«Лікарні були такі, ніби досі депутати не звертали на них уваги», - Ірина Вахович. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Лікарні були такі, ніби досі депутати не звертали на них уваги»,  - Ірина Вахович. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

Бюджет Волинської області у 2018 році – більше 8 мільярдів гривень. Втім значна його частина – це захищені статті, тобто зарплата бюджетників, оплата комунальних послуг, соціальні виплати тощо. На розвиток залишилась від сили п’ята частина усіх надходжень. Що вдалось зробити за ці кошти та чому цьогоріч медицина в пріоритеті, розповіла голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Ірина Вахович.

– Цього року ви стали головою бюджетної комісії. Що вдалось зробити?

– Так, у лютому разом з прийняттям бюджету мене призначили головою бюджетної комісії. А перед цим в обласній раді вперше організували бюджетні слухання, на які викликали керівників усіх департаментів, комунальних закладів. Вони розповідали, які у кого є потреби. Ми ці прохання систематизували, визначили пріоритети. Бо, звичайно, прохання перевищували наші можливості. Але в результаті вдалось багато зробити.

Зокрема, ми закінчили перинатальний центр. 24 мільйони гривень виділили на нього з обласного бюджету, також голова обласної ради Ігор Палиця звернувся до Кабінету Міністрів і ще 10 мільйонів гривень надійшло з державного бюджету, фонд Віктора Пінчука дав ще близько 8 мільйонів.

Будівельні роботи там завершені, зараз завозиться дороге обладнання, яке потребує налаштування, і набирається медперсонал. Очікуємо, що центр відкриється на початку наступного року.

Ми виділили великі кошти на обласну інфекційну лікарню – 20 мільйонів гривень з обласного бюджету, 10 мільйонів з луцького і 300 тисяч з Горохівського району. Ми звертались до усіх районів, тому що це обласна лікарня і у ній лікуються мешканці різних районів, але відгукнувся тільки Горохівський.

Підрядники обіцяють протягом зими завершити внутрішні роботи. Можливо, доведеться виділяти додаткові кошти, тому що проблеми є і зовні будинку.

Психіатричній лікарні №1 в Липинах ми виділили близько трьох мільйонів на ремонт даху, харчоблоку, пральні, корпусу №4. Госпіталю ветеранів війни – 1,3 мільйона на ремонт даху над операційною.

Волинському бюро патанатомії купили апарат для гістології. Онкодиспансеру – рентгено-діагностичний комплекс на три робочі місця. До цього там був рентген-апарат радянських часів.

Також ми переносимо хоспіс з онкодиспансеру у другий корпус обласної лікарні у селі Боголюби. Там же з січня запустимо реабілітаційний центр для учасників АТО, людей, які мають травми, різні захворювання.

Відремонтовані приміщення Волинської обласної інфекційної лікарні

За рахунок цього онкодиспансер зможе розширити відділення хіміотерапії і покращити умови перебування хворих. Хоспіс теж матиме більше місця.

Також почали вкладати кошти у тубдиспансер. Таке враження, що досі депутати на нього взагалі уваги не звертали. А стан приміщення просто жахливий. Він буде пріоритетом на наступний рік.

– Складається враження, що це був рік медицини. Так і було задумано?

– Наш фінансовий ресурс дуже обмежений і завжди потрібно обирати пріоритети. А бюджетні слухання якраз показали нам багато проблем у медичній сфері. Все ж таки, коли ти потрапляєш в лікарню, повинні бути нормальні умови перебування, сучасне обладнання для діагностики та лікування.

Обрали медицину, тому що, наприклад, залишки освітньої субвенції були достатньо великими. Близько 30 мільйонів з державного бюджету ми мали можливість розподілити між закладами. Дали 9 мільйонів на протипожежні сигналізації, придбали трактори та автомобільний кран для трьох професійно-технічних навчальних закладів. У Ковельському центрі профтехосвіти збудували приміщення для огляду автомобілів майже за 2 мільйони гривень і реконструювали навчальний корпус за 600 тисяч, Колківському училищу виділили 1,5 мільйона гривень на ремонт даху, в Камінь-Каширському училищі відкрили навчальний центр. Тому не медициною єдиною, освітнім закладам ми теж приділили увагу.

На мою думку, ми раціонально вибираємо пріоритети, вирішуючи найбільш проблемні питання. Чи це легко? Ні, не легко. Тому що це завжди компроміси. Депутати хочуть затягнути побільше грошей на свій округ, а нам потрібно розвивати обласні комунальні заклади. Хоча зараз депутати почали розуміти потреби і підтримують наші ідеї.

– Як щодо доріг?

– З позиції покращення інвестиційного клімату потрібно робити дороги. Але на дороги цього року з державного бюджету нам виділили майже 400 мільйонів гривень, тобто ресурси були.

А в обласному бюджеті загалом є 64 мільйони вільних залишків і 30 мільйонів перевиконання. Навіть, якщо всі ці кошти спрямувати на дороги, це особливої погоди не зробило б. Натомість за ці кошти ми реалізували дуже важливі проекти. Хоча 2,5 мільйони гривень таки витратили на поточний ремонт автошляхів.

Камінь-Каширському училищу купили обладнання для навчання газозварювальників

– Цьогоріч відбувся обласний конкурс громадських ініціатив. Багато проектів подали волиняни?

– Ідея конкурсу – стимулювати ініціативних громадян самостійно написати простий проект і отримати до 100 тисяч гривень з бюджету на реалізацію своєї ідеї. Одна з умов – співфінансування. Не обов’язково матеріальне, мешканці могли навіть якісь роботи виконати своїми руками.

Подавати проекти мали можливість не лише органи місцевого самоврядування, а й ініціативні групи громадян. Наприклад, три жителі села хочуть зробити доріжку до школи або спортивний майданчик, вікна замінити. Вони повинні були написати проект, ознайомити орган місцевого самоврядування з ним, і відправити на конкурс.

Були проекти по роздільному збору сміття, ремонту дахів і доріг, облаштуванню спортивних майданчиків, освітлення. Загалом на конкурс подали 195 проектів, а фінансування отримали 44. На цей конкурс ми спрямували 4 мільйони гривень.

– Як з бюджетом на наступний рік, готовий вже?

– ОДА уже подала проект бюджету обласній раді. 3 грудня розпочинаються бюджетні слухання, на які також запросимо розпорядників коштів у всіх сферах – медицина, освіта, культура, спорт та інші. Послухаємо їхні пропозиції, а тоді розглянемо проект бюджету на комісії та сесії.

Більша частина бюджету – це, звичайно, захищені статті, але сподіваємось, що будуть вільні залишки. Аби можна було не тільки на поточне утримання – зарплати, комунальні послуги гроші витрачати, а й на купівлю нового обладнання, будівництво нових об’єктів тощо.

Думаю, вже у грудні Волинь отримає бюджет на 2019 рік.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою була середня зарплата волинян у жовтні
Наступна новина Двоє письменників з Луцька серед найпопулярніших в Україні
Останні новини
Схожі новини