У Київському патріархаті визначились із кандидатом на голову Єдиної помісної церкви. ВІДЕО

У Київському патріархаті визначились із кандидатом на голову Єдиної помісної церкви. ВІДЕО
https://www.radiosvoboda.org

Архієреї Київського патріархату одноголосно визначились із єдиним кандидатом на голову Єдиної української церкви – підтримують Святішого патріарха Філарета. Той тим часом вкотре заявляє: силою до Єдиної помісної церкви нікого не заганятимуть, і значна частина православних таки залишиться при РПЦ. Перехід же до УПЦ може бути лише добровільним.

Про це йдеться у сюжеті проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Патріарх Філарет запевнив, що після надання Україні томосу «насилля не буде», а до Єдиної помісної церкви силою нікого не залучатимуть. Навпаки – парафіяни самостійно обиратимуть свій шлях.

«Значна частина православних залишиться в РПЦ, але вони будуть мати право приєднуватися до УПЦ», – підкреслив Святіший патріарх.

У Київському патріархаті запевняють: захоплювати храми також ніхто не має наміру. Усі ж розмови про це називають нагнітанням з боку Росії.

«Якщо вони перебувають на території України, то і є українською святинею. Але перехід в УПЦ із РПЦ може бути тільки добровільним», – наголосив Філарет.

Коли ж збереться Об’єднавчий собор, на якому й оберуть голову Єдиної української церкви –поки що невідомо. Втім із єдиним кандидатом архієреї Київського патріархату вже визначилися. Одноголосно новим очільником вбачають патріарха Філарета.

«Всі ми, 40 архієреїв, єдині в тій думці, що тільки Святійший патріарх має досвід, має всі необхідні якості для того, щоб очолити цю Єдину помісну православну церкву», – підкреслив митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Тим часом речник Московського патріархату Василь Анісімов оцінив таке рішення доволі скептично.

«Вибори вони провели, а єдиним кандидатом виявився Філарет. Це дуже «демократично», – заявив Анісімов.

Натомість настоятель Української православної автокефальної церкви митрополит Макарій запевнив: уже вирішив, кого підтримуватиме на соборі.

«Я своєї кандидатури не висуваю. Я підтримуватиму того, кого запропонує Вселенський патріарх», – каже митрополит.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Філарет розповів, яким буде глава об’єднаної УПЦ

У Київському патріархаті проведення об’єднавчого собору очікують уже найближчим часом. Тоді й оберуть нового голову Української православної церкви. Адже саме таку назву вона матиме після отримання томосу.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка розповіла, як вижила після поліомієліту. ВІДЕО
Наступна новина «Ви, «сердечники»! Ви що собі дозволяєте?» – Притула до волинської «Батьківщини»
Останні новини
Схожі новини