«Тварини, що жили лише на півдні, тепер чудово почуваються у нас». Природа на Світязі стає іншою

«Тварини, що жили лише на півдні, тепер чудово почуваються у нас». Природа на Світязі стає іншою
Фото - Zaxid.net

Через кліматичні зміни, які торкнулися Шацького національного природного парку, тут комфортніше почали почуватися ті види рослин і тварин, які раніше були не характерні для цієї місцевості.

Про це розповів заступник директора з наукової роботи парку Василь Матейчик, йдеться у лонгріді «Ремонт Світязя» на шпальтах Zaxid.net.

«Види, які колись почували себе тут незручно, тепер тут спокійно живуть. От наприклад, водоплавні качки крехи великі, які в Європі поширені у Данії та Скандинавії», – каже Василь Матейчик.

Великий баклан, жовторотий мартин, орлан білохвостий – це ті види, які більше люблять жити біля морів, але за останній час чудово прижилися біля Світязя.

«Але що це означає для нас? Нові види витісняють старі. Наприклад, баклан – конкурент сірої чаплі. Одна спільна кормова база – риба. Так само жовтоногий мартин конкурує з пірником великим», – продовжує науковець.

Баклани гніздяться на верхівках чорних вільх, від чого дерева всихають.

Зараз відбувається емансипація чепури білої, яка більше поширена була у тропічних широтах, а тепер конкурує з нашою сірою чаплею. Полює одна і або групами в денний і присмерковий час, з настанням темряви збиваються в групи разом з іншими чаплями і шукають притулку. Часто віднімає їжу в інших, менших за розміром чапель, а також вступає в бійку за їжу з іншими птахами свого виду. Іноді буває агресивна, навіть якщо їжі достатньо.

«Вже вісім років ми фіксуємо у парку богомола – вид, який був поширений тільки на півдні України. Росте амброзія, яка швидко розповсюджується і висушує грунт», – продовжує Василь Матейчик.

«До осушення Полісся, іще у 70-х роках, основними сільськогосподарськими культурами були льон і картопля. Помідори у нас іще не достигали. А тепер? Сонячних днів стало значно більше, і Полісся вже буде іншим», – каже Василь Матейчик.

Нагадаємо, озеро Світязь улітку 2019 року катастрофічно обміліло. За літній сезон з території озера випарувалося 9 млн кубів води. На сайті президента України навіть створили петицію, мета якої – привернути увагу глави держави до цієї проблеми.

Читати також: «Гопота вже гасає на джипах по берегу». Показали, який Світязь зараз


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Це не інтеграція, це окупація». Білоруси вийшли на протест проти приєднання до Росії
Наступна новина Луцькі студенти власноруч виготовляють фіточаї і мазь для бійців на сході
Останні новини
Схожі новини