Топ-менеджер «Нафтогазу», віце-мер та чиновник з водоканалу: ким були радники голови Волинської ОДА

Топ-менеджер «Нафтогазу», віце-мер та чиновник з водоканалу: ким були радники голови Волинської ОДА

Новоспечений голова Волинської ОДА Олександр Савченко відразу по своєму приходу на посаду заходився проводити кадрові ротації.

Так, вже у понеділок, 26 березня, під час першої оперативної наради він повідомив про те, що вже визначився зі своїми радниками, які допомагатимуть йому у новій роботі.

Зокрема, новопризначений губернатор запросив на посаду радників голови Волинської ОДА екс-заступника КП «Житомирводоканал» Олександра Закузенного, колишнього віце-мера міста Фастів Валерія Криворога та недавнього топ-менеджера НАК «Нафтогаз України» Петра Столяра.

За попередньою інформацією, саме вони, ймовірно, стануть заступниками Олександра Савченка.

Отож, журналісти Першого вирішили з’ясувати хто ці люди, та дізнатися про їхній попередній досвід роботи в органах влади.

Так, Олександр Закузенний віднині буде радником голови Волинської ОДА з питань житлово-комунального господарства. Вочевидь, новий губернатор обрав його на цю посаду завдяки досвіду роботи в КП «Житомирводоканал», де він довгий час пропрацював заступником директора з економічної безпеки.

Олександру Закузенному – 31 рік, родом він з містечка Миронівка Київської області. Згідно декларації про доходи за 2016 рік, він має на утриманні лише дружину – Вікторію Якименко.

Так, молодий радник ще не обзавівся ніякою нерухомістю. Також у декларації за 2016 рік не вказано жодного цінного майна чи автомобілів.

Однак, Олександр Закузенний є власником 50% від загального капіталу ТОВ «Даймонд-Груп», який становить всього 5 000 гривень. З офіційних доходів чоловіка – лише заробітна плата на КП «Житомирводоканал», яка у 2016 році становила 40,6 тисяч гривень. Можливо, за останній рік у його декларації відбулись певні зміни, однак на сайті НАЗК її відшукати ще не вдалося.

Слід відзначити, що підприємство, співвласником якого є Олександр Закузенний займається наданням послуг перукарням та салонам краси, а також діяльністю фітнес-центрів. Працює підприємство у Києві. Іншим співвласником є Вікторія Ніколенко.


Валерій Криворог буде радником голови Волинської ОДА з питань будівництва. Тут теж, вочевидь, неабияку роль відіграло те, що попередньо він з 2015 по лютий 2018 року працював начальником управління з питань власності Київської ОДА. Однак, цьогоріч він звільнився, через стан здоров’я, який не відповідає робочому навантаженню. Після того Валерій Криворог кілька місяців відпрацював заступником мера міста Фастів з питань капітального будівництва.

У Валерія Криворога – доволі велика біографія. Свого часу він був депутатом обласної ради ІV скликання від партії «Єдність» та Київської міськради. Окрім цього, він працював на посаді заступника начальника управління з питань оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, протидії та виявлення корупції Київської ОДА.

Валерія Криворога називали людиною з орбіти колишнього мера Києва Олександра Омельченка, у якого довгий час він працював радником.

З його ім’ям пов’язують низку скандалів з земельним дерибаном в околицях міста Ірпінь та Буча на початку 2000-х років. Також окремі видання писали, що під час «Помаранчевої революції» прізвище Криворога фігурувало у списках членів «Партії регіонів», натомість після 2004 року подейкують, що він намагався вступити у ряди ВО «Батьківщина». Та ці спроби не увінчались успіхом, тож йому вдалось потрапити у списки членів партії «ПОРА».

Свого часу він був засновником ГО «Громадська варта Київщини». Разом з тим, ще у 2006 році Валерій Криворог став фігурантом скандалу навколо його статусу «академіка». У матеріалі Мирослави Свистович «Врятуйте наш ліс від ПОРИ» йдеться про те, що нинішній радник голови Волинської ОДА всюди вказував, що у червні 1995 року був обраний академіком Академії економічних наук України.

Однак, вдалось з’ясувати, що таке твердження є оманливим. Адже станом на 1995 рік він ще не мав повної вищої освіти.  Виявилось, що він закінчив Міжнародний слов’янський університет. Однак цей вуз був заснований лише в березні 2003 року (ліцензія Міністерства юстиції України від 11.03.93 № 423, ліцензія Міністерства освіти і науки України від 24.03.94 № 10). Тому перші студенти там з’явилися у вересні 1994 року, а це вказує на те, що у червні 1995 року Валерій Криворог міг хіба закінчити І курс.

