«Так далі бути не може, але людям треба допомогти». Луцькі депутати про Старий ринок

«Так далі бути не може, але людям треба допомогти». Луцькі депутати про Старий ринок

Близько десяти років у Луцьку не вщухають суперечки через Старий ринок. З одного боку – переконання про те, що територія біля замку не може бути настільки недоглянутою, з іншого – робочі місця сотень підприємців. У середу, 25 вересня, вони вкотре протестували під міською радою.

Наразі міські чиновники категоричні – ринок потрібно перенести, а на його місці облаштувати сквер і, можливо, відкрити кафе. Однак питання обіцяють обговорити з депутатами та базарниками. «Перший» поцікавився, що думають про долю ринку обранці громади.

Анна Мовяк, фракція «Народний контроль»:

«Чому протестують підприємці? Тому що вони хвилюються за свої робочі місця. Їх можна зрозуміти. Над концепцією ринку ми працюємо вже три роки, але результату поки немає.

В першу чергу міська рада повинна запропонувати підприємцям інше місце, а також пільгові умови на якийсь час. Потрібно знайти консенсус в тому, хто облаштовуватиме нову ділянку – міська рада через комунальне підприємство «Луцькі ринки» чи самі підприємці. Мусить бути системне бачення, а не хаотичний рух. Зараз же кінцевого результату не бачить ніхто. Інакше я не думаю, що підприємці стояли б під стінами ради.

На мою думку, на Старому ринку можна залишити сувеніри і те, що має туристичну привабливість. Зрештою зараз у нас дуже мало речей, які асоціюються з Луцьком і які можна купити на подарунок».

Юрій Безпятко, фракція «УКРОП»:

«Ми завжди говорили про реконструкцію ринку, щоб історична частина міста відповідала своїй назві і був акцент на туристичній інфраструктурі. Всі погоджуються з тим, що в такому вигляді, як зараз, ринок існувати не буде. Як на мене, потрібно провести нормальні перемовини з людьми, залучити істориків, бізнес до розробки концепції облаштування території.

За приклад я беру ринок у центрі Кракова, площу Ринок у Львові. Торгівля може бути. Яка саме – повинні визначити лучани. До обговорень всі будуть залучені.

Гроші, які сплачують підприємці, однозначно повинні потрапляти в міську казну, а не до посередників. Навіщо нам посередник-облспоживспілка, яка паразитує на нас всіх? Підприємець платить 100 гривень – з них 20 потрапляє в міський бюджет, а 80 – забирає облспоживспілка. В Луцьку – багато проблем: невідремонтовані двори, комунікації, старі тролейбуси. Нам потрібні ці гроші.

Я погоджуюсь, що люди повинні бачити перспективу – на 10, 20 років. Але будувати новий ринок вони будуть за свої кошти. Це ж бізнес. Ті контейнери, що є зараз, підприємці ставили за свої кошти. Ставили на парковці і не думали про те, що цього робити не можна. Треба навести порядок шляхом цивілізованих переговорів. Торгувати китайськими капцями і секонд-хендом на фоні замку не можна».

Алла Надточій, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:

«Я людей розумію. Вони побачили, що трапились з Привозом, і відповідно, не знають, що буде з ними. Люди прийшли, щоб побачити чіткий план дій. Я, як депутат, не знаю, чи він є. Людям важливо, щоб їх ні до чого не змушували і чітко показали – на яких умовах і що саме можна зробити, за скільки часу. Якщо буде переноситись ринок – потрібно визначити, хто облаштовуватиме новий: самі підприємці чи інвестор.

Змінювати ситуацію потрібно. В такому стані ринок бути не може. І зверху він негарний, якщо дивитись з в’їзної вежі замку, і знизу. Багато лучан підтримують перенесення ринку.

Але підприємці повинні бути на всіх комісіях, круглих столах, де обговорюється їхня доля. Треба, щоб вони були частиною цього процесу, щоб до них прислухались і з ними радились. Це наша комунальна земля і наші підприємці-лучани, до яких ми повинні ставитись з повагою. Зараз же люди – заручники між міською радою і облспоживспілкою, їх накручують».

Микола Романюк, фракція «Свобода»:

«Це дуже складна і неоднозначна ситуація, тому що потрібно розглядати питання всіх лучан і підприємців зокрема. Звичайно, людей не можна залишати без роботи, ми повинні бути на їхньому боці. Треба сідати і казати, що ми готові надати робочі місця в нашому комунальному підприємстві «Луцькі ринки». Але вирішувати наскоком – вони на нас, ми – на них, не можна. Люди повинні бачити свій завтрашній день.

Неправильно те, що договори не продовжуються і розриваються вже, а напрацювання концепції – лише в планах. Не можна спонтанно це робити.

Як лучанин, я вважаю, що історична частина міста повинна бути без контейнерів, але частина ринку може залишитись. Наприклад, «Бессарабський ринок» у Києві красивий. Так само в нас можна облагородити будівлю».

Майя Шостак, фракція «Батьківщина»:

«Я теж підприємець, щоправда, Завокзального ринку, тому я знаю, що це за робота. Я належу до тих, хто з вищою освітою стоїть на ринку. При цьому моя особиста думка – Старий ринок там не повинен бути. Я розумію, що це робочі місця, які свого часу дали можливість вижити, але місто не стоїть на місці, все розвивається.

Центр міста – це історична зона. Там гарний парк, який зараз облагороджують, замок Любарта. Можливо, там повинні бути торгові місця, але з творчим, культурним нахилом, і не в такій кількості.

Щодо підприємців, то досі все робили за їхні гроші. Ставили контейнери, реконструювали їх, клали бруківку, робили накриття. Плюс податки і виходить, що на утримання сімей залишається зовсім мало. Вони вкладають гроші, а ніяких юридичних прав не мають. З цим потрібно щось робити.

Я не бачу можливості переносити старі контейнери, потрібно будувати нове. Можливо, варто шукати зацікавлених інвесторів».

Микола Яручик, позафракційний:

«Моє бачення незмінне – потрібно запропонувати альтернативу людям і знайти золоту середину. Завдання міської влади – знайти місце, яке б влаштовувало людей.

Запропонували ж альтернативу квітковому ринку і все тихо-спокійно, всі задоволені. Підприємці платять податки і лучани задоволені. Просто треба знайти мудре, соломонове рішення.

Багато людей може лишитись без роботи, а їм потрібно утримувати сім’ї – платити за газ, світло, тому розпач я розумію. Рішення повинне бути вигідне міській раді (щоб були податки) і людям (щоб втихомирити скандали).

Особисто я на «Новому ринку» позавчора купував кавун – мені було зручно заїхати. Якщо там зробити розв’язки тролейбусів, маршруток, на мій погляд, це було б хороше місце. А, можливо, під Луцьком є ще якісь, невідомі депутатам, ділянки. Я, як опозиційний депутат, можливо, не все знаю, але те, що відбувається під міською радою, звичайно, неприємно. З людьми можна і треба говорити».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Третина ресторанів Луцька може закритися – експерт
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Середа, 25 вересня
Останні новини
Схожі новини