«Тих, хто казав, що ідея марна, я не слухала». Як Майя Москвич відкрила стрілецький клуб у Луцьку

«Тих, хто казав, що ідея марна, я не слухала». Як Майя Москвич відкрила стрілецький клуб у Луцьку
Майя Москвич

Учасниця АТО Майя Москвич розповіла, як вона у Луцьку власними силами відкрила стрілецький клуб, а після того й федерацію зі стрільби з лука.

Про це йдеться у матеріалі Іллі Нечаєва «Досвід ветерана: Майя Москвич – від стрільця на війні до засновниці стрілецького клубу» на шпальтах Української правди.

На думку Майї, їй допомогла цілеспрямованість, «твердолобість».

«Коли тільки почала ним (клубом, – ред.) займатися, одразу зіткнулася з відмовами. Одна, друга, третя, десята… Відмови в усьому. Навіть не знаю, скільки людей мені відмовило на початку, коли я шукала приміщення, говорила про ідею створення клубу, зверталася з проханням придбати лук. Тоді можна було б сказати: "Усі погані. Я намагалася, нічого не вийшло". Але я не звертала на це уваги», – каже Майя Москвич.

Побратим із батальйону Кульчицького Павло Скшетуський подарував їй свій лук, яким він стріляв на відборі до «Ігор нескорених», а посольство Австралії в Україні подарувало ще два.

«Я поставила щити на вулиці, де мені це дозволили зробити. На зиму вже знайшла приміщення. А людей, які казали мені, що ідея марна і довго клуб не протримається, я навіть не слухала», – каже дівчина.

Мінівідкриття тоді ще секції зі стрільби відбулося 10 липня 2019 року. «Я поставила "прапор" і сказала: "Приходьте до мене, буду вчити стріляти"», – згадує Майя.

За її словами, початкова  ідея полягала в тому, щоб створити місце, куди ветерани могли б приходити та готуватися до «Ігор нескорених».

«Але підійшли цивільні, спитали, чи можуть теж тренуватися, і я, звісно ж, дозволила. Чпочатку нас було лише п’ятеро, двоє з яких – ветерани. Потім з’явився Максим, тепер уже мій напарник у цій справі. На своє перше тренування він приніс власний лук – "подарунок для секції". Потім почали приходити діти, їх теж цікавили тренування», – розповідає засновниця клубу.

Зрештою маленька ідея вилилась у створення федерації зі стрільби з лука в Луцьку.

«Із часом до нас приєднався пан Олег, кандидат у майстри спорту зі стрільби з лука, він допомагає мені проводити тренування. Олег – людина з руками, він дуже багато зробив: налагодив світло, зробив обладнання, зараз щити ладнає», – каже Майя. 

Також, нагадала, вона виграла проєкт у луцькому конкурсі «Бюджет участі». Найближчим часом планують докупити луки для початківців: п’ять дитячих і п’ять дорослих. Також готують ребрендинг.

«Виходить більше, ніж я хотіла, і я сама б я цього не змогла зробити. Це все наші спільні зусилля», – коснтатує ветеранка. 

Каже, зараз тут тренуються 16 чудових людей, є 2 співтренери.

«До речі, один з ветеранів, який у нас тренувався, – Павло Ковальський. Він потрапив до складу національної збірної "Ігор нескорених", і ми цим дуже тішимося. Серед наших учнів – дорослі, діти, ветерани, люди з інвалідністю. Нам вдалося створити таке середовище, де всі почуваються своїми, вільно тренуються та спілкуються», – розповіла дівчина.

У планах – залучити ще одного професійного тренера та відкрити літній майданчик на довгу дистанцію.

Довідково
Майя Москвич (народилася 29 грудня 1989 року в селі Нічогівка Маневицького району) – громадська активістка, учасниця Революції гідності, ветеранка російсько-української війни, перша жінка-учасниця Національної збірної України в міжнародних змаганнях Invictus Games, засновниця клубу Archers Birds.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відтепер українці можуть їхати в Росію тільки за закордонними паспортами
Наступна новина У шоу «Голос країни» виступила волинянка. До неї повернулися усі четверо суддів
Останні новини
Схожі новини