У Луцьку розповіли, що насправді приховує їжа. ФОТО

У Луцьку розповіли, що насправді приховує їжа. ФОТО

Семінар «Що приховує їжа», який відбувся днями у Луцьку, цілком зруйнував усталені стереотипи про те, що таке здоровий спосіб життя. Експерти зі сну та їжі розповіли, як правильно харчуватися, формувати корисні звички та пояснили, чому якість їжі та сну впливають на самопочуття та довголіття людини.

Захід відбувся в рамках навчальної платформи Smart Food, засновниками якої є психолог-нутріциолог Олександра Буц та фуд-тренер Наталія Тарапата.

Засновники платформи Smart Food та організатори семінару
Наталія Тарапата і Олександра Буц

«Нам напрочуд приємно, що наші прогресивні погляди знаходять реалізацію у таких проектах. Ідея здорового способу життя, грамотного підходу до режиму дня і харчування зокрема - це ті цінності, які ми підтримуємо самі і раді долучатися до подібних ініціатив і надалі. Шалений темп сьогодення диктує свої умови смакових уподобань, проте споживач усе уважніший до продуктів, тренд на правильне повноцінне харчування зростатиме і надалі», - зауважили в компанії «Дмитрук», яка виступила генеральним спонсором заходу.

Фуд-тренер Наталя Тарапата розпочала семінар та розказала про механізм формування звички і фактори, які заважають почати втілювати корисні звички.

«Перфекціонізм та категоричність - це ті риси, які значно ускладнюють будь-яке починання, будь то заняття спортом чи робота над здоровими харчовими уподобаннями. Починайте там, де Ви є зараз, не очікуючи ідеальних умов», - зазначила вона.

ЯК, СКІЛЬКИ І КОЛИ ТРЕБА ЇСТИ?

Лікар-дієтолог Катерина Толстікова розпочала свій виступ із резонансної заяви: «Дієти не діють».

 Лікар-дієтолог Катерина Толстікова

«Усі дієти об’єднує одне – вони практично однакові і діють лише в короткий проміжок часу. Дієта у перекладі з грецької означає «спосіб життя», тому не треба все життя збиратися, щоб почати правильно харчуватися. Треба визначити для себе, яке саме харчування вам потрібне і дотримуватися його», - зауважила вона.

На її думку, їжа повинна бути різноманітною і якщо якихось макро- чи мікроелементів людина не отримує з їжі, бо вона вирішила для себе, приміром, бути вегетаріанцем, то необхідні речовини слід отримувати з препаратів, добавок, вітамінів, щоб зберігати статус здоров’я.

«Фанатично відмовлятися від цукру, солі, масла, жиру, яєчного жовтка, як це зараз роблять, не треба. Бо їжа окрім енергії, дає ще емоційне задоволення. І якщо їсти лише суперкорисну їжу і вона не буде приносити задоволення, то цілком можливо, що все закінчиться депресією», - пояснила Катерина Толстікова.

За її словами, їсти потрібно помірно тричі на день, без перекусів. При чому кожен прийом їжі повинен бути збалансованим і містити білки, жири, вуглеводи, клітковину.

«Їсти потрібно в один і той же час. В такий спосіб ви формуєте звичку в організмі виділяти в один і той же час необхідні ферменти підшлункової залози, шлунковий сік, ферменти тонкого кишківника… Якщо людина їсть хаотично, організм не розуміє, яку кількість чого і коли треба виділяти. Від цього - метеоризми, здуття, важкість, проблеми з кислотністю.

Їсти потрібно тричі на день і без перекусів. Поснідавши, гормони інсулін та лептин викидаються для травлення. Якщо не їсти д обіду, то кількість цих гормонів опуститься до базового рівня, їжа встигне перетравитися і організм буде готовий приймати обідні страви. Якщо ж після сніданку пити лате, їсти шоколадку чи яблуко, інсулін та лептин стрибатимуть, а це небезпечно для організму, бо одного разу «ці двері» перестануть відкриватися і гормони виділятимуться в меншій кількості або ж не будуть виділятися взагалі, що тягне за собою діабет, ожиріння, метаболічний синдром», - розповіла експерт.

Особливу увагу Катерина Толстікова акцентувала на ретельному пережовуванні їжі.

«Від того, яка мікрофлора у ротовій порожнині, залежить схильність організму до інфарктів та інсультів. Вже з рота починаються проблеми із серцем. Якщо ми не жуємо їжу або жуємо її мало, ми не розмножуємо корисну мікрофлору ротової порожнини, а навпаки провокуємо розмноження патогенної мікрофлори – від цього  і маємо отити, ГРВІ, хронічні тонзиліти…В слині містяться речовини, які захищають нас від негативного впливу стрептококів, грибкових інфекцій тощо. Як тільки ви починаєте їсти їжу, яка не потребує жування, ви собі ж робите гірше!», - наголосила лікар-дієтолог.

