«У нас тепер є Starlink». У Луцьку запрацювала система швидкісного інтернету

«У нас тепер є Starlink». У Луцьку запрацювала система швидкісного інтернету
Скріншот з відео

До Луцька надійшла одна з перших станцій супутникового інтернету Starlink. Це порятунок у випадках критичних ситуацій, кажуть ІТ-спеціалісти. Адже вона може працювати, коли інші канали зв’язку недоступні. Завдяки цьому можна лишатися на зв’язку зі світом.

Вже тиждень у Луцьку працює система швидкісного інтернету від Ілона Маска, – повідомляє «12 канал»

ІТ-спеціаліст Віктор Левандовський показав нову станцію, яку отримали безоплатно. До слова, сервіс мав запрацювати не раніше як 2023 року. Але прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова про допомогу і відповідь генерального директора SpaceX усе пришвидшили. Перша партія станцій надійшла ще наприкінці лютого. Ось через місяць Starlink з’явився і в Луцьку.

«Це ж такий драйв – вау! В нас тепер є Starlink від Ілона Маска. Ми ж любимо щось нове. Воно з’явилося – вау, круто!» – розповідає директор IT-компанії Віктор Левандовський.

Скільки усього станцій передали Україні – не розголошують, але отримують їх і військові, і цивільні. Усе для того, щоб у критичних ситуаціях залишатися на зв’язку зі світом. Адже Starlink забезпечує досить швидкий та безперебійний інтернет, коли інші канали зв’язку можуть не працювати.

«А це означає, що ми будемо підключені до світу і продовжимо роботу. Зараз треба працювати більше , як раніше. Зараз треба скасовувати вихідні, свята. Ми всі в одному пориві працюємо на війну», – зазначає директор IT-компанії.

Станції Starlink на вигляд, як домашні супутникові телевізійні тарілки, та можуть забезпечити відносно швидкий інтернет. Із супутників, яких близько двох тисяч, сигнал надходить на спеціальні антени. Вони розміщені на низькій навколоземній орбіті і пов’язані з терміналами, які є ретрансляторами.

Працюють ці термінали за принципом звичайного роутера, який є в кожній оселі, хіба трохи більшого та потужнішого. Віктор розповідає, що підключення у них зайняло всього 15 хвилин.

">http://

Росіяни діють дуже підло, каже Віктор, б’ють по нафтобазах, техніці, зерносховищах та каналах зв’язку. Як би не було, але до цього вже готові. У критичних умовах швидкості супутникового інтернету буде більше ніж достатньо: 250-300 мегабіт на прийом і 50-70 на віддачу.

«В цьому режимі вже ніхто не буде дивитися ютуб, відео, тому що будемо забороняти. Будемо працювати тільки на загрузку-вигрузку коду. А з іншого боку, ми забезпечимо інтернетом волонтерів», – стверджує Віктор Левандовський

Завдяки доступному інтернету у будь-якій ситуації, можуть продовжувати працювати волонтери. До слова, айтішники займаються постачанням медикаментів для Збройних сил України та міст, які найбільше постраждали від російського вторгнення.

Термінал та антена Starlink нині вартує близько п’ятисот доларів, а їхнє обслуговування в місяць – 100. IT-компанія планує ще придбати партію станцій, щоб резервним інтернетом у випадку атаки, могли скористатися більше людей. Правда зробити нині це не просто через великий попит на станції.

Поки що інтернет в більшості українських міст працює добре, але підприємствам важливо мати план дій на випадок непередбачених обставин. Саме тут на допомогу прийде надійний резервний зв’язок від Starlink.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У боях з окупантами на Миколаївщині загинув волинський військовий
Наступна новина Сили ППО збили кілька ракет на Львівщині
Останні новини
Схожі новини