«Це не інтеграція, це окупація». Білоруси вийшли на протест проти приєднання до Росії

«Це не інтеграція, це окупація». Білоруси вийшли на протест проти приєднання до Росії
Під час акції протесту у Білорусі

Сотні людей у Мінську вийшли 7 грудня на протест проти інтеграції Білорусі в сусідню Росію. Причиною послугували заяви білоруської влади про те, що Олександр Лукашенко і Володимир Путін домовилися створити спільний уряд, ринки нафти, газу, електроенергії та уніфіковане податкове законодавство.

Про це із посиланнями на місцеві видання повідомляє 24 канал.

Протестувальники тримали в руках плакати з написами «Ні російському фашизму і бандитизму», «Ніякої інтеграції», «Це не інтеграція, це окупація».

Чимало з учасників були загорнуті в національні білоруські прапори. А лідери протесту виголошували промови білоруською мовою, попри те, що на сьогодні нею мало хто користується у країні.

Мітингувальники також утворили на центральних вулицях «живий ланцюг».

З вигуками «Нехай живе Білорусь!» активісти рвали портрети Путіна. Вигукавали також гасла українського Євромайдану, зокрема «Віримо, можемо, переможемо!»

У якийсь момент на площу, де влаштували протест, прийшли невідомі в цивільному. Між ними та пікетувальниками спалахнули сутички. Проте це не зупинило акцію, і її учасники вирушили ходою центром міста під звучання національних пісень та з кольоровими димовими шашками в руках.

Дивіться відео протесту в Мінську проти приєднання Білорусі до Росії:

Що відомо про ймовірну інтеграцію Білорусі до Росії

Чутки про об'єднання Білорусі і Росії ходять уже давно. Але останнім часом їх побільшало, адже у Держдумі Росії заявили про завершення підготовки проєкту Концепції зближення законодавств обох держав.

Тепер країни ведуть переговори про єдиний Податковий кодекс, Громадянський кодекс і зовнішньополітичну торгівлю.

Також держави планують уніфікувати облік власності та соцгарантії, а ще об'єднати банківський нагляд, залишивши 2 центробанки.

У планах також – створення єдиного регулятора ринків нафти, газу і електроенергії.

Країни також збираються частково об'єднати платіжні системи. Із 2021 року вони запровадять єдиний доступ до держзакупівель.

Білоруські ЗМІ пишуть, що найближчим часом Путін і Лукашенко «підпишуть угоду, яка позбавить Білорусь незалежності і суверенітету».

Що каже Лукашенко

Президент Білорусі заявив, що не збирається здавати незалежність і суверенітет країни. Він також запевнив, що не підпише документи, які «принесуть шкоду» Білорусі.

За словами Лукашенка, держави не ведуть діалог щодо політичних питань, наприклад – про створення єдиного парламенту. При цьому президент Білорусі повідомив, що робота над програмою дій щодо поглиблення інтеграції в межах Союзної держави і над пакетом «дорожніх карт» перебуває на завершальній стадії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку врятували двох лебедів, які могли замерзнути
Наступна новина «Тварини, що жили лише на півдні, тепер чудово почуваються у нас». Природа на Світязі стає іншою
Останні новини
Схожі новини