ЯК ЇЖА ВПЛИВАЄ НА УСПІШНІСТЬ ДІТЕЙ У ШКОЛІ

Детально про те, як розуміти фразу «як гриземо моркву, так гриземо граніт науки», розповіла психолог-нутріциолог Олександра Буц.

«Мені подобається англійське прислів’я, яке каже, що треба виховувати не дітей, а себе, бо діти дублюють все те, що робимо ми. Якщо дитина бачить, що їй дають їсти одне, а батьки їдять зовсім інше, то з точки зору психології, - це найкоротший шлях до шизофренії»,- зауважила вона. Тож, якщо вже взялися виховувати дітей і привчати їх до здорового способу життя, то не забудьте спочатку привчити себе.

За словами, Олескандри Буц, харчові звички із самого дитинства формують те, якою буде дитина у школі, зокрема чи буде вона зосередженою і чи зможе відстоювати власну думку.

 «Засновник гештальт-терапії Фріц Перлс казав, що звички, які ми засвоюємо у харчування, проектуються у всі сфери життя, відповідно, якщо ми змінюємо харчові звички, це одразу впливає на все наше життя», - розповіла психолог.

Зосередженість

«Коли дитина народжується, вона максимально зосереджена на тому, щоб наїстися. Вона їсть жадібно, хапає повітря… В міру того, як дитина росте ми починаємо її вчити бути чемними, кажучи: «Не криши», «Не кидай»… До чого це призводить? Дитина продовжує бути зосередженою на їжі, вона робить певні експерименти з їжею, але якщо ми відволікаємо її зауваженнями, вмикаємо мультики, підганяємо, то сфокусованість на їжі розпилюється, що в результаті відображається на засвоєнні інформації навіть через певний проміжок часу, наприклад, у школі.

Не треба цього робити. Дайте і собі, і дитині спокій. Нехай вона зробить усі дослідження з їжею, які хоче. Теж саме стосується дорослих. Коли ви їсте – будьте самими собою, з власними думками, без гаджетів. Отримуйте насолоду від їжі тут і зараз»,- пояснила Олександра Буц.

Відстоювати свою думку і позицію

«Коли дитина чомусь не хоче їсти, а дорослі з хороших мотивів хочуть її нагодувати і змушують їсти, типу «за маму», «за тата», «за Тараса Шевченка»… В гештальт-терапії є таке поняття як оральний супротив. Дитина кажучи, що не хоче їсти, формує психологічний бар’єр, виказує свій супротив. Коли ж ми пробиваємо цей бар’єр, змушуючи дитину їсти, у майбутньому їй буде на багато важче відстоювати власну думку та позицію», - зауважила експерт.

На завершення свого виступу вона порадила: «З’їдайте стільки, скільки потрібно вам, бо все, що ви з’їдаєте більше, годує ваші хвороби».

Для людей властиво заїдати проблеми чимось смачненьким, або їсти, коли їм сумно. Однак, Олександра Буц радить не заїдати їх, а навпаки – відтерміновувати нагороду в якості їжі і дозволяти собі щось смачненьке не тоді, коли з’являються проблеми, а коли ви їх успішно вирішуєте.

СОН БЕЗ ГАДЖЕТІВ

Говорячи про здоровий спосіб життя неможливо оминути і сон, від якості якого, як і від їжі, залежить самопочуття людини. Детальніше про це на семінарі розповіла кандидат біологічних наук, клітинний біолог Ольга Маслова.

Біолог Ольга Маслова

«Сон – це простий доступ до ліків», - наголосила пані Маслова.

Однак, вона розповіла, що з появою різноманітних гаджетів, енергозберігаючих лапм, людині все важче стає заснути, незалежно від того ким вона є – жайворонком чи совою.

Так от, щоб зменшити вплив «синього» світла, яке випромінює сучасна техніка, і яке нашим мозком сприймається як сигнал «не спати», слід в ідеалі – відмовитися від гаджетів перед сном і не вмикати яскраве світло у спальні. Якщо це зробити неможливо, то під час роботи з ними слід вдягати жовті окуляри або ж встановити спеціальні програми, які приглушують синє світло гаджетів.

«Протягом життя у людини змінюється потреба у сні. У віці від 26 до 64 років треба спати 7-9 годин. Інколи ми можемо собі дозволити поспати 6 годин, інколи 10. Більше спати не треба. Якщо постійно хочеться спати, слід розібратися, що з організмом, чому йому не вистачає сну. Це може бути ознакою якогось захворювання. Або ж це може бути ознакою того, що ви спите неякісно», - розповіла біолог.

У перерві між виступами гості семінару мали можливість поспілкуватися з експерами та посмакувати здоровими збалансованими стравами, приготованими кухарями пекарні «Франс.UA», ща на вул. Лесі Українки, 61 у Луцьку. 

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Закривають соцмережу Google+
Наступна новина Уночі на Волині зловили понад 25 водіїв-«шумахерів»
Останні новини
Схожі новини