Ціна на воду у Луцьку – найнижча на Волині

Ціна на воду у Луцьку – найнижча на Волині
фото ілюстративне, джерело: mukachevo.net

Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для лучан – найнижчі серед водоканалів Волині та серед сусідніх обласних центрів України.

Про це повідомили у ГУ статистики області. 

КП «Луцькводоканал» – єдине підприємство ЖКГ у Волинській області, для якого тарифи встановлюються Києвом (Національним Регулятором). Діючий порядок формування тарифів на послуги не тільки не покриває витрат підприємства, але фактично ставить його на межу виживання.

Щорічно КП «Луцькводоканал» втрачає 5-7 млн грн, потерпаючи через системне підвищення цін на електроенергію, паливно-мастильні матеріали та вартості розхідних матеріалів для ремонту і обслуговування обладнання.

Для порівняння, розглянемо тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення водоканалів Волині у розрахунку за 1м3:

  • Луцьк – 13,8 грн
  • Нововолинськ – 18,4 грн
  • Володимир-Волинський – 18,7 грн
  • Ківерці – лише за водовідведення – 14,6 грн
  • Ковель – 19,2 грн

У сусідньому обласному центрі – місті Рівне – послуги водопостачання та водовідведення становлять – 19,2 грн.

Як бачимо, відмінність у цифрах суттєва. Якщо перевести різницю тарифів між підприємствами, наприклад, Луцька та Ковеля, у грошовий еквівалент, то у Луцьку настільки низькі тарифи забезпечують економію для споживачів послуг КП «Луцькводоканал» – близько 60 млн грн на рік! А найбільшим споживачем послуг підприємства є населення, громадяни – майже 80% всього споживання використовуються на комунально-побутові потреби.

Зарплата у працівників КП «Луцькводоканал» в середньому на 40% нижча, ніж у працівників енергетичної, добувної та переробної промисловості Луцька, згідно даних управління статистики у Волинській області.

Середня зарплата на підприємствах водопостачання і водовідведення складає від 5000 до 5800 грн. І це при тому, що працівники КП «Луцькводоканал» працюють у надскладних умовах, постійно ліквідовують аварійні ситуації на водопровідних та каналізаційних мережах, водозаборах, насосних станціях та на очисних спорудах, забезпечуючи при цьому безперебійне водопостачання та водовідведення в оселях лучан та жителів навколишніх сіл.

Останнім часом майже щодня працівники вимушені усувати аварії і відновлювати роботу іншого енергетичного обладнання внаслідок системного відключення від електромереж.

Підприємство відповідально ставиться до формування бюджетів усіх рівнів і є свідомим платником значної кількості податків, які сплачуються в повному обсязі і своєчасно.

Труднощів підприємству створює і той факт, що ціни на електроенергію для КП «Луцькводоканал» є вищими на 40 копійок за 1 кВт/год, порівняно із цінами для підприємств Дніпропетровської області. У підсумку, при споживанні 1,5 млн кВт/год на місяць підприємство переплачує близько 600 тис грн.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «У нас – і на природі, і в межах міста», – Луцький зоопарк. ФОТО
Наступна новина Раптово стало погано і впав у кому: просять допомогти вилікувати маленького волинянина
Останні новини
Схожі новини