У Луцьку презентували книгу про голод 1946-47 років

У Луцьку презентували книгу про голод 1946-47 років

У Луцьку презентували книгу «Голод 1946-47 років в Україні» – збірку свідчень очевидців української історії тих часів.

Захід відбувся у Волинському обласному краєзнавчому музеї, повідомляє Суспільне.

Видання книги ініціював Почесний громадянин Луцька Андрій Бондарчук.

«Тут представлені всі області України, в тому числі Волинська. Наша область представлена пам’ятником біля Хрестовоздвиженського братства  волинянам, які рятували голодуючих у 46-47 роках. Можливо, це останні документи, які зібрані при житті учасників Голодомору, тому що їх все менше», – розповів Андрій Бондарчук.

Читати також: «Дочекалися, що зацвіла акація, то ми її їли». Голодомор у спогадах 92-річної лучанки

Щороку історики знаходять нові дані про жертв Голодоморів, розповіла старша наукова співробітниця музею  Марія Філонюк. Каже, їх причини та наслідки відображені у фотовиставці Українського інституту національної пам’яті.

«Сьогодні є така статистика цікава, що понад 800 поховань жертв Голодоморів, більше 3000 тисяч свідчень очевидців, тобто ця цифра змінюється, все більше свідчень, що Голодомор був і це штучно створена акція для українського народу, зокрема для українських селян», – зауважила музейниця.

9 видань Українського інституту національної пам’яті, присвячених темі Голодомору, презентували і в Луцькому педагогічному коледжі. Представниця Інституту на Волині Леся Бондарук каже: 180 історій українців, які рятували земляків у голодні часи, увійшли до книги «Людяність у нелюдяний час».

«Тут є історія про директора Бориспільської школи, який організував їдальню і завдяки цьому жодна дитина району не померла. Є історія про голову колгоспу, який відмовився віддавати державі зерно, це дуже важливо, бо ми показуємо сторінки, які були невідомі українцям», – повідомила Леля Бондарук.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ціна на дизпаливо знижується третій тиждень
Наступна новина Який бізнес із Волині потрапив у ТОП найдорожчих брендів України
Останні новини
Схожі новини