Крім того, Міжнародний слов’янський університет мав лише третій рівень акредитації, а тому не мав права видавати дипломи магістрів. Зрештою журналісти з’ясували у чому таємниця – Академія економічних наук це ніякий не підрозділ Національної Академії Наук України, а звичайнісінька громадська організація, яку, за нашим законодавством, можуть заснувати будь-які троє людей і дати їй назву «Академія». Тож своїх членів вони можуть називати «академіками», адже закон цього не забороняє. Тож чи має звання «академік» Валерій Криворіг - доволі сумнівно.

Нині у декларації, яку подав Валерій Криворог перед звільненням з посади заступника мера міста Фастів, він вказав низку об’єктів нерухомості та непогані заощадження. Так, він має на утриманні дружину Наталію Рябініну та доньку Дар’ю. З нерухомості у Валерія Криворога – квартира у Києві на 196 м.кв, придбана у 2000 році, вартістю майже 63 тисячі гривень.

Також він має два будинки у селі Запруддя Рокитнянського району Київської області на 46 та 41 м.кв. Право власності Валерій Кривоног набув у 2005 році, а вартують вони 77 тисяч гривень. Новоспечений радник голови Волинської ОДА не має власного авто, однак його дружина має позашляховик TOYOTA Rav 4 2008 року випуску, який оцінюється у 187,5 тисяч гривень.

З доходів у Валерія Криворога – 113 тисяч гривень заробітної плати заступника міського голови. Дружина радника отримала у минулому році всього 27,7 тисяч гривень зарплатні у АТ «Просто-страхування». Має подружжя і кругленькі заощадження. Так, Валерій Криворог зберігає на рахунку в АТ «Ощадбанк» 38 тисяч гривень, ще 47 тисяч доларів – він зберігає готівкою.

Його дружина тримає у готівці 1800 євро, 18 000 доларів та 190 тисяч гривень. Жодних інших матеріальних цінностей, активів чи цінних паперів родина Валерія Криворога не задекларувала.


Не менш одіозним виявився третій радник нового голови Волинської ОДА Олександра Савченка - Петро Столяр. Він буде займатись кадровими та юридичними питаннями.

Попри те, що він є однофамільцем відомого на Волині бізнесмена і депутата Василя Столяра – він не є його родичем. Так, Петра Столяра називають одним із топ-менеджерів НАК «Нафтогаз України» свого часу. Зокрема, він був і членом наглядової ради. Також він був членом наглядової ради ПАТ «Укртранснафта» і навіть був заступником генерального директора з питань безпеки та курував роботу контрольно-ревізійного управління держкомпанії.

Петра Столяра називали одним з найдосвідченіших спеціалістів в галузі поставок авіаційного палива завдяки багаторічному стажу роботи в складі найбільшого виробника і постачальника цього продукту в Україні – компанії «Кребо». В подальшому він очолював цей напрямок в компанії «ВОГ Аєро ДЖЕТ».

Петро Столяр почав фігурувати у скандалах завдяки своїй принциповій позиції щодо відстоювання державних інтересів і свого часу вів протистояння проти втручання Ігоря Коломойського. 

Так, у липні 2015 року усі ЗМІ облетіла інформація, що Петра Столяра побили битами невідомі зловмисники. Напад стався біля його особистого будинку. Підозрювали, що Петра Столяра намагались «усунути фізично», адже побиття трапилось напередодні важливого засідання наглядової ради «Укрнафти». У числі питань планувалось прийняти рішення про зміну «приватівського» менеджменту на державний, тож нейтралізація одного з членів спостережної ради від «Нафтогазу» поставила під загрозу не лише прийняття цього рішення, а й проведення зборів загалом.

Нагадаємо, що сьогодні під час першої оперативної наради новопризначений голова Волинської ОДА Олександр Савченко представив своїх радників. Так, першим він призначив Петра Столяра, другим радником став екс-заступник директора КП «Житомирводоканал» Олександр Закузенний, а третім буде Валерій Криворог.

Підготувала: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Савченко «вичитав» працівників Волинської ОДА
Наступна новина На Волині готуються до підтоплень
Останні новини
Схожі новини