У бізнесі без помилок ніяк. Головне - їх не повторювати. БЛОГ

У бізнесі без помилок ніяк. Головне - їх не повторювати. БЛОГ

Як часто ви говорите про свої помилки? Багато хто з підприємців робить це неохоче. І найчастіше – через багато років, коли цю помилку можна представити як щось несерйозне, смішне, мало важливе…

Набагато приємніше говорити про мегауспішні проекти, вдячних замовників і крутих партнерів…

Я ж вирішив зробити інакше. Зараз мій бізнес, я вважаю, на початку росту. І для нас важливо аналізувати помилки, які ми допустили, рішення, які були неправильними...

Вирішив зробити це публічно) Можливо, наш досвід допоможе іншим.

Отож. «набивши гулі» (тобто набравшись негативного але корисного досвіду), виділив для себе такі  правила:

1) Допустив помилку? Не біда. Але не повторюй її

Дуже добре пригадую 2007-2008 рік, коли курс долара виріс з 4 до 8 грн. Я вважав себе самодостатнім студентом-бізнесменом, але не маючи фінансової грамотності, залишився без нічого.

Чому? Мої замовники були винні за товар в гривні. Згідно з договором я не міг підняти ціну. Термін виконання робіт був досить тривалим. Доки я здав об’єкти – гривня обвалилася.

От і вийшло, що заплативши полякам за товар злотими, я просто збіднів!

Але головне в іншому. Всі подальші скачки курсу ми пережили досить успішно, бо я мав розуміння, в чому тримати активи.

2. Доводь справу до кінця

Один з наших видів діяльності – розбудова мережевого маркетингу. Знайомимо людей з бізнес-можливостями компанії Amway.

Ми – ті, хто ламає стереотипи людей про бізнес Amway, бо ніколи не переконуємо людей, що вони повинні не тільки купувати товар, а будувати свою мережу. Не хочеш – ось тобі можливість купувати товар, і все!

Ми задоволені результатом. Але такий підхід породив іншу проблему: частина людей була не проти розбудовувати свою мережу, але ми їм про це не казали! Ми втрачали партнерів, бо просто не показали їм всього масштабу бізнесу.

Одного разу після нашого виступу на сцені, де ми ділились досвідом в розбудові цього бізнесу, до мене підійшла людина, з якою ми давним-давно знайомі. Каже: «А я теж цим бізнесом займаюся..» От холера, думаю. Та ж він міг би бути в моїй команді, моїм партнером! Якби я йому вчасно це запропонував! А я просто не довів справу до кінця, хоча він був у моєму списку ;)

Це знаєте, як зустріти дівчину, запросити її на танець, взяти номер телефону, закохатися... А потім не набратися духу зателефонувати . І через  роки зустріти її уже заміжню, щасливу, багату і успішну)))

3. Іди в ногу з часом

Це було кілька років тому. Перед нами постала дилема: працює ofline-реклама чи ні? Використовувати її у своїму бізнесі, чи не варто Так, тоді ми ще не зналипро SRM, колтрекніг, не розуміли, звідки до нас приходять клієнти…

Щоб перевірити, чи працює «реклама на папері», ми замовили… 400 000 листівок. Так-так, я не помилився у кількості нулів. Чотириста. Тисяч.

Це була інвестиція в тисячі доларів.

Заключили договір з «Укрпоштою». Зробили адресну доставку в кожну домівку Волинської та Київської областей, де виписують хоч якусь пресу.  

Ми навіть докупили парочку мобільних телефонів… І сіли чекати шквалу дзвінків і черг замовників...

Так, сьогодні  від цього смішно…  Тоді було не так)) Але тепер ми маємо  відповідь на питання «чи працює листівка?».

І сьогодні ми інвестуємо, не в макулатуру, а в навчання, семінари і розвиток.

4. Кожен хай робить свою справу

Як на мене в кожного підприємця є одна найважливіша проблема: переконаність, що  НІХТО КРАЩЕ ЗА МЕНЕ ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЬ.

Були ті часи, коли і я був універсальним солдатом.  І міряв, і замовлення оформляв, і вантажив, і монтував ті вікна…

Якось приїхали монтувати вікно, вийняли старе, а нове виявляється суттєво менше за розміром…

Що б ви зробили з нами на місці замовника? Мусив вмикати усе: і почуття гумору, і дипломатію, і психологію… «Розрулили»…

Звісно, сьогодні такого статися не може, і саме тому, що у нас кожен робить свою роботу.  

А ці замовники, до речі, тепер є нашими друзями і частиною нашої сім'ї «Декор Маркет». Це майстер монтажу сонцезахисту Сергій Пархомей та офіс-менеджер Олеся Пархомей (офіс менеджер).

 *       *      *

У бізнесі абсолютно без помилок – ніяк. Це не математика, де все діє да наперед визначеними формулами. Тут успіх – у ризику, оптимізмі і постійному пошуку нових ідей. Тож не бійтеся помилок! Бійтеся їх повторювати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Зеленського зробили ролик без Епіфанія. Уже відомо, чому
Наступна новина Якщо парламент не захистить децентралізацію, місцеві бюджети Волині втратять десятки мільйонів
Останні новини
Схожі новини