) років роботи у шахтах. Колишній інженер зібрав історію шахт, на яких працював.

У його архіві чимало старих світлин, деякими з них він поділився із «Першим».

 

Олександр Горюнов відпрацював у шахтах 48 років,
а нині збирає матеріали з історії вугільних підприємств Волині

 

Олександр Горюнов народився в 1943 р. Його батько пройшов усі фронти Вітчизняної війни, був двічі поранений. працював після війни у різних регіонах України, був директором тютюнового заводу на Тернопільщині. Там же Горюнов закінчив десятирічку. Після навчання у Львівському гірничому технікумі Олександра Горюнова направили працювати на Волинь. Уперше приїхав він на волинські шахти у 1962 році. Жив у гуртожитку шахти №6 Н-В в тодішньому Жовтневому. Селище збудували в 60-х роках саме для працівників шахт №№ 5, 6, 7 тресту Нововолинськвугілля. Нині воно називається Благодатне. Починав працювати в шахті слюсарем, згодом став гірничим майстром. Після навчання в Донецькому політехнічному інституті отримав диплом інженера. Працював начальником видобувної дільниці на шахті №6, головним інженером на шахті №7 Н-В. Згодом три шахти об’єднали в одну. 5 останніх років Олександр Горюнов працював головним технологом шахти №5.

 

Історія Волинського вугільного краю починається зі створення тресту «Волиньвуглерозвідка». У липні 1947 р. за 5 км від міста Володимира-Волинського була пробурена свердловина №46, яка виявила на глибині 286,5 м вугільний пласт потужністю 0,64 м.

У січні 1948 р. ЦК ВКП(б)У та Радою міністрів УРСР була прийнята постанова «Про розвиток вугільного виробництва в західних областях України». На основі рішень постанови був створений трест «Укрзахідшахтобуд».

Одна з найдавніших шахт – шахта №5, на якій тривалий час і працював Олександр Горюнов.

«Спочатку вона називалася «Порицькою».  Закладена в червні 1952 р. Шахта споруджувалась будівельним управлінням №5, яке очолював Павло Лукашов. До речі, тоді волинські шахти були оголошені всесоюзними будівлями, тому допомогу в будівництві надавали й інші союзні республіки (Росія, Білорусь, Грузія)», - розповідає Горюнов.

Олександр Горюнов біля пам’ятника шахтарю, який нині знаходиться на території шахти «Бужанська»

 

Олександр Горюнов на фоні шахти №6

Будівництво шахти №5 закінчили в червні 1959 р., на 3 місяці раніше проектного терміну. Копальня мала термін експлуатації – 44 роки. Річна проектна потужність сягала – 450000, а добова – 1500 тонн вугілля. Здана в експлуатацію 20 червня 1959 р.

Першим директором шахти був Володимир Щербаков.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сто поверхів під землю, «лежача робота» і сало з цибулею. Репортаж з волинської шахти. ФОТО

В історії шахти було багато рекордів. Наприклад, бригада Олександра Разборського в березні 1959 р. пройшла 410,2 погонного метра Головного західного вентиляційного штреку. На той час це був всесоюзний рекорд при проведенні виробок комбайном ШБМ.

У 1963 р. шахта сягнула потужності 452 тис. тонн вугілля, яка не спадала до 1983 р.

Бригада шахти №7

Легендарною персоною на шахті №5 був Володимир Коровін. Він працював там з першого дня її роботи аж 44 роки. Починав з гірничого майстра, а пішов на пенсію з посади начальника дільниці. За рекордні показники в роботі відзначений орденами та медалями.

У липні 1962 року відзначилась бригада Качаускаса, встановивши новий всесоюзний рекорд з проведення гірничих виробок комбайном ШБМ-2м – 765 погонних метрів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Про волинян думають, що вони робити не можуть». Як директор шахти з Луганська працює на Волині

Директор шахти №5 Тєрєхов І. (в центрі) з працівниками, серед яких
легендарний начальник дільниці, рекордсмен Володимир Коровін. 
На першотравневій демонстрації. 60-ті рр. 
           

 

Колектив дільниці Коровіна на першотравневій демонстрації у Нововолинську

 

Колектив видобувної дільниці Коровіна достроково зустрічає 1973 рік.
У шахтарів є традиція ставити ялинку не на Новий рік, а тоді, коли виконано план.

У 1991-му почався спад виробничої потужності шахти. Річний видобуток уже сягав 243,7 тис. тонн, середньодобовий -  700 тонн. У 1998 р.шахта видобувала всього 200 тонн вугілля на добу.  У 1994-му дві шахти ш/у «Жовтневе» (шахти №6 і  №7) та шахта №5 «Нововолинська» були об’єднані в шахту №5 з дільницями «Південна» та «Північна» (шахту №6 почали будувати у березні 1953 р., а шахту №7 - у 1954 р).

Сьогодні це недіючі копальні.

Санітарна дружина шахти №5

 

Колектив санітарної дружини шахти

Працівники шахти надавали шефську допомогу колгоспу «Волинь»

Гірничий майстер Горюнов в прохідницькому вибої шахти №6. 1980 р.

 

Олександр Горюнов в армії

 

Після служби Горюнов повернувся на шахту

 

Армійський будень шахтаря Горюнова

 

За роботою. Шахта №6. 1980 р. 

Фото з архіву Олександра ГОРЮНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині від вогню рятували цвинтар. ФОТО
Наступна новина Частина лучан 3 квітня залишиться без води
Останні новини
Схожі новини