«Якщо ви хочете революції, ми її зробимо». Підприємці із «Привозу» прийшли до Луцькради

«Якщо ви хочете революції, ми її зробимо».  Підприємці із «Привозу» прийшли до Луцькради

Торговці із ринку «Привіз» погрожують луцьким депутатам у разі незадоволення їхніх вимог акціями протесту. Підприємці стверджують, що видача містобудівних умов міською радою підприємцю Олександрові Башкаленку відбулася з грубим порушенням законодавства, оскільки не відбулося громадських обговорень з цього приводу.

З такими претензіями вони прийшли на засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

«Ми просимо включити наше питання стосовно видачі містобудівних умов міською радою із грубим порушенням чинного законодавства на розгляд комісії», – йдеться у зверненні базарників. 

На це голова профільної комісії Андрій Козюра поцікавився у присутніх під час засідання комісії торговців, у чому ж, власне, полягає порушення закону. Одна із представниць від торговців Людмила Гопалюк відповіла, що міська рада надавала землю, на якій був розташований ринок, в оренду для обслуговування «Привозу».

«А тепер ринок закрили і хочуть вести будівництво. Міська рада дала цю землю для обслуговування ринку «Привіз», тобто це означає, що Башкаленко більше не використовує землю за цільовим призначенням. Також керівництво ринку дало відповідь, що на основі рішення міської ради закриває ринок з метою проведення його реконструкції – будівництво торгового центру. Луцька міська рада затвердила містобудівні умови. А керівництво ринку «Привіз» прийняло рішення про так звану реконструкцію на основі громадського обговорення, якого не було. Тобто не була почута думка громади», – зазначила пані Людмила.

Також вона додала, що, на думку підприємців, базар спеціально довели до запущеного стану, щоб його закрити. 

«Якщо ви хочете революції, ми її зробимо», – додала ще одна представниця ринку Оксана Корнилюк

Головуючий комісії Андрій Козюра відповів, що, по-перше, таке звернення від базарників на комісії – вперше. По-друге, не в компетенції міської ради перевіряти законність чи незаконність видачі містобудівних умов.

«Є ДАБІ, ДБР, прокуратура. Але я, на жаль, не можу сказати вам те, що ви хочете почути. Я кажу, як каже закон. Закон не передбачає проведення громадських слухань при видачі містобудівних умов. Ви як заявник повинні знати Конституцію. Так, згідно із статтею 19 КУ «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Що це означає? Що всі органи влади, зокрема органи місцевого самоврядування, мають право діяти лише в межах законних повноважень.

Перевіряти законність видачі містобудівних умов ми права не маємо. Натомість прокуратура, ДАБІ, ДБР таке право мають. У нас були випадки, коли скасовували містобудівні умови. Це відбувається, коли є склад злочину. Але наразі ми не можемо їх скасувати, можемо лише направити ваше звернення у відповідну структуру. Бо наше рішення стосовно скасування містобудівних умов, даруйте, як «мертвому припарка», – відповів представникам ринку депутат Козюра. 

Присутній на комісії заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук запросив усіх присутніх торговців до нього на особистий прийом задля вирішення спірних питань та знаходження компромісу. 

Читати також: Базарники із Завокзального ринку їздили до Зеленського

Нагадаємо, вже не вперше торговці з луцького ринку «Привіз» звертаються до міської ради з проханням не закривати їхні торгові місця. На цьому місці ексочільник Волинської ОДА, підприємець Олександр Башкаленко планує будувати торговий центр. Башкаленко ж, який планує звести торговий центр на місці нинішнього ринку «Привіз», пообіцяв надати людям, які приїжджають з навколишніх сіл продавати продукцію, 400 м² для ведення торгівлі.

31 липня 2019 року питання про розірвання оренди з власником землі скандального ринку «Привіз» не внесли на розгляд чергової сесії Луцької міської ради. Тоді обурені підприємці заблокували вхід до сесійної зали.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські депутати вимагають заборонити купівлю вугілля з Донбасу
Наступна новина В'ятрович пішов із посади голови Українського інституту національної пам'яті
Останні новини
Схожі новини