Товар «з душком»: як змусити луцькі магазини не торгувати зіпсованими продуктами

Товар «з душком»: як змусити луцькі магазини не торгувати зіпсованими продуктами
Джерело фото: Просто Есть

Цукерки з цвіллю. Риба з червяками. Хліб з «сюрпризами» всередині. Купити таке «добро» ризикує кожен. Тоді хтось просто викидає зіпсований товар, хтось виливає обурення в соцмережах…

Але найкраще – озброївшись рішучістю і знанням закону, йти і відстоювати свої права споживача. Чим більше людей не будуть ігнорувати своє право купувати тільки якісні продукти – тим ретельніше до товарів на полицях ставитимуться працівники магазинів.

Консультує головний спеціаліст відділу правового забезпечення ГУ Держпродспоживслужбу у Волинській області Віталій Мах.

Звертайте увагу на термін придатності

Передусім юрист радить звернути увагу на термін придатності. Навіть якщо ви відкрили товар через кілька днів після покупки, і він виявився неякісним, але зазначений на упаковців термін придатності ще не вийшов – несіть продукт назад. А якщо строк придатності вже вийшов, тим більше звертайтеся у магазин – продавати протерміновані продукти там не мають права

Щодо товару, який продається на вагу, то термін його придатності має бути зазначений на упаковці чи ящику, в яких він лежить у магазині.

Зберігайте чек

Найкраще, каже юрист, перестрахуватися і зберігати чеки до тих пір, поки не переконаєтеся у якості товару. Проте втрата розрахункового документу ще не означає, що варто опускати руки. У супермаркетах зазвичай стоять відеокамери, до того ж, там фіксуються усі деталі: час та сума покупки, а також навіть те, якими купюрами ви розраховувались. Для того, аби перевірити усе це, необхідно звертатися до менеджера магазину.  

Звертайтесь у Держпродспоживслужбу, якщо кошти повертати не хочуть

Якщо ви надаєте докази того, що купили товар у магазині і він виявився неякісним, але там відмовляються повертати кошти – пишіть заяву у двох екземплярах. Один із них разом із копією чеку віддайте представнику магазину, а інший і оригінал розрахункового документа – залиште собі. Важливо, що на вашому примірнику представник закладу має поставити підпис – про те, що прийняв таку ж заяву від вас. Якщо робити це відмовляються, можна надіслати лист поштою.

Якщо продавець відмовляється повертати кошти чи обмінювати товар навіть після отримання заяви, покупець повинен звернутися у ГУ Держпродспоживслужби України у Волинській області. Для цього треба підготувати заяву, у якій  зазначити назву суб’єкта господарювання, адресу здійснення його діяльності, надати копії чеку.

Обласне управління Держпродспоживслужби знаходиться на вулиці Поліська Січ, 10. телефон: 0332 772 410.

На ринках також вимагайте чек

Покупець має право вимагати у продавця на ринку надати розрахунковий документ, нехай він і буде написаний від руки. Якщо після усної претензії продавець відмовляється повертати кошти, необхідно знову звертатися в обласне управління Держпродспоживслужби.

Проте у разі відсутності чеку довести свою правоту буде вкрай складно. Юрист радить добиватися розмови з підприємцем, а не продавцем – вони частіше йдуть на поступки клієнтам і готові повернути чи обміняти товар, бо піклуються про свою репутацію.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Для волинських громад закупили шість шкільних автобусів
Наступна новина Луцький ліфт-убивцю досі не замінили
Останні новини
Схожі новини